[蘋果]拆大台致學界關係脆弱 退聯推手:當年無做錯

15 回覆
1 Like 1 Dislike
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170423/56599726
2014年雨傘運動後期,學聯被指決策失敗,掀起「拆大台」風氣,翌年多間院校成員退聯收場。如今學聯成員只剩中大、嶺大、科大及樹大,被嘲差點變成「新界學聯」,其後更退出支聯會。有學者指現時學界只就個別議題合作,「關係會脆弱啲」;退聯推手則堅持當年「肯定無做錯」,強調退聯可加強各院校自主,亦有更多空間讓院校合作。

學聯2014年先後發動罷課、佔領,與學民思潮帶領雨傘運動,學聯五子更與時任政務司司長林鄭月娥公開對話;惟佔領僵持多月,學聯屢被指錯過行動升級時機,多名示威者更於行動升級時受傷、被捕,學聯成為眾矢之的。傘運結束後正值各大學生會換屆,港大率先成功退聯,觸發骨牌效應。剛卸任的學聯代表會主席黃健朗亦透露,傘運後多名學聯成員不時缺席會議,「睇得出都唔係好想參與(學聯)」、「幾無火」。
中大政治與行政學系高級講師蔡子強本身是學聯「老鬼」,據他觀察,學運低潮與退聯無關,「係個大趨勢都靜,無論係學運、民陣或其他團體,係成個社運都處於低潮」;惟他強調學聯在學運上仍扮演建構社運脈絡的重要角色,他當年就於學聯認識蔡耀昌等人,「呢啲人際關係係講緊幾十年,有啲仲仍然係政界活躍」;他又指,如今學界如只是就特定議題才合作,「好簡單去諗,只喺大事先合作,關係會脆弱啲」。
香港民族黨召集人陳浩天當年亦是理大退聯關注組召集人。他認為,退聯決定未見負面影響、「肯定無做錯」,「其實有無學聯呢個平台唔重要……最重要係大專學生會有無心,有心就自然會做,唔一定要(學聯)呢個平台」。陳又指,退聯可加強院校自主,令各院校更「自強」,舉辦更多元化的活動,亦不用受學聯規則限制,「好似(學聯)有個中國民主基金,要用錢就要搞同中國民主有關活動……搞到因為用筆錢改活動,根本係本未倒置」。
時任港大退出學聯關注組成員、《學苑》前總編王俊杰則認為,「退聯只係一個爆發嘅導火線」反映不同派系、光譜之間各趨極端。王雖未有評論學聯現況,惟認為退聯後各院校有很大的溝通及合作空間,擁更大自由度。
記者 葉偉東
退聯無問題,但你都要搵個有號召力嘅組織出嚟取代學聯啦
但而家又無,拆完唔重建咁拆嚟托柒咩?
而家學運力量散到仆街,一啲號召力動員力都做唔到,仲衰過以前
退聯,然後呢

天有光...........
我要(人地)勇武抗爭 我要港獨 香港唔港獨唔得
我係天之驕子大學生 掟磚搞暴動?不了
退聯的確無做錯
問題是退左聯

又無新組織接力

大台是有佢作用
簡單黎講都係屌人容易做事難.
問題是退左聯

又無新組織接力

大台是有佢作用

大台除左騎劫市民意志之外,
叫人唔好支援行動之外,
叫人坐定定唱歌維穩之外,
有乜作用?

咁唔係大台冇用, 係坐晌大台嘅人冇用唧. 如果大台叫人衝, 你又會唔會話大台冇用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞