谷阿莫挨告!重製非法影片 濃縮電影侵權

602 回覆
627 Like 92 Dislike
成日post九成既論點都係圍繞條友d片低質, 所以有罪
真係討論fairuse同片源問題既一成都都唔知冇
連登判官真係高質既啫

利申覺得條友d片好悶
真係討論fairuse同片源問題既一成都唔知有冇
連登判官真係高質既啫

利申覺得條友d片好悶
真係討論fairuse同片源問題既一成都唔知有冇
連登判官真係高質既啫

利申覺得條友d片好悶

x2
佢比較高質gei片我記得係講「對不起」個條而唔係講電影
見到咁多唔理法律同後續影響gei comment真係....
btw台灣行大陸法, 有無法律勁人巴打解釋下案例係大陸法有無用?
依家好多電影解說 , 感覺上大陸好多人仲好過谷阿莫
因為果D人係真係解說套戲既劇情伏筆

唔似佢 , 一味矮化 , 將套套電影都講到笑話咁款

速食電影 LexBurner
唔講真係唔知連登仔咁熱愛電影/ 製作
平時就seed呢seed呢
宜家就口一句侮辱電影

駁唔到

成班道德撚又反網23 又屌谷阿莫想點
今次主要係因為谷阿莫用非法嘅片源去剪輯,但用劇透,抹殺創作人心,咩搞到D人唔去睇作為反對理據就錯撚哂,就正如上影評一樣有彈有讚,有劇透,甚至大家都會有自己一套想法同觀點去解釋套戲

BTW谷阿莫自辯條片都係錯哂重點

你先係搞錯重點下fa
佢用咩片源根本唔關事,就算買正版碟都唔包你網上發佈。如果你要搞公眾放映或者將隻碟租出去,其實都係要發行商批准。(如果唔係,啲戲院買隻藍光嚟播就得啦)除非片商只係想告佢非法下載咁細罪啦

第二,佢劇透絕對係重點,究竟佢將整個故事由頭到尾覆述一次嘅做法,稱唔稱得上二次創作?有冇評論成份?係唔係fair use?

如果係咁 你係網上劇透都會中招
但佢當中其實有佢既意見係入面 又算唔算覆述?
如果本身好睇(客觀標準 例如係得獎既電影) 但比谷阿莫 係咁吐嘈 講到套電影好差 咁係唔係告得?我唔知台灣會唔會有d法例係講抹黑/誹謗
剪接過 算唔算二次創作?
又或者成套電影百二分鐘 我剪五分鐘出黎做非牟利既創作 又算唔算侵權?如果算 剪兩分鐘又點? 一分鐘又點?

討論劇透/膚淺 根本冇意思 慘得過佢爛都有fans?
其實佢有評論咩?
外國誠實預告又唔得你地屌埋一份
又想用兩把尺度人,
越黎越低質

又係呢啲 悶唔悶
小偷a偷野比人捉到,係咪要一次過捉曬小偷bcde...先可以告佢?也野邏輯來?
依家電影公司就告台仔唔告誠實預告啦,所以電影公司低質埋一份
唔係話下下開大絕要用誠實預告黎比,
係你地既point誠實預告一樣有齊, 人地一樣搵錢, 點解人地咁玩二次創作就無事,
連deadpool都親自上去玩埋一份?
當地文化仲咪影響左創意囉,
人地仲拎電影人物出黎二次飾演做場show收錢添.

見到你地嫌人柒就妖魔化件事,
真係好嘔心,
我都唔鐘意條友, 覺佢低質,
但佢咁玩二次創作唔見得有咩錯,
你睇下誠實預告求其一套有幾多view先啦,
有幾影響票房啊請問?
根本係電影公司少鳩氣,
你班友仲痴埋一份

碟都未出就比你bt落黎二次創作
我都覺得係電影公司唔岩,應該套戲一上就自動波放埋上網,下下都要人比錢買好自私
今次主要係因為谷阿莫用非法嘅片源去剪輯,但用劇透,抹殺創作人心,咩搞到D人唔去睇作為反對理據就錯撚哂,就正如上影評一樣有彈有讚,有劇透,甚至大家都會有自己一套想法同觀點去解釋套戲

BTW谷阿莫自辯條片都係錯哂重點

你先係搞錯重點下fa
佢用咩片源根本唔關事,就算買正版碟都唔包你網上發佈。如果你要搞公眾放映或者將隻碟租出去,其實都係要發行商批准。(如果唔係,啲戲院買隻藍光嚟播就得啦)除非片商只係想告佢非法下載咁細罪啦

第二,佢劇透絕對係重點,究竟佢將整個故事由頭到尾覆述一次嘅做法,稱唔稱得上二次創作?有冇評論成份?係唔係fair use?

如果本身好睇(客觀標準 例如係得獎既電影) 但比谷阿莫 係咁吐嘈 講到套電影好差 咁係唔係告得?我唔知台灣會唔會有d法例係講抹黑/誹謗
又或者成套電影百二分鐘 我剪五分鐘出黎做非牟利既創作 又算唔算侵權?如果算 剪兩分鐘又點? 一分鐘又點?

你呢啲問題要交畀個官去判,我只能夠講谷狗啲片好大可能不受fair use保障

唔好以為fair use完全保障二次創作者,法庭都要考慮原創者嘅利益。佢咁樣由頭到尾劇透一次,將所有重要場面順時序剪出嚟,令部份人唔再入場睇套戲,已經損害咗原作者利益。所以劇透肯定係一個大問題。

另外佢評論成份太少,用嘅片段太多,亦係大問題。

至於你講嗰啲誹謗呀,剪接過算唔算二次創作,呢啲辯解實在太低質

紅字係好主觀既野 百二分鐘你剪五分鐘 咁算多定小?

剪接過算唔算二次創作,呢啲辯解實在太低質

又有幾低質呢?呢個係法律角度黎睇真係好technical 二次創作個定義唔係咁易去講

令部份人唔再入場睇套戲,已經損害咗原作者利益。所以劇透肯定係一個大問題。

如果有個人fb有一百萬人follow 佢係網上用文字既方式講套戲有幾咁差 又劇透 咁按你邏輯去睇啫係告得入?
睇完留言,大家係咪搞錯個方向?
谷阿莫被人告,係因為佢用盜版電影剪接,本身呢樣已經係侵權,人地Honest Trailer都係等出左碟先會出片,所以係正盜版問題。個個都知網民會用seed,但用seed做營運就唔係正確既事

第二,谷阿莫成日偷步,台灣片商剛剛傾好上映一部電影,佢就拎大陸一早BT左既片源,本來河水不犯井水,人地真金白銀買套戲返黎公映,你未映就講到套戲幾爛,有啲深度電影都被佢踩成爛片

維持灰色地帶我唔話你,而家你明打爛我生意,我當然要告你
[quote]

你呢啲問題要交畀個官去判,我只能夠講谷狗啲片好大可能不受fair use保障

唔好以為fair use完全保障二次創作者,法庭都要考慮原創者嘅利益。佢咁樣由頭到尾劇透一次,將所有重要場面順時序剪出嚟,令部份人唔再入場睇套戲,已經損害咗原作者利益。所以劇透肯定係一個大問題。

另外佢評論成份太少,用嘅片段太多,亦係大問題。

至於你講嗰啲誹謗呀,剪接過算唔算二次創作,呢啲辯解實在太低質

紅字係好主觀既野 百二分鐘你剪五分鐘 咁算多定小?

剪接過算唔算二次創作,呢啲辯解實在太低質

又有幾低質呢?呢個係法律角度黎睇真係好technical 二次創作個定義唔係咁易去講

令部份人唔再入場睇套戲,已經損害咗原作者利益。所以劇透肯定係一個大問題。

如果有個人fb有一百萬人follow 佢係網上用文字既方式講套戲有幾咁差 又劇透 咁按你邏輯去睇啫係告得入?

「Xxxxxx好主觀」呢啲辯護上到法庭總係站唔住腳 法官往往都係假定一個reasonable嘅正常人會唔會咁諗。谷阿莫啲片評論成份有幾多,用嘅片係咪過多,我諗正常人自有判斷。

正常人?民事野應該冇陪審員 佢個sample base 要做到幾大先叫一個正常人既判斷?唔通法官用自己既準則定?我會覺得以法律既觀點 對二次創作應該有客觀既規定 而唔係講一句話正常人覺得係咁就咁

上面都有人貼fair use嘅定義,你再睇下案例啦
你淨係討論剪五分鐘出嚟有冇侵權,其實係冇意思,你都要睇下嗰五分鐘係咪重點。好似佢剪美國隊長3條片咁,一套動作片嘅打鬥場面,邊個邊個點死都剪晒出嚟,呢啲好明顯係the heart of the work

我依家係講二次創作個boundary 唔係同你討論咩五分鐘係咪重點 究竟要去到咩程度先算得上二次創作 如果以你既觀點就係精彩既 剪一分鐘都唔得 按你個邏輯 唔精彩既剪幾多都ok?

你最後個句更加係死雞撐飯蓋,我所有討論都係基於佢侵權行為,如果唔偷片只評論嘅話,又點可能告佢。

咁你話唔偷片就告唔入 啫係你覺得犯法個位係upload條未經授權既片上youtube
咁你呢堆字係咪啫係廢話

"唔好以為fair use完全保障二次創作者,法庭都要考慮原創者嘅利益。佢咁樣由頭到尾劇透一次,將所有重要場面順時序剪出嚟,令部份人唔再入場睇套戲,已經損害咗原作者利益。所以劇透肯定係一個大問題。"

如果我剪左段片 完全符合二次創作既定義 但我段片係柴台 搞到套戲唔收得 係呢個時候就唔用得fair use 免責?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞