新手買相機筆直3千蚊

20 回覆
0 Like 0 Dislike
乜都唔識 貪相機廣角好多
想問下有冇話咩價位既相機不如用手機影好過
岩岩入門乜都唔識 暫時主要追求可以簡單使用 效果唔錯(起碼唔洗下下要執相) 夠輕就得
筆直最多4千 如果效果唔差太遠就3千最好
乜都唔識 貪相機廣角好多
想問下有冇話咩價位既相機不如用手機影好過
岩岩入門乜都唔識 暫時主要追求可以簡單使用 效果唔錯(起碼唔洗下下要執相) 夠輕就得
筆直最多4千 如果效果唔差太遠就3千最好

主要For旅行用
用手機好過
玩唔玩自拍? 玩咪Sony A5100 平平地玩下囉
唔玩就A6000
本身想話prosumer 但呢個年代真係手提電話就okay

除非真係好想學影相

除非真係好想學影相

啱呀, 如果真係有興趣學先好買相機,
冇興趣就無謂晒錢啦, 買部影相好啲嘅相機影算啦

除非真係好想學影相

冇興趣就無謂晒錢啦, 買部影相好啲嘅機影算啦 #yu[/red]p#

除非真係好想學影相

冇興趣就無謂晒錢啦, 買部影相好啲嘅機影算啦 #yu[/red]p#

簡單一部定焦prosumer 夠一個新手慢慢摸
要畫質sigma 要操作ricoh
上年買咗部二手olympus e-pl 6 + 14-42 kit鏡,不過唔夠我部htc wide喎
買部影相好既電話算了,乜為實冇問題
用電話算啦… 日景所差無幾了
LX100
搭單問下,如果想玩下攝影,個BUDGET大概係幾多
hx90v
hx90v

rx100
Canon M10
重有隻比卡超送
其實咁細budget不如iphone啦~

btw可能會有人話熱普城有ccf相機賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞