終極一戰 恆管 vs speed

50 回覆
20 Like 4 Dislike

冇借口呀 比下意見簡邊間 yr3 4 努力啲追返囉

恆管啦,speed狗都唔屌

HSMC+1

認真答樓主 2.47恒大未必收

比左offer la

但yr2 entry

sor 掛住笑鳩樓主唔記得睇
我讀個陣未收咁低
讀speed啦
恒大出黎 已經輸左一年經驗 即係少左十幾萬+比多8萬學費+叫價少左(少一年經驗)去換取未知既回報
睇你個款得2.47可以有幾鐘意讀書呀
不如快d岀黎做野仲岩你啦(好似係)

巴打宜家做緊咩? 都係讀bba?

平時開咁多假膠post不自爆了
不如諗下我講既讀speed既原因岩唔岩啦

HSMC+1

認真答樓主 2.47恒大未必收

比左offer la

但yr2 entry

sor 掛住笑鳩樓主唔記得睇
我讀個陣未收咁低
讀speed啦
恒大出黎 已經輸左一年經驗 即係少左十幾萬+比多8萬學費+叫價少左(少一年經驗)去換取未知既回報
睇你個款得2.47可以有幾鐘意讀書呀
不如快d岀黎做野仲岩你啦(好似係)

巴打宜家做緊咩? 都係讀bba?

平時開咁多假膠post不自爆了
不如諗下我講既讀speed既原因岩唔岩啦

做邊行 做下參巧 唔會自爆ge
至於個原因 我會唸下 多謝
本來諗住同你講恆管year 2考得好可以tran去ugc
不過見你cgpa 2.47就算了
Speed啦
本來諗住同你講恆管year 2考得好可以tran去ugc
不過見你cgpa 2.47就算了
Speed啦

如果當初係咁有心諗住入返ugc
係asso就唔會讀成咁啦
利伸 其實我都係asso諗住升恆管
或者唔好笑我成績住 兩間學院請埋位 繼續駁火
恆管好似都有人入到big4
speed唔清楚

呢兩間finance major預左出黎都係難搵好工

唔想入big 4 無興趣又做死人
想入銀行先再trans 啲證券相關 分析 落盤 資料研究咁

2.47不如去驗下智商先啦好嗎
分析 落盤 資料研究

一步步上囉 冇話一去就要做呢啲位
Btw 慢慢笑

career path都唔同, 邊有得一步一步上
就算俾你入到銀行, 你都係做admin/cs 位
係唔會俾你去到其他部門

dealer? 夕陽工業, 你又冇客做咩要請你
analyst 我識人做緊既係UC, UCL 出身, 有master degree
你覺得自己可以同佢地平排?
compliance 至少都要city先有機會interview
我知既多數都係海龜做緊, 不乏UCLA 呢D名校...
讀完咪又係做sales
兩間都唔好讀最好 無謂晒錢
speed唔清楚

分析 落盤 資料研究

Btw 慢慢笑

係唔會俾你去到其他部門

analyst 我識人做緊既係UC, UCL 出身, 有master degree
compliance 至少都要city先有機會interview

Back office 如何
冇唸過dealer 呀
有冇咩建議 btw thanks
讀完咪又係做sales
兩間都唔好讀最好 無謂晒錢

長遠黎講 有degree 係手好啲
跟你咁講 做幾年再讀pt degree 又點睇?
想做政府工就恒管比較好
利申:有去in政府工經歷而講
speed唔清楚

分析 落盤 資料研究

Btw 慢慢笑

係唔會俾你去到其他部門

冇唸過dealer 呀

其實落盤即係dealer咁解 好似係
speed唔清楚

分析 落盤 資料研究

Btw 慢慢笑

係唔會俾你去到其他部門

冇唸過dealer 呀

其實落盤即係dealer咁解 好似係

Noted with thanks
出黎做野好過啦 唔好發夢做金融才俊啦
如果你都入到finance行仲有邊個幫我抹台收錢送外賣
ps唔係你唔想做big4 係你連submit cv比big4既資格都冇
ps唔係你唔想做big4 係你連submit cv比big4既資格都冇

恆管一年都有人入到big 4

Big 4 家陣收人水準大不如前
你估銀行咁易入

睇咩位啦
teller 呢類cheap雞位就
我就比意見睇有個programme 比cert 果陣係比Polyu award 定Polyu speed award . 因為前者嚟講都當係Polu grad 因為你係用緊poly ge resources 又或者Polyu 老師教。btw speed 讀書好chur 無ulife 就一定架啦,但佢地會逼你internship compulsory ,恆管就ulife 多d 可以食多女

佢連asso gpa都咁低 佢入左恆管都做唔到由恆管入big4果個啦
認真,揀恆管啦
身邊個個gpa唔過3既都寧願揀恆管好過speed

佢連asso gpa都咁低 佢入左恆管都做唔到由恆管入big4果個啦

駁吾刀

駁吾刀

咁speed 算啦都係
真係要做finance,
最多都係得證券行dealer (日漸式微, 人工長期10k 左右, 唔好諗到係係盤房炒個種)
銀行就係teller/cs/ personal banking officer/manager 一堆名, 其實都係銀行分行sales, sell 人壽保險, saving plan,基金....

想做back office既話, 應該都幾難, 一黎back office根本無咁多位, 二黎好多大學畢業生(唔少係三大)都想入back office, 可能CV都直接唔睇你

唯一可取係保險/基金個D, 如果你靚仔有口才其實搵到錢
真係要做finance,
最多都係得證券行dealer (日漸式微, 人工長期10k 左右, 唔好諗到係係盤房炒個種)
銀行就係teller/cs/ personal banking officer/manager 一堆名, 其實都係銀行分行sales, sell 人壽保險, saving plan,基金....

想做back office既話, 應該都幾難, 一黎back office根本無咁多位, 二黎好多大學畢業生(唔少係三大)都想入back office, 可能CV都直接唔睇你

唯一可取係保險/基金個D, 如果你靚仔有口才其實搵到錢

agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞