[鳩故][穿越] 唔係吓話,我去咗《教父》世界!

246 回覆
22 Like 4 Dislike
作為一個意大利黑手黨,會去到美國大展拳腳都係合情合理
我上咗的士,向司機遞咗個地址,佢就出發。

的士一步一步咁離開下城區,離開自由女神像,的士上面嘅我就好似大鄉里出城咁貼住玻璃窗望。

的士司機見到之後問:

「去酒店之前不如我帶你周圍睇下啦。」

我心諗司機一定係當咗我係遊客,不過既然有時間我都覺得一試無妨,我講:

「好呀,不過跟錶跳。」

司機笑一笑講:

「起碼有生意啦。」

燈紅酒綠嘅時代廣場,經典悠久嘅中央車站,極盡奢華嘅第五大道,司機形容得非常生動,睇嚟佢為咗小費非常落力。

可惜喺遊車河嘅途中我意識到我即將踩入黑手黨嘅世界,感覺到危險,敗壞,糜爛,又或者一切比我想像中更差。

我為我未能回應的士司機嘅興高采烈而致歉,最後我畀咗車資嘅兩成做另外小費,我仲問咗佢最近酒店嘅電話亭同郵局喺邊。

落車,行入酒店去到櫃檯,櫃檯小姐講:

「有咩幫到你?」

我第一句就答佢:

「唔好意思,可唔可以叫一叫你經理出嚟。」

職員好驚訝咁講:

「唔知有咩問題呢?」

我又答佢:

「冇咩問題嘅,我只係想見經理啫。」

職員再講:

「唔係,如果你有問題我真係可以幫你。」

我再講:

「真係冇問題,我只係想見經理,求下你啦。」

擾攘咗一輪,櫃檯小姐終於決定去叫經理出嚟,叫我等陣。

過咗陣,有個男人出現咗喺我面前,佢話:

「我就係呢到經理,有咩幫到你?」

我答佢:

「我嚟攞房架,訂房嘅係喬諾巴拿。」

呀經理一副鬆一口氣嘅樣,講:

「噢,你比預想中遲咗好多。」

唔通我會坦白承認我做咗咁耐遊客咩,我講:

「一場意外,塞咗好耐車,塞塞下仲死埋火,好大鑊啦總之。」

經理帶咗我上房,交低鎖匙同我講唔好周圍去就走咗去啦。

-----------------------------------------------------------

深夜時分。

我戇戇居居訓喺床到,就喺我幻想緊酒店有電視機嘅時候,突然有班人衝咗入嚟,其中一個望一望我然後講:

「就係你呀,我係喬諾巴拿,帶你出去行下。」

講野嘅係個睇落廿幾歲嘅髮型極之浮誇金毛仔。

我知道一定唔係咩好事,但我知道我冇拒絕嘅權利。

我跟住佢哋行咗落停車場,上咗一架黑色房車,之後有條友遞咗個紙袋畀我。

佢攞住個紙袋,呆咗一呆,怕我暈車浪?條友望住我,我又望住佢。

直到喬諾講:

「笠住你個頭。」

原來睇電視啲劇情係真架,就係咁樣我好不安咁矇住眼出發。

623,624,625,當我心中數到625秒嘅時候,有人推一推我叫我落車。

十分鐘多啲嘅車程,睇嚟酒店同秘密地點唔係差太遠。

落車,踩落地面,發現係草地,有風聲,代表係空曠地方。

繼續矇住眼行咗一段路仔,開始聽到樹葉沙沙聲,睇嚟係殺人滅口棄屍嘅好地方。

行多陣就停低咗,有人移一移我然係叫我坐。

我坐低,又真係有張凳,正當我想除咗紙袋嘅時候,有人大聲吆喝我:

「邊個畀你除。」

之後就有人綁起咗我兩隻手,我心諗荒山野嶺迫我包住個頭,點睇都冇好野。

喺我疑惑緊自己身上究竟有冇蟲爬緊嘅時候,有人講:

「湯姆勞根,聽講你想投誠,點解?」

把聲聽落去好古怪,應該有用方法變聲,我答:

「 柯里昂家族近十年已經衰落咗好多,教父奄奄一息,就算未死,但柯里昂嘅皇朝已經殞落。」

佢繼續講:

「柯里昂家族近十年的確衰弱咗,但柯里昂嘅名聲依然響徹政界,可以話係生意嘅保證,就算其他家族聯手都撼動唔倒佢嘅地位。

我再講:

「柯里昂家族名聲遠播係因為教父,當教父唔可以再主持大局,一切就唔同曬。大仔個性衝動,二仔懦弱無能,細仔一直以嚟選擇置身事外,唔喜歡行家族為佢安排嘅路。」

「柯里昂家族群龍無首,可以令帝國崩潰嘅唔係外敵,而係內亂。」

講完,係一片沉默,冇人講野,我擔心自己係唔係講錯野,有下一秒我就會俾人活埋嘅感覺。

唔知時間過耐幾耐,我只係知自己嘅心跳跳得越嚟越快,正當我以為自已會心臓病發嘅時候,呀神秘人又講:

「睇嚟你知道柯里昂家族幾多野,但係你又點樣證明自己嘅忠誠?」

我覺得自己遇上最大嘅難題,要證明忠誠一向係最難嘅野,我決定放膽一搏,我講:

「你要我證明向咩忠誠?巴西里先生同教父比,邊個會得到手下更多嘅忠誠,我相信每一個義大利人都好清楚。」

「我點解選擇背叛教父?因為我並唔係選擇向人忠誠,而係選擇向金錢同權力忠誠。」

又係一陣嘅靜默,我同自己講,佢哋反應遲鈍啫,絕對唔係想殺我,冇事嘅。

果不其然,神秘人又講:

「你選擇做真小人,你有情報,用得著。」

佢講完,有人鬆綁扶起咗我,推我向前行,我估計自己行緊翻架車。

行行吓我諗起賽德克先生晏晝講嘅野,個紙袋其實救咗我,如果唔係佢擋住我個極度不安嘅表情,頭先場戲可能已經衰咗。

諗諗吓,成件事好古怪,荒山野嶺連建築都冇,係秘密基地嘅可能性好低。

咁蒙眼係為咗啲咩?最有可能性嘅係,就係負責問我野嘅神秘人身份需要保密。

咁係邊個?純粹保安措施?公眾人物?定還是我認識嘅人?

----------------------------------------------------

酒店門口。

我除咗眼罩落車,有種重獲自由嘅感覺,但我依然俾人夾咗翻上房,翻到房,喬諾巴拿講:

「頭先有咩得罪真係唔好意思,只係聽日見巴西尼先生之前嘅小小測試,始終安全啲好嘛,聽日會再嚟接你。」

雖然我知句唔好意思只係客氣說話,但我笑一笑講:

「唔緊要啦,我都無穿無爛嘛,不過聽日溫柔啲會好啲咁囉。」

喬諾巴拿答:

「聽日當你貴賓咁招待。」

雖然我對佢嘅貴賓招待非常疑惑,但都係個句,我冇拒絕嘅條件。

佢講完就準備轉身走,我追問佢:

「我可唔可以落街買宵夜?」

佢諗咗一諗講:

「見巴西利先生之前都唔好,叫房間服務,入我哋數。」

睇嚟佢哋完全唔想我離開酒店,但酒店打電話俾麥克實在太危險,睇埋聽日巴西尼講咩先,有機會去公共電話亭再算。
5Jo睇落廿幾歲
即係已經佢經歷過Jojo part 5啲劇情?
係,JOJO發現廿一世紀年做黑手黨已經冇咩作為,所以令到黃金體驗鎮魂曲畀箭射多次,之後學識埋穿越時間,決定穿越去1946年,二戰大戰後嘅世界重新發展

你冷靜啲呀,呢個故仔冇人識波紋架
我調轉咗條刪除線
正評過十啦,雖然好冇大志,但要慶祝吓
支持樓主繼續寫落去
支持你支持我
樓豬
屌你

你個國際標準底褲都嫌大

T-Back就差唔多

不過照等
國際標準我採用日本著名漫畫家-富慳義博所以理論上我超標好多倍 本地作家例子有邦拿 除開十五年計, 日均產量我都算唔錯

好啦,我認錯啦,的而且確我寫得慢
樓豬都支持你支持我架
又live咗,啲謀略好正呀
本身我想寫個穿越鳩故架,但唔知點解寫寫下變咗謀略懸疑故
輕輕一推
主角已經冇咗穿越光環
主角已經有好運光環架啦 有個穿越者落到嚟俾人囚禁咗兩個星期仲一槍打死咗光環唔洗咁多嘅
等作者自我介紹吓自己個故仔啦

故事中其實加入咗唔少其他舊電影嘅彩蛋,例如一開頭主角係嚟自唐人街,叫積尼高遜。 就係借用咗另一套舊電影-《唐人街》,而做主角嘅演員就係積尼高遜啦

如果對《唐人街》有興趣可以睇吓樓豬以前寫過嘅影評

https://www.inmediahk.net/node/1076124

而《唐人街》當年都有唔少奧斯卡提名,然而佢遇到強勁嘅對手,就係《教父續集》,所以《唐人街》不幸地只係攞到最佳原創劇本啫

故事入面有好多唔同嘅彩蛋,大家可以搵出嚟分享下

最後,冇咩野我出翻去繼續作文
樓豬今日更新唔到點解,好明顯啦,出去行街
支持
深夜自推
幫緊你幫緊你
距離夜晚十一點仲有好多時間,雖然唔知喬諾夜晚十一點搵我係想做咩,但下午流流長我繼續我嘅遊客生活。

戰爭過後,美國走出經濟蕭條陰影,經濟再次好起嚟,但世界旅遊未完全回復,有個亞裔人士喺街上面周圍行始終有人眼甘甘咁望,有啲仲以為我係日本仔,走嚟鬧我添。

一個下晝就喺遊客嘅平淡生活中完咗,喺經歷咗咁多日緊張嘅體驗之後真係個安慰嘅日子。

———————————

夜晚十一點,敲門聲,行入嚟理所當然係喬諾,佢講:

「帶你出去行吓。」

我答佢:

「你開場白冇第二句嘅咩?」

佢再講:

「咁帶你巡視業務。」

我心諗,我而家最多叫實習架咋啵,都有得巡視業務咁開心,我講:

「好,有咩睇咁過癮?」

佢淡淡然咁講:

「黑拳。」

黑拳?當刻我幻想到嘅係昏暗,汗水,鐵籠,血腥味,獎金,賭博,死亡。我只係幻想都已經感覺到痛。

但我冇講出口,我默默地跟住喬諾上車,大概二三十分鐘後去到一棟偏辟,睇落已經廢棄嘅建築物。

格格不入嘅係一棟殘舊嘅建築物外面泊滿各色各樣嘅名車,一睇就知非比尋常。

————————————

廢棄大廈。

我跟住喬諾行入去,幾個類似檢查站嘅野都視如無物。

行到入去發現一切同我想像中唔同,同我想像中打黑拳嘅地方唔同,甚至比打正規拳嘅地方更加豪華。

見到之後我問喬諾:

「乜咁囂張嘅咩?」

喬諾指一指兩邊嘅一樓包廂講:

「有錢使得鬼推磨,更何況唔少警察或者政府高層都係我哋座常客。」

我繼續跟住喬諾行,一邊行喬諾一邊講:

「黑拳都有分階級,呢到係高級地方,嚟得賭嘅都有啲錢。當然獎金都比一般嘅高,好多拳手都爭住嚟打。」

我繼續跟住行,去到一道門前面,喬諾同我講:

「你自己行住先,我入去整啲野。」

我心諗唔係話帶我巡視業務咩,做咩門口放低我,你知唔知黑手黨實習生都要攞經驗架,當然我冇講出口,我答佢:

「好。」

就係咁樣我成為咗係一個淪落喺黑拳格鬥場嘅異鄉人。

就喺呢個時間,有人行埋嚟同我講:

「你識諾仔架,請你飲杯野啦。」

我呆咗一呆,我問:

「吓...」

我望佢睇落四五十歲,光頭長鬍鬚,仲幾大隻添。

佢指一指間房,再講:

「喬諾,諾仔呀。」

我恍然大悟講:

「係呀,係呀,生死之交,佢生我死個種。」

佢繼續講:

「諾仔係我哋嘅驕傲呀。」

雖然我唔知點解佢無啦啦轉咗話題,我問:

「咩驕傲?話時話,點稱呼呀?」

佢再稱:

「我係海立文,過嚟邊飲邊講。」

就係咁樣我俾佢拉咗埋檯。

海立文攞住杯威士忌加冰繼續講:

「諾仔呀,出人頭地呀,有幾多人打黑拳打到死呀,佢打到變金牌打手呀,叻仔呀。」

我從佢嘅語氣已經知道佢應該已經飲咗唔少,我問:

「佢以前打黑拳架?」

海立文再講:

「呀叔以前我,都係打黑拳架,人老咗啦,唔捱得打啦。」

雖然我又唔知點解佢轉咗話題,不過我講:

「唔係啦,呀叔你都好大隻呀。」

海立文再講:

「挑,拳怕少壯呀,當日我就係俾諾仔一野左勾拳打到退休架啦。」

佢越講我就越多問號,我再問佢:

「咁佢打到你退休,點解你仲話佢係你驕傲?」

海立文又再講啦:

「佢係我教出嚟架嘛。」

哦,我又一次恍然大悟,原來係發生喺黑拳界嘅洛奇與徒弟,而師傅仲要係一個醉酒佬,睇嚟日本漫畫嘅設定都唔係太超現實啫。

我扮到好震驚咁講:

「原來係拳皇師傅,失敬,失敬。」

海立文笑一笑咁講:

「師咩傅,我都冇咩教過佢......」

我心諗,呀你條友上一句唔係咁講架啵,你陰我!但我冇阻止佢繼續講落去。

「我記得嗰時街邊遇到佢幾歲人仔,連英文都唔識多句,開口埋口都係義大利文,我都聽唔明佢講咩,之後搵咗個義大利朋友問先知。」

又係啲講野講一半嘅人,我問:

「知啲咩?」

海立文答我:

「唔知呀,幾歲𡃁仔講野九唔搭八,我估係逃避法西斯掛。」

我繼續心諗,你確定佢唔係你私生子,論講野九唔搭八你都唔弱喎,當然我冇咁講,我問:

「咁之後呢?」

海立文又講:

「冇咩之後架啦,我打拳,咁佢又打拳咁囉。」

好,我受夠呢個講野咁跳脫嘅大叔,我轉移話題問:

「我第一次嚟買拳,點玩法架呢到?」

海立文就講:

「好簡單嘅啫,你望唔望到嗰個水牌,左手面就係台柱,右手邊就係挑戰者,下面就係賠率。」

我望一望問:

「得贏同輸野買架咋?」

海立文又再講:

「呢到唔同出面啲場,呢到識玩呀,入得嚟打都叫做黑拳界嘅明星,人命都叫值啲錢,出面你想買斷幾多條肋骨都有。」

聽完我細細聲問:

「咁呢到即係會打假拳?」

海立文聽完講:

「打假拳又未至於,但唔會打死囉。」

佢望住樓上包廂再講:

「呢到同出面場唔同,出面啲人享受嘅係暴力嘅快感,呢到啲人享受嘅係權力嘅快感。外面拳手想嚟呢個場打,而我哋企場邊睇嘅都想坐上去。」

我問佢:

「點先可以上去?」

海立文繼續講:

「呢到行會員制嘅,每個月投注金額最高嗰十位就會有下個月嘅包廂使用權。」

聽完之後我又問:

「咁上個月頭十最低嘅係幾多?」

海立文答:

「唔知架,只會得人名架咋,你永遠都唔知自己係唔係第十一,十二個,覺得自己可能差少少錢有包廂坐。如果唔係點樣吸引你洗更多錢,下面嘅渴望上去,上面嘅渴望保住個位,所以咪越嚟越好生意囉。」

果然生意佬都係啲賤人,我繼續問:

「幾時開始?」

海立文望一望手錶後講:

「仲有七分鐘,搭正十二點開始。」

正當我疊埋心水準備睇拳賽嘅時候,喬諾行咗出嚟,佢攬一攬海立文,噓寒問暖咗幾句之後就同我講,

「跟我上去講啲野你知。」

我跟住行,經過一樓包廂,再行上一層,去到一間房仔。

房仔入面有六個人,咩色人種都有,喬諾隱晦咁講:

「你搵幾條友幫你做野啦。」

我問喬諾:

「佢哋邊到嚟架?」

喬諾再講:

「佢哋係出面場嘅拳手,佢哋自告奮勇話咩都肯做,只要之後俾佢哋入嚟打就得。」

我心諗佢哋一定唔知任務係殺教父,六條友要攻陷柯里昂家族嚴防嘅醫院,你估復仇者聯盟咩。

我同佢哋講:

「唔洗啦,暴力硬闖呢啲畫面唔靚,你哋走啦。」

點知佢哋其中一個衝出嚟講:

「我要做呀,點解你唔畀機會我!」

我見佢心情咁激動,嚇咗我一跳,我答:

「咁啦,如果我要人,一定搵你哋六個先,好冇?」

擾攘咗一輪,又或者高級地方佢哋不敢造次,最後我都可以全身而退。

可能就係人命唔值錢,而且覺得自己苦無機會,先至會有咁多人選擇加入黑手黨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞