其實雙搖臂既車 避震係咪唔需要買太硬?

125 回覆
28 Like 0 Dislike

好想同你真人聚下

多謝巴打你賞識
小弟經驗尚淺 希望同各位巴打交流多啲

車聚請按此:https://t.me/joinchat/AAAAAAvGz5bOAMsZtVnhbA

唔得喎你條link

Sorry!剛轉Supergroup令舊Link失效
呢條新Link應該ok

https://t.me/joinchat/AAAAAEK49yozueutgNCsTg
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

可唔可以講下氣壓避震
按個制轉 comfort normal sport

改咗spring rate咁解

有無巴打知道點解mini cooper S R60會咁鬼「登」?
係咪換走四條原廠胎就解決到呢?

防爆呔= 垃圾

Tirewall好硬
睇撚左做車震
因為我就想換避震 試過d套裝避震 其實都唔錯
但本人偏向換絞牙 問題就黎喇
好多避震都好硬 但硬得黎會彈 彈到控制性無改善之餘 仲差左
支芯放返軟 又拉唔住條彈弓 浮浮下
都唔知點算
到底買避震果時 應該買彈弓k數硬d 支芯放返軟d 會唔會無咁彈

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

巴打upgrade完避震有無換靚軚?因為避震吸收唔到既力就會落曬軚,如果軚唔咬地就會覺得操控怪怪地因為食唔實塊地,如果用緊靚軚就試下打小D軚氣等條軚唔好咁硬幫手吸收壓力

唔好意思其實我都係講到一舊舊,但彈弓軟硬同芯既行程有關,硬弓軟芯入灣咪會彈下彈下因為枝芯食唔曬回彈力,軟弓硬芯就彈弓都未做野就比枝芯頂住

最好既方法應該先知道原廠彈弓磅數再根據磅數同有無low低黎估計磅數加大幾多%,暫時用原廠芯評估加大後磅數會唔會令架車好彈,到搵啱磅數先換可調節軟硬既芯微調,如果有錯請指教

回上文👆

雖然個人唔Prefer改
但呢個都不失為好辦法
留名跟進
留名跟進

下年先入嚟吖你
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

巴打,運動型既避震通常都係絞牙除非原廠出既,如果kyb平價套裝避震個類既其實都係比原裝硬小小 ,換得避震就唔好貪平了除非你個人好懶唔想set車or原裝打柴要換,追求細膩操控就要買可以比你多種設定既避震

絞牙都有分普通版同高級版,最普通只可以較彈弓,靚小小可以較離地高低,再靚小小可以較芯阻力,再再靚小小既可以較埋camber角度

同埋絞牙都有分地區,台仔野通常都好硬不過平,日本同歐洲如果貴既枝芯有得rebuild,平既就預你成條芯換,平貴分別在於條芯油/氣道設計,最靚既可以控制到高低速阻力

優缺點就係一分錢一分貨永遠無錯
回上文👆

但呢個都不失為好辦法

巴打我都係9up下,見笑見笑
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

巴打,運動型既避震通常都係絞牙除非原廠出既,如果kyb平價套裝避震個類既其實都係比原裝硬小小 ,換得避震就唔好貪平了除非你個人好懶唔想set車or原裝打柴要換,追求細膩操控就要買可以比你多種設定既避震

絞牙都有分普通版同高級版,最普通只可以較彈弓,靚小小可以較離地高低,再靚小小可以較芯阻力,再再靚小小既可以較埋camber角度

同埋絞牙都有分地區,台仔野通常都好硬不過平,日本同歐洲如果貴既枝芯有得rebuild,平既就預你成條芯換,平貴分別在於條芯油/氣道設計,最靚既可以控制到高低速阻力

咁mugen 果d套裝
唔算運動型?
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

咁mugen 果d套裝
唔算運動型?

Mugen嗰d同原裝差無幾
其實係咪你枝ohlins打柴啊?
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

咁mugen 果d套裝
唔算運動型?

Mugen嗰d同原裝差無幾
其實係咪你枝ohlins打柴啊?

ohlins新買裝係DC5
有朋友DC2 搵緊裝咩避震
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

LM學嘢
回上文👆

但呢個都不失為好辦法

我個人Prefer只改需要改既野
每人要改既野都唔同
按返每人既需要, 先再諗去改乜
以我為例, 暫時我仲行緊原裝避震
不過其實無需要換住, 只係略縑部車轉灣比較側
可以換左蝦蘇再觀望下先, 之後先再諗駛唔駛換避震
不過我覺得一般一開始都係強化返部車既鋼性先
有個好既底先可以砌到部好揸既車出黎
回上文👆

但呢個都不失為好辦法

我個人Prefer只改需要改既野
每人要改既野都唔同
按返每人既需要, 先再諗去改乜
以我為例, 暫時我仲行緊原裝避震
不過其實無需要換住, 只係略縑部車轉灣比較側
可以換左蝦蘇再觀望下先, 之後先再諗駛唔駛換避震
不過我覺得一般一開始都係強化返部車既鋼性先
有個好既底先可以砌到部好揸既車出黎

視乎本身係咩車啦
好似之前有巴打楂Autech March拎去改就有啲可惜
又例如Hiace先天上略欠運動細胞嘅…咁改吓冇壞
睇返,新Camry 都改左用後雙連臂終於唔係麥花臣
一鍵留名

同埋點解的士,Camry 轉彎食晒屎,Mazda 3/6 轉彎咁鬼定

Again 強貼LM!!

Crown Comfort為咗令乘客坐得舒服,特別在原來Crown基礎上加高100mm,高重心再配合較柔軟舒服的避震設定,令Body Roll頗為嚴重

之前有位巴打叫"惡魔之Camry"一樣劈到架嘢識飛,所以呢點係人>車😂

Mazda好車嚟
應該唔使靠我吹奏都好賣得
#GVC

Comfort 避震設定點會舒服, 只係慳成本

同埋點解的士,Camry 轉彎食晒屎,Mazda 3/6 轉彎咁鬼定

Again 強貼LM!!

Crown Comfort為咗令乘客坐得舒服,特別在原來Crown基礎上加高100mm,高重心再配合較柔軟舒服的避震設定,令Body Roll頗為嚴重

之前有位巴打叫"惡魔之Camry"一樣劈到架嘢識飛,所以呢點係人>車😂

Mazda好車嚟
應該唔使靠我吹奏都好賣得
#GVC

呢個巴打後尾揸323大山都屌打唔少貴幾十倍嘅車

聽講佢o個陣渣323, 都係靠條靚胎, 落山先至頂得到, 冇炒o者
有人話佢後尾識到個track day發燒友之後
就覺得自己手車好唔掂, 就慢慢學番點渣得細緻D鳥

係都唔出奇, 呢排都見到少去問人點樣渣車
雙搖臂只係一種避震放置方法的格式
主要係俾工程師有更大自由調整外傾,束角etc
企唔企主因都要睇彈簧K數…避震芯回彈系數而定

e.g:
911 GT3用前麥花臣可以好企
Alphard用後雙搖臂可以好舒服

但我岩岩睇埋 雙搖臂 可以令支避震芯
唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

相比麥花臣…雙搖臂最大唔同係多了兩組搖臂
兩組搖臂連接車輪及車架
橫向力由上下兩組搖臂承受
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處
你會感受到麥花臣在處理橫向力上的無力感

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?
2.係咪用完雙搖臂的車就天下無敵?
3.同為麥花臣…點解911/Cayman操控咁好?

有人想知先再講

利申: 鳩吹1999

巴打, 我想知啊, 留名學野
睇返,新Camry 都改左用後雙連臂終於唔係麥花臣

油電混能o個一部?
少有高汁post
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

未玩過改裝避震, 長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞