中芯應唔應該依家買入

55 回覆
0 Like 32 Dislike
買啦, 咁撚愛國, 包你發達
垃圾都好買

垃圾買垃圾
有咩問題
佢業績唔係好過預期咩?
除左星期五講明9月之後無得供貨俾華為外
仲有咩野利空消息?
整晶片你估整薯片啊
無番以十年計點樣追平先進水平
長hold必勝
屌啦 蝕錢都唔比佢賺啦下話 中你老母芯
三月到宜家隻隻科技龍頭股都升到傻
上星期升,全因話北京起新廠專做 28nm 晶片,又搵埋高盛入面班支那狗分析師一唱一和,由24蚊吹到上32蚊,最後大家發現原來間廠係要黎試驗用全支國技術下可唔可以造得出28nm晶片既測試場,真係笑死我。
而家無左華為呢個大戶,佢地折舊率又高,毛利率只會一直跌,更係買唔過啦。當然我都成日講,買呢隻股既多數都係支那愛國蛆,除非真正果班外資個個走出黎沽爆佢,否則我估都唔會穿廿蚊既。如果長時間見沽空高企,就要識走。
其實tsm拎番上一代晶片出黎賣,貼個價同你一樣,你已經完全唔洗玩,技術落後太多
而家真係玩A股都唔玩港股
A股升 美股升 恒指日日自插
買 信蟈家 一定升
30蚊買 跌少少就震過貓王 不如離場算啦
一國兩制玩完啦,港股已經變左個愈黎愈少人黎賭既賭場啦,

仲話自己熟行情
All in la
中概股炒消息架咋你唔好覺得會賺錢
係因為之前業績麻麻,所以先升到幾倍同埋佢net profit既錢都唔夠cover返新投入研發既錢(講緊係高幾倍),唔係國企邊有咁多錢研究,所以炒下消息就好喇,一定唔可以長揸
我都係咁諗 長渣一定奶嘢 依家唯有等佢升dd即放 科技股來講佢都算渣
長渣一定唔會渣佢啦 渣阿里巴巴騰訊果d好過~~只不過諗住短炒佢炒消息 點知奶嘢
all in will be nothing
有道理
唔好同錢鬥氣
我一開始都係咁以為 但佢毛利率低過上季唯有坐下艇 呢幾日都跌到hihi
唔甘心
港股依家係入手既好時機其他升到咁入手已經係高位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞