Intel Coffee Lake 6核曝光, Core i5 6C6T

34 回覆
2 Like 0 Dislike

Intel Coffee Lake 6核曝光, Core i5 6C6T
http://www.coolaler.com/threads/intel-coffee-lake-6-core-i5-6c6t.344267/

Intel 預計在今年下半年推出第八代處理器,也就是 Coffee Lake,先前有傳言將會在8月提早報到,如果是真的,那第七代 Kaby Lake 真是超級過渡,另外 Coffee Lake 也將會首次在主流平台上下放6核心架構,這應該不是新聞了,最近在 Sisoftware 資料庫上出現了一顆6核心的 Core i5,應該就是 Coffee Lake。

這款處理器是6C6T,核心時脈為3.5GHz,L2快取為6x256KB,L3快取9MB,Intel 在4核心的L3配置是8MB,所以6核心的配置應該會是12MB,當然這有可能是資料庫的識別錯誤,畢竟在未正式發布前是極有可能發生,但也有可能是針對 Core i5 的定位做閹割,畢竟是6C不支援HT,且得跟 Core i7 做出區隔才行。當然除了6C6T的 Core i5 應該也會有6C12T的 Core i7。

Intel Coffee Lake 將會搭配 300 系列晶片組,不過應該也可以相容於 200 系列,至於 100 系列就不確定了,這得看 Intel 要不要下放。
牙膏
expected
Coffee Lake

咖啡腳

lake 同foot 都唔識分 ,真係無撚言 好心你睇下書啦 仲上連登
Coffee Lake

咖啡腳

lake 好似解湖
a粉路過
平民6核來了 amd好波
Coffee Lake

咖啡腳

lake 同foot 都唔識分 ,真係無撚言 好心你睇下書啦 仲上連登

佢似係諗緊leg喎
出左先講啦

可能價錢一d都唔平民

可能價錢一d都唔平民

唔會貴得去邊啦 對手比到壓力同埋x99平台6核都係3千左右 呢粒非extreme平台既6核 應該會係而家7700k個價位
i7變i5

可能價錢一d都唔平民

唔會貴得去邊啦 對手比到壓力同埋x99平台6核都係3千左右 呢粒非extreme平台既6核 應該會係而家7700k個價位

我講緊6c 12t果粒
仲岀唔岀7700好
仲岀唔岀7700好

梗係出啦,打機一流

利申出咗1700
睇clock speed
單核唔會慢左掛
原先諗住下星期出機
i5 7500
有無影響? 定係等新?
原先諗住下星期出機
i5 7500
有無影響? 定係等新?

https://www.youtube.com/watch?v=oTihmuq50zc
自己研究
Coffee Lake

咖啡腳

佢似係諗緊leg喎

原先諗住下星期出機
i5 7500
有無影響? 定係等新?

https://www.youtube.com/watch?v=oTihmuq50zc
自己研究

人地講 i5 7500 wo
依家先6核 會唔會慢左d 幾時先出量子
依家先6核 會唔會慢左d 幾時先出量子

量子電腦唔一定快過傳統電腦
要睇你拎黎做咩task
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞