其實雙搖臂既車 避震係咪唔需要買太硬?

125 回覆
28 Like 0 Dislike
車台少有高汁po
Lm學野
因為我就想換避震 試過d套裝避震 其實都唔錯
但本人偏向換絞牙 問題就黎喇
好多避震都好硬 但硬得黎會彈 彈到控制性無改善之餘 仲差左
支芯放返軟 又拉唔住條彈弓 浮浮下
都唔知點算
到底買避震果時 應該買彈弓k數硬d 支芯放返軟d 會唔會無咁彈

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

越硬越好?其實並不然
以DC5 1170KG車重
行街冇必要用到咁硬
「韌性」呢樣嘢…正是巴打目前缺乏的

有支撐性之餘…
既能濾震,又能抑壓過多彈跳呢點困難

*本田調整原裝避震參數時,據說時任工程師的上原繁找來黑澤元治在鷹栖賽車場試車並給予意見
有樣野我又想問下,話說嗰陣我去車房做alignment啦(前後雙搖避)。咁傾開camber toe in out嗰d啦,佢就話啦 : 你地d車一low低個轆就"AR"出去㗎啦。
佢所講嘅係咪就係巴打所講嘅negative camber gain?
雙搖臂只係一種避震放置方法的格式
主要係俾工程師有更大自由調整外傾,束角etc
企唔企主因都要睇彈簧K數…避震芯回彈系數而定

e.g:
911 GT3用前麥花臣可以好企
Alphard用後雙搖臂可以好舒服

但我岩岩睇埋 雙搖臂 可以令支避震芯
唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

相比麥花臣…雙搖臂最大唔同係多了兩組搖臂
兩組搖臂連接車輪及車架
橫向力由上下兩組搖臂承受
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處
你會感受到麥花臣在處理橫向力上的無力感

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?
2.係咪用完雙搖臂的車就天下無敵?
3.同為麥花臣…點解911/Cayman操控咁好?

有人想知先再講

利申: 鳩吹1999

fd2 前mcpherson 後先係double wishbone
我覺得香港成日炒只係條軚唔夠好
前後stagger 應該會定好多

知道FD2R係前麥花臣,後雙搖臂
但問題係點解R車咁易炒…尤其FD2
而S2000比較少炒車事故?

咁要由positive camber gain開始講起

s2000前後doublewishbone
加埋出廠已經negative camber 點同
有樣野我又想問下,話說嗰陣我去車房做alignment啦(前後雙搖避)。咁傾開camber toe in out嗰d啦,佢就話啦 : 你地d車一low低個轆就"AR"出去㗎啦。
佢所講嘅係咪就係巴打所講嘅negative camber gain?

可以咁講 同埋要改好多嘢其實

e.g:

巴打點解我呢?

太多。。 。

首先外傾束角用塔頂調校多,唔關double wishbone事
Uneven length double wishbone 上落唔影響camber, 呢個已經係McPherson 做唔到,直接影響過灣穩定

再講911, 因為weight distribution所以可以容忍前mcpherson後multi link, 同埋997打後靠pasm而唔係機械設定

企/伏最主要睇high speed/low speed compression, 彈弓k數只係影響rebound

簡單講就係你套避震唔夠貴就會跳/唔舒服

唔好意思巴打,請恕本人不太同意

雙搖臂操控好的秘密在於呢種結構在不同速度會自動改變其傾角,佢的學名叫做「Gain Negative Camber」。而且雙搖臂架構對Caster,Camber同Toe有較大可調性

同意911因RR機械分布關係,前後配重較一般車懸殊,以911 Carrera 2 (991)為例大約為前42%,後58%左右…兹因車頭重量較輕而無需承受太大橫向力而可以使用麥花臣,但其實還有兩個原因促使佢地咁做

1.麥花臣遠較雙搖臂慳位,有助行李箱空間
2.若麥花臣支柱是粗而短,對操控影響微

即使清水車未配PASM的Cayman用前後麥花臣一樣能達到上乘的操控表現。上述兩個原因解釋了點解保時捷不應用麥花臣在Cayenne,Macan,Panamera…因為呢三架車從不缺車頭空間,離地距較高亦非麥花臣支柱所壇長應付,吸震質素亦未夠上乘

在開首的回覆提及到企唔企主因睇彈簧K數及避震芯(吸震及回彈),個人認為此說法不過不失,實際上呢兩個零部件就是主宰避震機的工作表現…不過係咪要貴的避震先唔會跳同舒服呢?以下個人淺見…因南歐國家石板路多,通常南歐小車原裝已經設定得幾有「韌性」,往往是Aftermarket產品難以提供的

Sor for 文長1999悶親太家
有錯請大力插

mcpherson 3點 double wishbone 4點,你講咗行程長嘅車無法用mcpherson(除非條雞脾好長),不過冇講係點解。原因就係excessive camber change

應該話double wishbone 可調性高好多,但係目標都係擺除camber change同下雞脾長度嘅比例

double wishbone冇錯係可以調教多好多位(亦都經常走位),但911唔用佢響前碌嘅原因其實真係因為唔需要。冇重量響頭首要問題變咗scrub radius而非body roll control, 仲有,其實波子頭strut好長的

至於你講chassis setting, 講到尾都係原廠suspension dimension. 咁當然係會有影響

但樓主問點可以高速時伏,呢個就需要支strut調校=3way/4Way suspension = 貴

e.g:

但我岩岩睇埋 雙搖臂 可以令支避震芯
唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

相比麥花臣…雙搖臂最大唔同係多了兩組搖臂
兩組搖臂連接車輪及車架
橫向力由上下兩組搖臂承受
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處
你會感受到麥花臣在處理橫向力上的無力感

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?
2.係咪用完雙搖臂的車就天下無敵?
3.同為麥花臣…點解911/Cayman操控咁好?

有人想知先再講

利申: 鳩吹1999

fd2 前mcpherson 後先係double wishbone
我覺得香港成日炒只係條軚唔夠好
前後stagger 應該會定好多

知道FD2R係前麥花臣,後雙搖臂
但問題係點解R車咁易炒…尤其FD2
而S2000比較少炒車事故?

咁要由positive camber gain開始講起

s2000前後doublewishbone
加埋出廠已經negative camber 點同

其實s2k都成日炒

出咗名難揸嫁禍
我用ohlins 裝左兩個月
但昨晚試渣朋友架dc2 佢原裝避震都好好渣
可能係我渣得未夠快 但dc2行老龍 真係好輕鬆好玩

不過我係講個操控性 而唔係講邊架時間快
有無巴打知道點解mini cooper S R60會咁鬼「登」?
係咪換走四條原廠胎就解決到呢?
呢啲高質post先應該出現係汽車台
而唔係一日十個學車post
正皮不解釋

講咁多廢話都係留名學野
有無巴打知道點解mini cooper S R60會咁鬼「登」?

放咁d氣先 唔得既話
換避震先幫到你

防爆呔= 垃圾
車台就係要有依啲post
等我爬下文學下野先

mini原廠設定就係比較硬

mini原廠設定就係比較硬

另一原因係短軸距
Short Wheelbase
有無巴打可以 講解下
運動型既套裝避震
絞牙避震

兩者既優缺點

假設同一避震參數
不同車高分別

未Load前

Load低後

平時轉灣時一樣有左右車高變化,這解釋了雙搖臂可變Camber原理

用ohlins都登?
之前有frd揸dc5話坐過架ohlins嘅dc5好舒服喎

假設同一避震參數
不同車高分別

未Load前

Load低後

平時轉灣時一樣有左右車高變化,這解釋了雙搖臂可變Camber原理

好想同你真人聚下
其實原裝避震dc5同fd2 尾轆算唔算唔貼地,兩部係咪都好難揸。
利申:坐friend部fd2後座好Q「登」

假設同一避震參數
不同車高分別

未Load前

Load低後

唔反對 但實際上 你改得避震就一定做alignment
camber 唔係大問題
但係low 低加改返camber 個rim 上面咪正返 貼返fender 會rub fender
啲人覺得係個軨ar 出去啫

用ohlins都登?
之前有frd揸dc5話坐過架ohlins嘅dc5好舒服喎

舒服係對比既
好過其他,但都係閪,無得搞架dc5唔舒服呢樣

好想同你真人聚下

多謝巴打你賞識
小弟經驗尚淺 希望同各位巴打交流多啲

車聚請按此:https://t.me/joinchat/AAAAAAvGz5bOAMsZtVnhbA

好想同你真人聚下

多謝巴打你賞識
小弟經驗尚淺 希望同各位巴打交流多啲

車聚請按此:https://t.me/joinchat/AAAAAAvGz5bOAMsZtVnhbA

唔得喎你條link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞