其實雙搖臂既車 避震係咪唔需要買太硬?

125 回覆
28 Like 0 Dislike
我渣過朋友既dc2 原裝避震
行老龍都算夠企 但無上山試下d s灣反應
有無巴打可以講解下 關唔關雙搖臂事
我渣過朋友既dc2 原裝避震
行老龍都算夠企 但無上山試下d s灣反應
有無巴打可以講解下 關唔關雙搖臂事

not sure what you talking about....
雙搖臂只係一種避震放置方法的格式
主要係俾工程師有更大自由調整外傾,束角etc
企唔企主因都要睇彈簧K數…避震芯回彈系數而定

e.g:
911 GT3用前麥花臣可以好企
Alphard用後雙搖臂可以好舒服
留名學術post

e.g:

但我岩岩睇埋 雙搖臂 可以令支避震芯
唔洗承受橫向力
姐係咩意思?
密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

e.g:

唔洗承受橫向力
姐係咩意思?
密花神果隻就係避震連車身 避震負責曬上下既震動吸收 同埋橫向既g force
而雙搖臂 就係上差架 可以負責埋橫向既g force 而避震專心應付上下既震動吸收?

唔好怪我1999
因為我都係唔多識 想問下各位 我咁講 岩唔岩而已
好貼LM

e.g:

唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

相比麥花臣…雙搖臂最大唔同係多了兩組搖臂
兩組搖臂連接車輪及車架
橫向力由上下兩組搖臂承受
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處
你會感受到麥花臣在處理橫向力上的無力感

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?
2.係咪用完雙搖臂的車就天下無敵?
3.同為麥花臣…點解911/Cayman操控咁好?

有人想知先再講

利申: 鳩吹1999

e.g:

唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

兩組搖臂連接車輪及車架
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?

有人想知先再講

同埋點解的士,Camry 轉彎食晒屎,Mazda 3/6 轉彎咁鬼定

Again 強貼LM!!

e.g:

唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

兩組搖臂連接車輪及車架
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?

有人想知先再講

同埋點解的士,Camry 轉彎食晒屎,Mazda 3/6 轉彎咁鬼定

定?你行50緊係定架

Crown Comfort為咗令乘客坐得舒服,特別在原來Crown基礎上加高100mm,高重心再配合較柔軟舒服的避震設定,令Body Roll頗為嚴重

之前有位巴打叫"惡魔之Camry"一樣劈到架嘢識飛,所以呢點係人>車😂

Mazda好車嚟
應該唔使靠我吹奏都好賣得
#GVC
硬避震安全好多 但換得預咗有得有失 好鬼登 留名

安全既意思係點?
假設龍翔道由彩虹起圍 葵涌方向
只要避震既硬度足夠 令架車唔好太偏側
同埋唔好彈起架車 係咪已經足夠?
咁一般運動向既套裝避震都夠做?

但一去到大山 平頂落軍營
不斷既連續灣 就需要紋牙避震既反應
套裝避震連續灣會跪
係咪咁既意思?

e.g:

唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

兩組搖臂連接車輪及車架
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?

有人想知先再講

定?你行120緊係定架

留名學野

硬都唔等於安全架, 有時太硬真係會跳過隔離線, 吸震同樣重要
其實點樣去set避震既學問真係好高深

少有既高質討論post
留名

硬都唔等於安全架, 有時太硬真係會跳過隔離線, 吸震同樣重要
其實點樣去set避震既學問真係好高深

少有既高質討論post
留名

不能同意更多

安全既意思係點?
假設龍翔道由彩虹起圍 葵涌方向
只要避震既硬度足夠 令架車唔好太偏側
同埋唔好彈起架車 係咪已經足夠?
咁一般運動向既套裝避震都夠做?

但一去到大山 平頂落軍營
不斷既連續灣 就需要紋牙避震既反應
套裝避震連續灣會跪
係咪咁既意思?

有無巴打講解 比下意見
新既富豪頂級suv轉左用貨車既葉片避震
因為我就想換避震 試過d套裝避震 其實都唔錯
但本人偏向換絞牙 問題就黎喇
好多避震都好硬 但硬得黎會彈 彈到控制性無改善之餘 仲差左
支芯放返軟 又拉唔住條彈弓 浮浮下
都唔知點算
到底買避震果時 應該買彈弓k數硬d 支芯放返軟d 會唔會無咁彈

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999
新既富豪頂級suv轉左用貨車既葉片避震

Corvette都用

其實唔係咩壞事

e.g:

唔洗承受橫向力
姐係咩意思?

兩組搖臂連接車輪及車架
支柱只負責吸收路面震動

用比較生活化的例子
在較快的速度下過迴旋處

但有三個問題衍生出嚟:
1.FD2點解成日炒?

有人想知先再講

定?你行120緊係定架

120公路同7,80無分別
因為我就想換避震 試過d套裝避震 其實都唔錯
但本人偏向換絞牙 問題就黎喇
好多避震都好硬 但硬得黎會彈 彈到控制性無改善之餘 仲差左
支芯放返軟 又拉唔住條彈弓 浮浮下
都唔知點算
到底買避震果時 應該買彈弓k數硬d 支芯放返軟d 會唔會無咁彈

係講彈起架車 唔係講登
原諒我1999

買3way,彈弓唔洗太硬,就會冇你講嘅問題

同埋咩叫偏向絞牙?鐘意舒服點解唔用原裝?

e.g:

Crown Comfort為咗令乘客坐得舒服,特別在原來Crown基礎上加高100mm,高重心再配合較柔軟舒服的避震設定,令Body Roll頗為嚴重

之前有位巴打叫"惡魔之Camry"一樣劈到架嘢識飛,所以呢點係人>車😂

Mazda好車嚟
應該唔使靠我吹奏都好賣得
#GVC

呢個巴打後尾揸323大山都屌打唔少貴幾十倍嘅車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞