【超奢華】杜拜晶石浴缸值780萬 從亞馬遜森林原塊運去中東

64 回覆
12 Like 1 Dislike
杜拜的別墅有多豪華?單單一個浴缸已價值100萬美元(780萬港元),這些別墅每棟都是天價,由1,080萬至2,450萬美元(8,424萬至1億9,110萬港元)不等,雖然還未建好,但已經賣出三成。

位於朱美拉棕櫚島的22棟別墅可謂極度奢華,每棟擁有7間大房、有園景花園和24小時禮賓服務。其中最特別的賣點,就是由珍貴晶石製成的浴缸,由意大利著名家居飾品品牌Baldi的手工藝師雕鑿而成。

Baldi行政總裁巴迪爾(Luca Baldi)形容在晶石浴缸浸浴是「超現實」的享受,他說:「這些浴缸能助你把日常生活中的壓力完全釋放出來……這是一個與大自然一起的快樂體驗,屬於原始感覺,達到最高級的享受。」

要營造這種「與大自然一起的原始感覺」,所耗用的資源卻一點不少,每塊晶石重逾一萬公斤,在巴西亞馬遜原始森林開採,再遠道由南美運到中東,之後被割開一半,再由手工藝師花數百計小時打磨出來。

英國《每日郵報》
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56605130&category_guid=10793140&category=instant&issue=20170424

唔貴啊
最貴個間先兩億港紙
唔貴啊

佢做個臉盤 我都買唔起
杜拜的別墅有多豪華?單單一個浴缸已價值100萬美元(780萬港元),這些別墅每棟都是天價,由1,080萬至2,450萬美元(8,424萬至1億9,110萬港元)不等,雖然還未建好,但已經賣出三成。

最貴先至1億9,110萬港元,山頂或南區一棟獨立屋好多要10億港元,仲冇佢咁大咁豪華咁奢華

agger 我岩岩先買左兩間

最貴先至1億9,110萬港元,山頂或南區一棟獨立屋好多要10億港元,仲冇佢咁大咁豪華咁奢華

係喎 有錢移過去 又可娶多幾個老婆
兩億咁撚平
未見識過香港樓價
如果係香港山頭豪裝到咁
寫包單,最少10個億d公司都搶住買
未見識過香港樓價
如果係香港山頂、南區豪裝到咁
寫包單,最少10個億d公司都搶住買
有錢佬用既浴缸黎講size好似太細
成日覺得班油王係用大浴池
果舊野應該只係擺設黎

agger 我岩岩先買左兩間

有送鬼婆同兩個工人

住香港見到2億豪宅
真心覺得幾平
香港膠浴缸都億幾啦
咁cheap比狗住
成日話香港樓價幾高 人地一個浴缸就屌打你地

總值未又係兩億, 香港唔洗山頂,山中都屌打曬啦

市區樓頂層都貴過2億啦
1億間屋有幾貴呀, 連阿Bob呢啲垃圾藝人都買到

嗯 篇報導無寫呎價出黎 如果呎價平過新出d劏房樓就唔知好嬲定好笑
啲油王其實係咪唔係想像咁有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞