谷阿莫挨告!重製非法影片 濃縮電影侵權

602 回覆
627 Like 92 Dislike
咁Cap Tv算唔算?

睇連登多人buy 佢定點囉
多人buy: 佢地冇做錯
少人buy: 扺死啦

認真答你,睇個官點介定二次創作架姐,跟本兩個都有用人地野,兩個都有加自己野

你覺得有人會認為自己睇完谷阿莫就當自己睇完果套戲,你呢種想法先係侮辱緊電影,唔止,仲侮辱埋觀眾。

如果你知道劇情發展知道結局咁都入去睇 睇完仲要好有驚喜咁我真係佩撚服你 你真係侮辱緊 唔係 係恥笑緊在坐班觀眾

我係咪俾個讚你 咁撚天荒夜談既point都諗到 照你咁講 咁d小說改編電影係咪可以賴自己票房唔好因為d人買哂小說 小說都賴銷量差因為d人睇哂電影唔買小說?

大佬呀 睇電影唔止睇個劇本架 仲有演員演技 場面聲效 導演拍攝手法等 你敢講話知道結果仲去睇係侮辱觀眾 咁所有睇過改編小說既唔洗睇電影啦 我未入場睇復聯2 睇預告都知反派一定斜英雄殺死 咁係咪唔撚洗睇啦?

咪撚講埋啲廢話啦
依家就係好多撚樣 係佢channel下面留言
話多謝佢條片 唔洗入場睇套垃圾片
電影商見到仲唔告鳩你咩
問心呀 你有冇睇完佢劇透 再入場睇套戲?

笑左 咁閣下咪都係果班撚樣之一? 宜家睇完 講下自己感受又唔撚得 你套戲係正 點兜都有個譜啦 除非閣下就係果班人云亦云 人地話垃圾就垃圾 就唔去睇既傻鳩啊

坦白講 知道劇情 唔等於唔想睇套戲 正正就係睇完佢好多舊片介紹 mark低左好多想足本睇一次既電影 咁我買dvd好未?

依家係話 睇完劇透知道劇情 所以唔會再入場睇多次 因為冇曬驚喜 嘅人 一定會遠比你呢啲睇完劇透 會番睇/買dvd嘅人多
明冇

岩呀 咁想睇套戲既人 會唔會咁犯賤去睇佢既全片劇透? 我早排去睇你的名字 香港遲人地曰本台灣成個月上映咁濟 無意中上youtube都俾人透到一面屁 ? 連主角同女主角時空差都知道左 youtube有關你名既片大部份都劇透 如果我想去睇套戲 會唔會咁傻走去tick? 但我真心想睇套戲 最後我都係入左場

我都唔明 你有心去睇套戲 俾你知哂劇情都會去睇 唔想入戲院睇既人 就算唔同佢講劇情 佢都唔會入院睇 個差別真係咁難分? 唔怕老實講 我仲睇左2次同一套戲 而且睇兩次戲既人大有人在 3 4次都有添 咁呢班人個腦有事?

其實第一個point我明 好多人想睇就唔會去睇有關嘅片
但一定有人本來會去睇/買dvd 但見到谷阿莫出果套戲既片 就睇左佢既片當睇左套戲
例如果啲話多謝佢條片 唔洗入戲院睇垃圾戲 咁一定傷害電影商既利益
呢樣你又點睇

舉個例子 有間新餐廳開張 有個又係類似谷既人去試食 食完發覺原來好好難食 食完想嘔 就分享俾人知 仲影埋d食物既相 形容左一下個味道有幾差 其他原本想去試下既人知道紛紛表示感謝 多得你咁講我先無去食間垃圾
兩者都相同 都係某程度上損害左商家利益 但如果今日發生既係上面既事 有餐廳東主投訴個評批人亂講搞到佢利益受損而要告佢 呢個po既正負評會唔會掉返轉 呢?
咁如果你要話 就算發生既係上面既事 都係照要屌 咁我無野好講

好心啦 部份人又唔係不嬲好照顧電影原創 一有正av就要seed要link 忽然知識產權大使上身 咁黎批評人 真係好難睇
幾時告埋cinemasins
告撚到佢甩褲就最好 睇佢都反智
逢紅必反又一驗證
條撚樣開十幾個channel放同一樣既片,扮做BKUP,其實係到賺幾份

咁正常你見到同一條片都唔會每個channel睇一次
其實唔會賺多

我係咪俾個讚你 咁撚天荒夜談既point都諗到 照你咁講 咁d小說改編電影係咪可以賴自己票房唔好因為d人買哂小說 小說都賴銷量差因為d人睇哂電影唔買小說?

大佬呀 睇電影唔止睇個劇本架 仲有演員演技 場面聲效 導演拍攝手法等 你敢講話知道結果仲去睇係侮辱觀眾 咁所有睇過改編小說既唔洗睇電影啦 我未入場睇復聯2 睇預告都知反派一定斜英雄殺死 咁係咪唔撚洗睇啦?

咪撚講埋啲廢話啦
電影商見到仲唔告鳩你咩

笑左 咁閣下咪都係果班撚樣之一? 宜家睇完 講下自己感受又唔撚得 你套戲係正 點兜都有個譜啦 除非閣下就係果班人云亦云 人地話垃圾就垃圾 就唔去睇既傻鳩啊

坦白講 知道劇情 唔等於唔想睇套戲 正正就係睇完佢好多舊片介紹 mark低左好多想足本睇一次既電影 咁我買dvd好未?

依家係話 睇完劇透知道劇情 所以唔會再入場睇多次 因為冇曬驚喜 嘅人 一定會遠比你呢啲睇完劇透 會番睇/買dvd嘅人多
明冇

岩呀 咁想睇套戲既人 會唔會咁犯賤去睇佢既全片劇透? 我早排去睇你的名字 香港遲人地曰本台灣成個月上映咁濟 無意中上youtube都俾人透到一面屁 ? 連主角同女主角時空差都知道左 youtube有關你名既片大部份都劇透 如果我想去睇套戲 會唔會咁傻走去tick? 但我真心想睇套戲 最後我都係入左場

我都唔明 你有心去睇套戲 俾你知哂劇情都會去睇 唔想入戲院睇既人 就算唔同佢講劇情 佢都唔會入院睇 個差別真係咁難分? 唔怕老實講 我仲睇左2次同一套戲 而且睇兩次戲既人大有人在 3 4次都有添 咁呢班人個腦有事?

你代表所有人
Ching ho ball

幾好呀 一句bam埋黎 你代表所有人? 咁無咩好討論啦 咁我都原句俾返閣下 你又代表所有人呀~?

我又冇講啲咩點代表

睇谷阿莫下面啲留言咪知你講得啱唔啱囉

事實上就係好多人都受佢影響之後唔去睇套戲
我當佢view果到有半成唔去睇,片商都賣少咗幾萬張飛呀
同埋佢真係套套戲都講到垃圾咁喎
連魔戒呢啲都講到地底泥咁樣反而會增加想睇果套戲嘅意欲
咩邏輯
YouTube 有個Chanel叫最強聯盟,十幾萬個subscribes。
入面全都係d韓國lol pro player既gameplay錄影,段段三十幾分鐘,0剪接。仲有d lol比賽精華。0
我見佢一日upload幾條片,段段都長時間,又唔洗剪片。其實依類Chanel一個月係咪好好賺
乜野5分鐘睇戲侮辱電影
你地睇av咪又係飛飛飛

痴撚線
駁到廢事
有時對套電影有興趣 但又未至於想花時間去睇 就會去睇下谷阿莫呢d
呢D channel 多多少少就係迎合佐果種快餐文化
個人覺得佢d片唔錯
其實睇谷 真係純粹想知成套戲佢有咩位可以入 佢講得好笑既 咪比面笑下囉 但睇完條片都唔會比佢說服到 因為明知佢係加左好多主觀野 加鹽加醋 為view而做
就算個故事有幾爛 有幾翻炒都好 人地有比過心機拍 佢用左幾分鐘黎抹殺人地全team幾個月甚至幾年既工作
支持告 反對告 應該係人情同法律既對立 真係睇你點睇

咪撚講埋啲廢話啦
電影商見到仲唔告鳩你咩

明冇

你代表所有人
Ching ho ball

幾好呀 一句bam埋黎 你代表所有人? 咁無咩好討論啦 咁我都原句俾返閣下 你又代表所有人呀~?

我又冇講啲咩點代表

睇谷阿莫下面啲留言咪知你講得啱唔啱囉

事實上就係好多人都受佢影響之後唔去睇套戲
我當佢view果到有半成唔去睇,片商都賣少咗幾萬張飛呀
同埋佢真係套套戲都講到垃圾咁喎
連魔戒呢啲都講到地底泥咁樣反而會增加想睇果套戲嘅意欲
咩邏輯

第一,假如我上網同人講套戲好廢,d人不去看咁又可以告我
咁yahoo影評就應該del左佢,套戲真係好你一個人影響得幾多

第二,講到地底泥依d人地自由,即人地要讚魔戒好?無言論自由?

從來不覺告佢拎人d片黎剪所以答佢有咩問題,但唔好懶人地講d野影響你套戲啦,好噁心
其實睇谷 真係純粹想知成套戲佢有咩位可以入 佢講得好笑既 咪比面笑下囉 但睇完條片都唔會比佢說服到 因為明知佢係加左好多主觀野 加鹽加醋 為view而做
就算個故事有幾爛 有幾翻炒都好 人地有比過心機拍 佢用左幾分鐘黎抹殺人地全team幾個月甚至幾年既工作
支持告 反對告 應該係人情同法律既對立 真係睇你點睇

告佢係因為佢用左人地既片,而佢亦都可以用使用者原則去辯護。有乜野人情講呀?

但係佢用幾分鐘玩人地個故仔,贊又好彈又好,又點樣叫做抹煞左人地既工作呀?係咪評論一套戲就一定要客觀中立持平,加自己野就叫做抹煞人地工作,就叫做侮辱電影呀 定係無論拍成點,一屌就係唔尊重制作團隊呀

真係唔知你呢D觀點係邊到走黎,係咪成世人睇完戲都未試過評論同討論套戲?所有評論只能有正皮唔可以有負皮??? 痴線
條友都係鳩噏搞下笑
想知一套戲講乜真係唔會睇佢

不過錯在真係侵權
試想象下新戲一出youtube就有d精華片段既情形
等左好耐 呢條撚樣
唔明有乜好笑 老實講
其實真係好撚鳩,拍套戲唔容易,佢就左cut右cut乜撚都抽,糟蹋每一套戲

咁我個人憎誠實預告多啲

前面班人同誠實比較其實係見仁見智 我睇誠實反而笑唔出
兩者都係用誇張手法去抽部戲水 其實目的都係嘩眾取寵想出黎效果好d 的確做出黎效果係比其他純解說既生動好多
而前面有人抬誠實踩谷阿莫 係想顯得你睇誠實會比較清高?
呢個post一堆仇台撚 我改變唔到你仇台既觀念 亦都無諗住改變 而且本身有偏見既都好難做到理性討論 反正台灣人做乜都係錯

其實你睇谷阿莫既片多數得兩個情況
一係你預左自己唔會睇呢套戲 但又想知套戲講咩
咁谷又滿足到你 講套戲既內容 甚至伏筆 開放結局佢會講埋佢自己既想法 實際上需唔需要係睇觀眾 只不過提供埋比你咁解 而且有睇開就知佢每條片片尾都會帶一個道理出黎 有時會反映社會現況
乜野言之無物果位巴打 應該無詳細睇過
你睇完濃縮電影 如果對套戲細節位有興趣 會搵返黎睇 谷阿莫間接令多左人認識呢套戲
至少我睇完谷講之後 有時候會搵黎睇 如果我無睇谷 我可能一世都唔會接觸到呢套戲

二係我係戲院睇完套戲 我好想知谷阿莫會用另一種咩形式去講解呢套戲 順便可以執返d你係戲院睇一次睇漏左既細節

有人話睇完谷 令到少左人睇完整版
首先上緊既戲 佢唔會拎黎講
所以你睇到既都係已經落左既戲
如果你對套戲本身無興趣 佢落左幾耐 你都唔會浪費幾個鐘睇自己無興趣既戲 但你可以拎幾分鐘睇佢d片去認識你本來無興趣既戲 我唔覺係糟蹋套戲
如果你本身想睇完整版 但你睇完劇透令到你唔想睇完整版咁呢個係你自己問題 因為無人逼你去睇劇透先咁on9

呢件事黎講 谷阿莫就算講唔講果套電影 都唔會對果套戲既收入有好大影響 片商高估左谷阿莫影響力 其實係套戲本身拍得差無人睇 想入谷阿莫數

youtube 分紅呢樣唔清楚 因為谷阿莫本身都有接好多廣告 佢應該主要收入係靠呢d廣告
至於講返單案 我覺得係二次創作既灰色地帶
點為之二創 改少少又係二創 大執又係二創
無一條明確既界可以去分辨
而定義屬唔屬於二創既又係人
有唔同立場就會有唔同結果
片商就一定會話你係抄襲
搞二創既就一定會話自己係二創
仇台既就一定會話台灣人係抄襲(谷抄左原片幾多%同佢劇透左成套戲既內容)
香港人又會撐自己係二創(上面提到骨精強captv)
仇港台灣人又一定會話香港人既片係抄襲 而自己台灣人二創(谷阿莫加左好多自己元素 後面會講道理/反映社會問題)

連youtube 捉版權捉咁嚴既平台都寫信話谷阿莫既片無問題(谷阿莫新片有講)反而一班支持二創反23條既香港人會將條界線定得高過youtube走去話佢抄襲
講真個句有好多係戲我都唔會抽兩個鐘時間去戲院睇,係佢個channel當知下睇下都幾好

成班連登仔係咁話人破壞一套戲,又侵權,唔講唔知以為佢地日日去戲院睇戲支持制片者,永遠唔上網非法睇戲

有需求就有供應,人地有一大班followers又要屌低質,又要屌人侵權,笑撚死,正義撚上身?唔好同我講你地俾錢買漫畫 AV

依家阿叔屌人洗唔洗同你攞牌呀?
正義撚係邊個都分唔清 收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞