圖) 嘩,芭堤雅步行街買野,真人真事...

459 回覆
20 Like 1483 Dislike
琴日到步芭堤雅,行完商場發覺唔記得買拖鞋,於是乎去左商場附近步行街到睇。行到步行街中段,見到間鞋鋪,店員好Nice地用少量廣東話同我地溝通,話拖鞋一對200泰銖(40蚊HKD) ,仲可以再平。

我望望D拖鞋,其實都係泰國好出名F字頭品牌既老翻,質地都ok,不過唔值200泰銖 ,平時買對拖鞋頂多HKD$20姐。心諗買黎著幾日丟,冇所謂啦,試完再講價。 於是乎我同朋友試左4對,兩個店員都好熱心地幫我地搵碼數。

大家揀好曬之後,我問店員4對拖鞋幾錢,佢督一督計數機4對800泰銖,我話太貴啦,平D,佢問我幾多,我同佢講300泰銖,佢即刻成塊面黑左 ,話冇可能,我話唔值呢個價,平D啦。佢再督一督計數機,話700泰銖(160HKD),我話再平D,佢好大聲咁say no~,手指住自己個頭,示意我腦有問題。

我心諗算啦,咁唔買 。未行出門口,其中一個店員大叫,你試左咁多對拖鞋依家話唔買,仲要開價300,你個腦好冇問題!中間有夾雜住D我聽唔明既泰文。我D朋友覺得有D唔對路,一手拖住我行左出去。

我feel到身後有野飛左出黎,望望地下係一對鞋,再望一望條街,已經企左一班食花生既人。我攞出手機示意影相,店員好串咁,表現出你影飽佢既神情。

兩人繼續對住我玩飛鞋。我fd係咁拖住我走,其中一個店員沖左出黎,大力推我背脊一下,我差D跌低,咁巖我見到有架警車,打算沖上去報警。

我fd見狀,即話走啦,係呢到冇著數,始終係人地心頭,你依家報警分分鐘拘留一晚,仲要俾警察屈錢。加上頭先係店面附近見到有四個男人好似想沖出黎打你咁。
聽見覺得好彩有朋友們按住我,唔係分分鐘發生咩事都唔知,我一向都覺得泰國係一個微笑國家,泰國人都好熱情 ,今次係芭堤雅雖然有小小唔開心經歷,但另我學識出去旅遊時,真係需要警覺性,安全先係最重要。

樓主準備好未?
最尾張相真係 忍唔住笑左出聲
800 講到300
係你on9咋wo
人地都講左200$對 冇話平幾多
你一野壓人地500$
支那人種。
冇斬你已經偷笑啦 仲開post講
拍得住蝗蟲
樓主以為去錯東門?成日去泰國玩個班真係多得你唔小。
樓主同大陸人無咩分別

痴撚線差d死,成幾條友圍過黎,垃圾國家 下次請都唔去 ,影衰泰國!! 唉 政府又唔理

好撚驚!
垃圾
800 講到300

痴線,d鞋都唔撚值錢,街市都係10幾蚊,去泰國著幾日就掉,咁貴做咩 on99
送俾你啦

痴撚線差d死,成幾條友圍過黎,垃圾國家 下次請都唔去 ,影衰泰國!! 唉 政府又唔理

好撚驚!

多謝你唔去
你留番喺香港啦
垃圾

垃圾係話樓主
800 講到300

痴線,d鞋都唔撚值錢,街市都係10幾蚊,去泰國著幾日就掉,咁貴做咩 on99

Ho ball
我feel到你個friend都覺得你cheap
冇斬你已經偷笑啦 仲開post講

幾條大漢衝出黎,on99 泰國政府做下野啦,趕絕晒旅客
仲邊有香港人去
800 講到300

唔係話值唔值錢 人地係開價200一對 就係200一對
我feel到你個friend都覺得你cheap

cheap你老母咩 買對鞋都俾人兇
樓主呢啲垃圾比人打死都唔可憐
800 講到300

唔係話值唔值錢 人地係開價200一對 就係200一對

講下少少價姐.. 估唔到咁對旅客囉
開頭講200蚊果時覺得唔值 你應該已經走 去第間睇啦on9
但自己又唔撚走
抱住一個買得多就一定有得平既心態去旅行
試撚完d鞋又唔買 仲要壓價壓得咁離譜
阻鳩住人地做生意唔撚即場斬死你咪算好
on9
講價無問題但你肯定好串啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞