有冇人讀書讀到想死

33 回覆
5 Like 0 Dislike
可能啲同學太勁啫
你睇下公開試數據,大半嘅人3322都冇,你讀勁學校唔使太擔心
無問題既
我F1開始冇學過maths
仲要英文教完全冇興趣上堂
老師仲同我講「你攞1應該冇問題」
心想要1黎做咩
結果考dse前一個月先死操dse同AL past paper
做得多發覺其實唔難
最後成功攞3過關
有無讀書以外既興趣/專長
發掘下

讀緊art 將來想讀design

呢條路唔駛讀死書 死讀書呀

但係其他科對我來講係讀死書

當年中學 有同學一早知自己過唔到AL, 不停鑽研新詩,舞台劇
最尾考左入演藝,好似1st hon畢業仲要而家係佢個範撈得唔錯
認清左自己目標後,有時讀書唔係唯一出路黎既
香港都有機構有課程專讀art咩
睇下人地requirement係咩 prepare下
發掘下

當年中學 有同學一早知自己過唔到AL, 不停鑽研新詩,舞台劇
最尾考左入演藝,好似1st hon畢業仲要而家係佢個範撈得唔錯
香港都有機構有課程專讀art
發掘下

香港都有機構有課程專讀art

真係時候諗清楚了
我細個都係咁 英文差但入咗英中

但細個又會知道避黎冇用 英文係未來無論點都會有用

所以五年級就同呀媽講話要補習 之後上到中學都不斷地追英文 終於而家上到U 英文方面唔洗太擔心

所以巴打加油

利申 二年級試過一份卷完全睇唔撚明拎咗0 分

小學五年級?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞