[新新龍可否不要崩!?]龍虎門暨港漫討論區 05

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
斷咗幾年無睇, 突然轉返做文傳?
幾時? 發生乜事?
好耐無追,鐵將完咗未?
新新龍虎門係咩嚟?又reboot?
我話武打書,果時佢畫如來神掌ok既,咁就可以成日打交啦
神掌龍九州,出得10話就腰斬
肉狼莫財,決定自己出新書(龍虎五世之三世仇),但係本新書太廢,應該得返幾期命仔
新新龍係肉狼唔再做 (無錢租版權),所以文傳搵鐘英偉+姦興接手繼續畫落去,唔係reboot,但係因為鐘sir好憎上手寫落嘅角色,所以而家夾硬用各種方法去整死、整廢d舊角
嚴格黎講,唔係轉返做文傳,而係龍虎門成個版權一直都係文傳度,肉狼只係租個版權黎出書,而家肉狼唔再做,文傳咪要搵新主編接手
鐵將完咗好耐喇,山海都出到二百期
基本上每次轉主編都係咁
以舊龍為例
張萬有->李高:寫活神仙整廢老祖宗、整廢再殺owen去推卓飛、整廢再殺老天尊去推刀神
李高->張萬有:整廢活神仙、天帝,整廢再殺虎山行、卓峰
張萬有->趙汝德:整廢再殺大魔神、天機上人
鐘英偉既話會唔會係因為神兵F?
當時開個頭幾好, F2加超霸世紀人我都仲接受到
但係個結尾寫個成PET野咁, 仲搞到成個系列死埋

我當時估夾硬整姦興入去改劇情搞死咗
荒木飛呂明
狹路相逢勇者勝
所以我覺得蒼龍咁下場有咩所謂, 當年連天帝第一大BOSS 都變傻仔
係得老祖宗同醉拳逆天唯我係轉主篇後都仲KEEP住
唔係下場問題,係成個過程on79,蒼龍比蛇貓教捉左,想點玩都得,結果係成班人等到佢訓醒再打佢一獲,堂堂九死邪功比個七陽垃圾當沙包踢,個七陽垃圾前一排仲比個貪錢二線反派追住打,打到要求饒咁濟,而家同我講佢幾腳可以收蒼龍皮,咁幽默?笑唔出囉
牛佬幾十年前主篇過舊著神掌,龍九州少年嗰段時間,到依家仲好自豪㗎!但其實嗰段時期根本唔好睇
龍少好似話畫現代版山海
神掌係上天下地
曹志豪本新書搞成點??
阿修羅32期完結,之後和仔會畫短篇故事
和仔話畫野狼2
今期封面好撚正
中篇,都期待現代點玩山海,feel到好睇會添食,返正上面肯幫佢動畫化,証明有市場啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞