谷阿莫挨告!重製非法影片 濃縮電影侵權

602 回覆
627 Like 92 Dislike
其實有咩好嘈,條友根本就靠反宣傳緊套戲黎上位,同二創嘅合理使用爭九萬幾里
而且重點係 //因為谷阿莫從網路上下載非法影片//
賺咁多都要用老翻整片就抵死啦,咁都有人護主

又唔屌埋非法影片條source
連登仔最叻就落井下石

咁整source條友畀人告嘅我一樣唔會覺得佢無辜
咁講埋得未?我仲有冇漏左邊個未屌?

佢d片廢唔廢關法律乜事?
「反宣傳」咪即係評論,包係fair use入面
點解過左網絡廿三條單野都仲好似無人唔知咩事咁,focus係片質素做乜
唔鍾意條片唔睇咪得,但fair use可以影響成個網絡生態
點解冇人討論下係咪真係告到

頭先睇完佢段自辯片
我諗影片商最大論點應該係影片來源非法
亦都係谷阿莫條片完全冇提到的論點

而谷阿莫公司就拎住網絡公平使用原則嚟拗
佢片入面仲提到話個條法例好唔清晰,是否應該會時並進
日後會致力點點點點
似乎有心同片商對打

老實講冇乜點睇佢
鍾唔鍾意個人興趣嚟
個人對佢又未至於對韓狗文化咁反感
冇意見
大陸仲好多人學佢
睇過一次都知佢5分鐘一套戲係好多9up,因為人地咁樣9up完就唔想睇套戲都幾好笑,講到底根本你對套戲就冇興趣,之後話俾佢搞到你唔想睇套戲

有咩問題,大把人見週末冇野做求其揀套戲睇,買飛之前唔一定個個都對套戲好有興趣
9up扭曲套戲黎做反宣傳係的確有可能會損害片商利益

又要話求其冇野做搵套戲黎睇,又要求其睇之前都上網搵下套戲講咩,又偏偏要搵個係人都知佢9up套戲trailer嘅channel,之後睇完佢講就話唔想睇套戲lu,真係唔知你地想點
成班都鳩既 乜撚野劇透 人地都講明係幾多分鐘睇完套戲啦
仲有咩侮辱套戲 大佬人地都講明唔評論故事含意同用意 只係比多個角度你去睇故事
佢仲有叫人有時間就要去睇返原創故事
根本就唔係同你講「人地個故事垃圾到可以濃縮做幾分鐘」何來侮辱呀

睇完幾集有種俾電影製作人侮辱緊
女主角永遠會係男主角面前跌低

頭先睇完佢段自辯片

日後會致力點點點點
似乎有心同片商對打

老實講冇乜點睇佢
鍾唔鍾意個人興趣嚟
冇意見

拎非返down返來啲片同人拗公平使用

頭先睇完佢段自辯片

日後會致力點點點點
似乎有心同片商對打

老實講冇乜點睇佢
鍾唔鍾意個人興趣嚟
冇意見

拎非down返來啲片同人拗公平使用
係連登睇到人反侵權
真係世界級
其實谷呀莫講電影既內容同套戲真實劇情都差幾遠下

有時我都會睇完套戲去睇谷呀莫 睇下佢點樣嘴炮套戲笑下咁。

但係見到啲人屌佢劇透又覺得幾無謂
人地個標題都寫到明會劇透都仲要死入去睇
睇完又要屌。
運登仔不嬲搬龍門最勁架啦
你自己唔down 戲,software 唔上網睇av 漫畫先出聲啦 你都係幫緊人做商業用途架咋 人地有賣廣告架
係咪你既adblock block撚哂咋

連登仔不嬲都逢紅必反架啦 永遠雞蛋裹挑骨頭
剩係識話人垃圾 又唔諗下人紅既原因
大j 笑波子呢啲你話因為多小學雞撐都算
人地谷阿莫紅撚到咁一定有佢原因架啦
我到而家都未見個得把口既連登仔紅一次
俾啲高質素既片黎睇下啦

你自己手賤㩒入去睇就話人破壞套戲玩劇透
其實谷呀莫講電影既內容同套戲真實劇情都差幾遠下

有時我都會睇完套戲去睇谷呀莫 睇下佢點樣嘴炮套戲笑下咁。

但係見到啲人屌佢劇透又覺得幾無謂
人地個標題都寫到明會劇透都仲要死入去睇
睇完又要屌。

邊套差得遠?
上年睇完解密遊戲再睇返都係差唔多
其實有咩好嘈,條友根本就靠反宣傳緊套戲黎上位,同二創嘅合理使用爭九萬幾里
而且重點係 //因為谷阿莫從網路上下載非法影片//
賺咁多都要用老翻整片就抵死啦,咁都有人護主

又唔屌埋非法影片條source
連登仔最叻就落井下石

咁整source條友畀人告嘅我一樣唔會覺得佢無辜
咁講埋得未?我仲有冇漏左邊個未屌?

佢d片廢唔廢關法律乜事?
「反宣傳」咪即係評論,包係fair use入面
點解過左網絡廿三條單野都仲好似無人唔知咩事咁,focus係片質素做乜
唔鍾意條片唔睇咪得,但fair use可以影響成個網絡生態

我諗你誤會左我意思
正如樓上有巴打話齋,佢刻意扭曲套戲嘅劇情同意思黎製造喜劇效果,未睇過套戲嘅人係有可能會被誤導從而簡接影響片商收益
咁當然係咪真係有影響到收益?片方舉唔舉到證呢啲係後話(我個人認為好難咁定佢罪,最多係告佢非法下載)但係咁樣唔代表片商嘅指控係無的放矢,亦唔代表呢種惡意宣傳係合理使用嘅一種
睇谷阿莫我慳反人生好多時間唔洗睇啲垃圾

但同時你睇完一啲好嘅電影後
因為你都知道晒劇情 好難叫人再俾錢入去睇

我睇完骨精強都會去搵返原片睇
其實我覺得用黎重溫下睇過既電影幾好
有時有d戲你睇過又唔記得up乜 又唔想重睇
睇下記得返 又可能會想重睇返
其實忽略左佢d個人意見就真係成個故事大綱
小弟買game用steam,聽歌用Spotify,買開碟
係咪咁先勉強有資格出聲?
定係仲未夠?
把聲好撚煩
一早覺得條撚屌應該畀人告
幾時到YouTube 啲翻譯撚
又係偷片小偷黎

台狗話自己義務翻譯無錢落袋
運登仔不嬲搬龍門最勁架啦
你自己唔down 戲,software 唔上網睇av 漫畫先出聲啦 你都係幫緊人做商業用途架咋 人地有賣廣告架
係咪你既adblock block撚哂咋

連登仔不嬲都逢紅必反架啦 永遠雞蛋裹挑骨頭
剩係識話人垃圾 又唔諗下人紅既原因
大j 笑波子呢啲你話因為多小學雞撐都算
人地谷阿莫紅撚到咁一定有佢原因架啦
我到而家都未見個得把口既連登仔紅一次
俾啲高質素既片黎睇下啦

你自己手賤㩒入去睇就話人破壞套戲玩劇透

啱呀,每個人都犯過法
除非你連紅燈都未衝過
如果唔係你比人打劫都唔可以出聲

駁人都唔識就慳返啖氣啦
一早覺得條撚屌應該畀人告
幾時到YouTube 啲翻譯撚
又係偷片小偷黎

台狗話自己義務翻譯無錢落袋

講起啲翻譯
有次見過成條片冇對白
唔知佢譯乜鳩...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞