谷阿莫挨告!重製非法影片 濃縮電影侵權

602 回覆
627 Like 92 Dislike
YouTube 有個Chanel叫最強聯盟,十幾萬個subscribes。
入面全都係d韓國lol pro player既gameplay錄影,段段三十幾分鐘,0剪接。仲有d lol比賽精華。0
我見佢一日upload幾條片,段段都長時間,又唔洗剪片。其實依類Chanel一個月係咪好好賺

長過十分鐘嘅片仲可以落多幾個廣告
好和味

仲有個叫喜劇之王1997 剪曬周星馳d片既一細part 改個標題就upload
同埋另一個happyfatlife 直接偷人原片 加個片頭片尾叫人訂閱 點擊率仲多過原片
呢d反而無人理 有度稿有剪接既就個個屌
有睇過佢啲片都知啲片係非法下載返嚟, 呢樣冇得拗都唔使拗架啦, 你見佢自己條片都側側膊唔敢提呢點, 片商要告得入應該最主要都係打呢點

不過見好多人話會影響收益呢點, 我始終覺得, 一套戲你係有興趣你點都會去睇, 首先入場睇個氣氛已經唔同, 其次同一個橋段, 佢覺得差, 其他人可能覺得好呢, 連登仔覺得最白痴冇腦嘅韓劇咪一樣大把港女fans, 邊個話有人踩其他人就會唔去睇?
另外, 話好嘅戲會因為被劇透而令人冇興趣再入場, 第一已經唔明點解未去睇仲要特登搵明知係劇透嘅片嚟睇, 重點係, 係好睇嘅戲, 唔係應該睇幾多次都冇所謂咩? 我見好多人特登去戲院睇同一齣戲幾次, 又會有人入戲院睇過都特登買埋碟返屋企無限煲, 佢哋唔係都知道劇情咩? 仲有咩改編/重拍電影更加唔會有市場啦, 因為大家都已經知道劇情係乜, 仲邊有人有興趣睇?
但事實上就係, 有興趣睇嘅人, 無論點, 有人踩又好、知道劇情又好, 要去睇嘅人, 始終會去睇, 甚至會無限煲, 用呢點嚟屌真係好難入

仲有話講錯劇情方面, 雖然未必係影響主要劇情嘅大錯, 但其實都真係好多 (最記得有次有套類似歌舞青春嘅片被人留言屌有個主要劇情條友係講錯咗), 不過又要keep住出片量又要睇咁多戲, 我就唔多信佢係逐格睇晒啦, 咪又係飛住飛住睇, 呢啲片頂多用嚟做下參考啦, 信係劇情嘅事實同全部嘅, 建議都係驗下腦先啦
講話唔尊重電影人
不如話電影人浪費咁多資源去拍套五分鐘up得出既戲咪仲好

你智力真係有問題架wor

ching既一生都係喜怒哀樂 生老病死8隻字講完,覺唔覺自己幾十歲人好浪費地球資源?
忽然咁多人尊重電影
間中會睇,咁佢係講得幾流暢
但呢類濃縮精華唔影響票房/影碟銷量,反而係佢BT download呢點
利申:電影人
今單告得入既 咁台灣應該有唔少免費平台都要下架..
雖然今次谷阿莫都係拎少少做2次創作
有時見到自己中意嘅戲俾佢講到垃圾咁真係幾嬲

人人有自己睇法 有咩咁撚嬲??
你話客觀評論都由佢啦
但佢好明顯係惡意醜化情節去吸引觀眾
比佢咁搞法仲邊有人入戲院睇
電影商無收入又邊有錢拍好電影
造成惡性循環
到時唔好怪電影商好似tvb 淨係拍低成本現代戲

有無例子?唔想搵

意見 睇法唔同
你覺得好 但人地踩 點都會唔開心
唔講真係唔知連登仔咁熱愛電影/ 製作
平時就seed呢seed呢
宜家就口一句侮辱電影

係架
自己唔鐘意就屌人依樣個樣
明明風格係咁

意見 睇法唔同
你覺得好 但人地踩 點都會唔開心

下?唔會wor
宜家就口一句侮辱電影

係架
明明風格係咁

以前細個就會叫seed
大咗一定入戲院睇
利伸 : 影藝行業
講話唔尊重電影人
不如話電影人浪費咁多資源去拍套五分鐘up得出既戲咪仲好

你智力真係有問題架wor

ching既一生都係喜怒哀樂 生老病死8隻字講完,覺唔覺自己幾十歲人好浪費地球資源?

on9 fans 質素
宜家就口一句侮辱電影

係架
明明風格係咁

宜家就口一句侮辱電影

係架
明明風格係咁

好撚好笑,連登仔就自己關埋房門睇翻版AV 依加屌人侵權
根本有人仆街就開心
個個電影大師上身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞