李澤楷支持 城大型男搞「神沙機」撼金管局「神沙車」

170 回覆
36 Like 46 Dislike
有呢d 機都好 會增加市民對錢警覺性
有呢d 機都好 會增加市民對錢警覺性

點加法?
其實有咩技術要研究
其實有咩技術要研究

磁通量
唔敢話完全無用
有存在意義,因為普遍現象多得中小型商舖hihi,唔收毫子,而連鎖大型企業就keep住玩毫子
消費者積左唔少散銀係度

不過隨著電子付費技術普及同多選擇
佢e部機遲早個使用率會慢慢下降
電子付費個班打promotion同marketing
加上消費行為改變,慢慢細數都用晒電子付費方式,行cashless就再見

其實只賺第一水都幾和味
但如果神沙多既,寧願哂少少時間車錢去神沙車換cash好過
一下子換幾百蚊現金券用唔知點用
神沙少既,就未必咁快諗清神沙

咁你有無去神沙車換過先?
其實換starbucks甚至換百佳coupon係好吸引既
1換1我覺得係公道d,始終你食飯都有好多神沙,男人出街又唔會下下帶袋/散紙包,根本就唔想帶神沙出街你幫我解決左堆神沙我一定歡迎
當然,如果件事普及左,d鋪頭肯1換1.2做promotion都唔奇

宜家又八達通又信用卡,
有神沙都係個十蚊八蚊
點會帶神沙出街, 你估以前咩

政府果部機,叫做換錢
城大mk部機,叫做買嘢
鬼唔知神沙車好過神沙機咩,但係屌你老母要見到先得架
咁其實佢搞都係為咗同商戶合作賺錢r下關係 佢冇利益做嚟把撚咩 有咩好屌 金管局係政府野所以方便市民

的確無咩好屌,無奸不商,但食水深都咁,屌佢兩下又好過份?

我都想知佢賺幾多 我係商户嘅話都會幾buy個idea 變相鼓勵消費(佢哋d商品) 最弊而家個market structure 太細 得兩種係oligopoly 佢想點賺都得 唔想益佢咪用神沙車囉(得幾架唔方便)

竟然係度用得番中學econ 野
淨係連登都睇到有一半BUY佢,其實佢係香港,如果到都做到一半人BUY佢的話,都夠佢做,使撚理班ON99 眼紅連登仔
翻版古天樂?
1:1 佢賺咁撚多
我寧願政府放部神沙機係每一區
到時你睇下有無人用你部垃圾

係車少only, 每個社區中心擺一部,包條city仔屎都無得食

政府唔做嘢,其實無計
宜家人地有大商家撐腰,遲下政府有人搞緊,就覺得無需要搞,就好似共享單車,完全唔知政府做緊乜撚嘢

係正苦on9
曬錢整埋堆垃圾美食車, 同埋咩19共享單車
每個Mtr station擺部神沙機 已經係德政
每個人計小一兩蚊 都幾爽
淨係連登都睇到有一半BUY佢,其實佢係香港,如果到都做到一半人BUY佢的話,都夠佢做,使撚理班ON99 眼紅連登仔

純粹唔明點解賺錢就要屌 蝕本生意留番政府做啦
打到我都覺得自己似打手
利番個申先 神沙車點都好過部機 起馬cash 八達通個流通量最高 不過如果買開 coupon果d商品同電子貨幣其實冇咩所謂 仲要係1:1 我哋又冇蝕錢嘅

打到我都覺得自己似打手
利番個申先 神沙車點都好過部機 起馬cash 八達通個流通量最高 不過如果買開 coupon果d商品同電子貨幣其實冇咩所謂 仲要係1:1 我哋又冇蝕錢嘅

係 我地冇蝕 但係佢有賺咁囉 不過連登仔最憎人賺錢

打到我都覺得自己似打手

蝕住錢做生意都會比連登仔屌

更何況佢賺錢
咁靚仔係要俾葡萄撚屌下

打到我都覺得自己似打手

蝕住錢做生意都會比連登仔屌

更何況佢賺錢

賺錢死全家啦仲要靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞