其實雙搖臂既車 避震係咪唔需要買太硬?

125 回覆
28 Like 0 Dislike
可唔可以講下氣壓避震
按個制轉 comfort normal sport
可唔可以講下氣壓避震
按個制轉 comfort normal sport

改咗spring rate咁解
因為我就想換避震 試過d套裝避震 其實都唔錯
但本人偏向換絞牙 問題就黎喇
好多避震都好硬 但硬得黎會彈 彈到控制性無改善之餘 仲差左
支芯放返軟 又拉唔住條彈弓 浮浮下
都唔知點算
到底買避震果時 應該買彈弓k數硬d 支芯放返軟d 會唔會無咁彈

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

買3way,彈弓唔洗太硬,就會冇你講嘅問題

同埋咩叫偏向絞牙?鐘意舒服點解唔用原裝?

我唔係鍾意舒服 而係唔想架車不斷咁彈起彈起 架車登都係貼住路面咁行
架車彈起 感覺上個碌好似離左地 再比油落去 隨時失控咁款🤦🏻‍♂️
都唔知點算
到底買避震果時 應該買彈弓k數硬d 支芯放返軟d 會唔會無咁彈

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

巴打upgrade完避震有無換靚軚?因為避震吸收唔到既力就會落曬軚,如果軚唔咬地就會覺得操控怪怪地因為食唔實塊地,如果用緊靚軚就試下打小D軚氣等條軚唔好咁硬幫手吸收壓力

唔好意思其實我都係講到一舊舊,但彈弓軟硬同芯既行程有關,硬弓軟芯入灣咪會彈下彈下因為枝芯食唔曬回彈力,軟弓硬芯就彈弓都未做野就比枝芯頂住

最好既方法應該先知道原廠彈弓磅數再根據磅數同有無low低黎估計磅數加大幾多%,暫時用原廠芯評估加大後磅數會唔會令架車好彈,到搵啱磅數先換可調節軟硬既芯微調,如果有錯請指教
做音響既Bose,發明左一種劃時代既避震,但因為太貴而無商業化
https://youtu.be/3KPYIaks1UY
做音響既Bose,發明左一種劃時代既避震,但因為太貴而無商業化
https://youtu.be/3KPYIaks1UY

最後出左款俾貨車司機用
https://youtu.be/QiY68lVI3j8
都唔知點算

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

巴打upgrade完避震有無換靚軚?因為避震吸收唔到既力就會落曬軚,如果軚唔咬地就會覺得操控怪怪地因為食唔實塊地,如果用緊靚軚就試下打小D軚氣等條軚唔好咁硬幫手吸收壓力

唔好意思其實我都係講到一舊舊,但彈弓軟硬同芯既行程有關,硬弓軟芯入灣咪會彈下彈下因為枝芯食唔曬回彈力,軟弓硬芯就彈弓都未做野就比枝芯頂住

最好既方法應該先知道原廠彈弓磅數再根據磅數同有無low低黎估計磅數加大幾多%,暫時用原廠芯評估加大後磅數會唔會令架車好彈,到搵啱磅數先換可調節軟硬既芯微調,如果有錯請指教

咁套裝避震同絞牙 最決定性既分別係咩?
唔計次次出車前 因應唔同路面都調較完先出車 玩到咁大既例子
都唔知點算

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

買3way,彈弓唔洗太硬,就會冇你講嘅問題

同埋咩叫偏向絞牙?鐘意舒服點解唔用原裝?

我唔係鍾意舒服 而係唔想架車不斷咁彈起彈起 架車登都係貼住路面咁行
架車彈起 感覺上個碌好似離左地 再比油落去 隨時失控咁款🤦🏻‍♂️

咩車?你呢個情況(assume你冇感覺錯)係典型torsion beam弊病,換咩避震都係死
留名黎學野

呢個巴打後尾揸323大山都屌打唔少貴幾十倍嘅車

佢好似俾差佬影到超速
從此收心養性

BTW,小弟我太耐冇聽過佢的消息…有錯都唔出奇
雙搖臂只係一種避震放置方法的格式
主要係俾工程師有更大自由調整外傾,束角etc
企唔企主因都要睇彈簧K數…避震芯回彈系數而定

e.g:
911 GT3用前麥花臣可以好企
Alphard用後雙搖臂可以好舒服

巴打點解我呢?

如果係FD2R的話…
有咁的特性都係正常

如果係FD2R的話…
有咁的特性都係正常

好似係dc5
如果無記錯係dc5嘅話
你落絞牙load低嘅話就好多野搞了

e.g:

巴打點解我呢?

太多。。 。

首先外傾束角用塔頂調校多,唔關double wishbone事
Uneven length double wishbone 上落唔影響camber, 呢個已經係McPherson 做唔到,直接影響過灣穩定

再講911, 因為weight distribution所以可以容忍前mcpherson後multi link, 同埋997打後靠pasm而唔係機械設定

企/伏最主要睇high speed/low speed compression, 彈弓k數只係影響rebound

簡單講就係你套避震唔夠貴就會跳/唔舒服

如果係FD2R的話…
有咁的特性都係正常

好似係dc5

所有Type R車(指FK2之前,CH1除外)
抱着同一信念
除咗快…咩都可以犧牲
R字就係代表可以隨時落場的街車

買得就有心理準備接受佢的Hardcore
如果頂唔順我建議揀番Type S好過😪

e.g:

巴打點解我呢?

太多。。 。

首先外傾束角用塔頂調校多,唔關double wishbone事
Uneven length double wishbone 上落唔影響camber, 呢個已經係McPherson 做唔到,直接影響過灣穩定

再講911, 因為weight distribution所以可以容忍前mcpherson後multi link, 同埋997打後靠pasm而唔係機械設定

企/伏最主要睇high speed/low speed compression, 彈弓k數只係影響rebound

簡單講就係你套避震唔夠貴就會跳/唔舒服

唔好意思巴打,請恕本人不太同意

雙搖臂操控好的秘密在於呢種結構在不同速度會自動改變其傾角,佢的學名叫做「Gain Negative Camber」。而且雙搖臂架構對Caster,Camber同Toe有較大可調性

同意911因RR機械分布關係,前後配重較一般車懸殊,以911 Carrera 2 (991)為例大約為前42%,後58%左右…兹因車頭重量較輕而無需承受太大橫向力而可以使用麥花臣,但其實還有兩個原因促使佢地咁做

1.麥花臣遠較雙搖臂慳位,有助行李箱空間
2.若麥花臣支柱是粗而短,對操控影響微

即使清水車未配PASM的Cayman用前後麥花臣一樣能達到上乘的操控表現。上述兩個原因解釋了點解保時捷不應用麥花臣在Cayenne,Macan,Panamera…因為呢三架車從不缺車頭空間,離地距較高亦非麥花臣支柱所壇長應付,吸震質素亦未夠上乘

在開首的回覆提及到企唔企主因睇彈簧K數及避震芯(吸震及回彈),個人認為此說法不過不失,實際上呢兩個零部件就是主宰避震機的工作表現…不過係咪要貴的避震先唔會跳同舒服呢?以下個人淺見…因南歐國家石板路多,通常南歐小車原裝已經設定得幾有「韌性」,往往是Aftermarket產品難以提供的

Sor for 文長1999悶親太家
有錯請大力插
呢樣就係Negative camber gain
如果無記錯係dc5嘅話

搞得既都搞曬🤦🏻‍♂️
如果無記錯係dc5嘅話

搞得既都搞曬🤦🏻‍♂️

所以好想知雙搖臂既車 會唔會無咁既問題
如果無記錯係dc5嘅話

搞得既都搞曬🤦🏻‍♂️

dc5 車頭既麥花臣設計同其他車既麥花臣唔太一樣一般軚尺係連盒頭/附近,但係dc5 既軚尺就係連住枝damper 中間左右既位置,軚尺既角度好受車身高度影響,車身高度最影響嘅係雞臂。不過應該唔太關跳唔跳事
btw借問聲巴打部車用緊咩避震?
調較下stiffness, damper, anti roll bar
Camber 同toe 係過彎反應同grip用

e.g:

但我岩岩睇埋 雙搖臂 可以令支避震芯
唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

相比麥花臣…雙搖臂最大唔同係多了兩組搖臂
兩組搖臂連接車輪及車架
橫向力由上下兩組搖臂承受
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處
你會感受到麥花臣在處理橫向力上的無力感

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?
2.係咪用完雙搖臂的車就天下無敵?
3.同為麥花臣…點解911/Cayman操控咁好?

有人想知先再講

利申: 鳩吹1999

fd2 前mcpherson 後先係double wishbone
我覺得香港成日炒只係條軚唔夠好
前後stagger 應該會定好多
如果無記錯係dc5嘅話

搞得既都搞曬🤦🏻‍♂️

我前後double wishbone
low 低一樣要搞 你個gemotary 唔同哂 同埋睇較幾多camber caster, 你再加件上去

e.g:

但我岩岩睇埋 雙搖臂 可以令支避震芯
唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

相比麥花臣…雙搖臂最大唔同係多了兩組搖臂
兩組搖臂連接車輪及車架
橫向力由上下兩組搖臂承受
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處
你會感受到麥花臣在處理橫向力上的無力感

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?
2.係咪用完雙搖臂的車就天下無敵?
3.同為麥花臣…點解911/Cayman操控咁好?

有人想知先再講

利申: 鳩吹1999

fd2 前mcpherson 後先係double wishbone
我覺得香港成日炒只係條軚唔夠好
前後stagger 應該會定好多

知道FD2R係前麥花臣,後雙搖臂
但問題係點解R車咁易炒…尤其FD2
而S2000比較少炒車事故?

咁要由positive camber gain開始講起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞