好不安! wfh到老細同事唔記得左我

386 回覆
6234 Like 49 Dislike
話說我公司年頭開始wfh
每個月月頭就會send定更表俾我地自己睇
大概每人番3日左右
因為我公司好多人,大概二百幾人左右,一team三十幾人
所以個更表印到密密麻麻,每隻字都好細隻
因為之前疫情嚴重,老細宣布可能有d後勤既人會暫時一直wfh為止,每team會有幾個

4月開始我就選中左做我條team成個月wfh的人
咁我就好開心啦
日日打機睇戲玩手機,間唔中聽下個電話

到5月開始,我睇睇,竟然又係我唔洗番
跟著我又繼續打機睇戲玩手機,電話都開始無乜

6月開始,又係我 開始悶
繼續wfh, 點知直情電話都冇埋,永遠都冇人揾我,公司whatsapp group仲係冇人理我,個個傾公事

7月黎啦,我做好準備,開始想番office
點知又係我,今次我有d驚,我開始驚個位都冇埋,諗過洗唔洗主動打番去話幫手
點知對馬戰鬼出左之後我就好快打消念頭

8月黎啦,11點幾公司同事係whatsapp group個個話通宵趕工好辛苦,我開始覺得今日起身有d早,諗緊J蒼老師定志玲老師果陣
開始好奇點解我個更表咁

唔睇仲好!一睇就賴野了!
原來4月我真係全個月都wfh
但5月開始,name list我個名上邊有人走左,變左vacation , 即係空白左 , 原來我一直對錯位睇左更表wfh 同vacation 原來都係用空白表示

仆街了,原來我幾個月自制左幾個月wfh,但唔知點解冇人發現
我宜家應唔應該即刻番工?
腦細唔好炒我,最多俾你屌
話說我公司年頭開始wfh
每個月月頭就會send定更表俾我地自己睇
大概每人番3日左右
因為我公司好多人,大概二百幾人左右,一team三十幾人
所以個更表印到密密麻麻,每隻字都好細隻
因為之前疫情嚴重,老細宣布可能有d後勤既人會暫時一直wfh為止,每team會有幾個

4月開始我就選中左做我條team成個月wfh的人
咁我就好開心啦
日日打機睇戲玩手機,間唔中聽下個電話

到5月開始,我睇睇,竟然又係我唔洗番
跟著我又繼續打機睇戲玩手機,電話都開始無乜

6月開始,又係我 開始悶
繼續wfh, 點知直情電話都冇埋,永遠都冇人揾我,公司whatsapp group仲係冇人理我,個個傾公事

7月黎啦,我做好準備,開始想番office
點知又係我,今次我有d驚,我開始驚個位都冇埋,諗過洗唔洗主動打番去話幫手
點知對馬戰鬼出左之後我就好快打消念頭

8月黎啦,11點幾公司同事係whatsapp group個個話通宵趕工好辛苦,我開始覺得今日起身有d早,諗緊J蒼老師定志玲老師果陣
開始好奇點解我個更表咁

唔睇仲好!一睇就賴野了!
原來4月我真係全個月都wfh
但5月開始,name list我個名上邊有人走左,變左vacation , 即係空白左 , 原來我一直對錯位睇左更表wfh 同vacation 原來都係用空白表示

仆街了,原來我幾個月自制左幾個月wfh,但唔知點解冇人發現
我宜家應唔應該即刻番工?
腦細唔好炒我,最多俾你屌幾句
Bye
告你曠工,賠3個月糧
Fatfat
有出糧咪得囉
我新年到而家wfh,日日鳩做
笑到我孛力走已口左
驚西咩
唔好諗到自己咁重要
有冇糧出 有就得啦
出糧出足,7月花紅都有
有糧出就繼續唔好返 搵定返新工
你新仔?
新潮文
仲有花紅添?
做邊行
有潛力做潮文
2月中先開始番工,team leader都未見過
搵第二份工返 收兩份糧
應該可以keep 到年尾Appraisal 先浦返頭
咁唔記得你都正常
7月出bonus?
開始知你咩公司
佢哋冇加你入D小圈子WHATSAPP GROUP?咁唔奇呀
爽撚到
係咪漏左是咁的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞