有冇人覺得自己宜家係極權國家

37 回覆
108 Like 4 Dislike
只係差到行埋全民監察
你開間報紙話下政府就係顛覆國家
你開間舖頭貼下poster又係顛覆
做政治人物會可能俾人長期係樓下望住
學生答條歷史題目又係傷害國家感情
上下當地論壇竟然係傾點離開呢到

根本就係
岩岩訓醒?
訓左廿幾年?
快啲放棄香港,去英國啦。
仲走到,未係極權國家。
昏迷左幾多年
人善人欺
police state咗好耐
似係1930-1938年之間的納粹時代,在1935年剛通過咗《紐倫堡法案》,合法迫害緊猶太人,又未到1938年熱戰奧地利之前。

呢個階段 -->
"1933年4月初德國在地方和國家的層面上都界定猶太人的地位與權利。1935年剝奪猶太人基本權利的《紐倫堡法案》象徵着德國反猶立法的高峰。納粹黨員亦以剝奪財富、禁止跨族通婚、禁止從事某些職業(如法官、醫生或教師等)的方式對猶太人進行迫害。而後納粹黨開始宣傳「猶太人不適合處在德國的社會中」,並以此為由不斷在各個領域加劇對猶太人的矮化,其他德國百姓也對此逐漸麻木,這一切最終發展成為猶太人大屠殺。而對於不支持反猶主義的德國人,或是公開作出任何不符納粹宣傳行為的人,都會被蓋世太保所監視,他們的合法權利將被剝奪,甚至會被送入集中營[37]。在納粹德國,幾乎一切的人和物都被統治者監視着。納粹黨最初運用各種暴力或非暴力手段奪得政權,然後再通過操縱議會通過各類法案擴大權力,利用警力和自身的武裝力量得以滲透全國,最終將權力延伸到國家和地方的所有機關,使該黨在短時間內排除異己,迅速壟斷德國的政權,控制國家的方方面面"
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%B4%8D%E7%B2%B9%E5%BE%B7%E5%9C%8B
係,咁可以點做 移民嗎?
不嬲都係
宜家既狀態都係等sir this way
本來係傀儡獨裁政權
一年前變左極權
咪又係繼續等比人据
溫水即刻變滾水
有咩錯覺令你覺得唔係?
健康碼 》就係全民監察。
我自己感覺係呢半年係將我以為10年會搞既野搞曬
移民既眼神
港共已經準備緊借防疫為名監察為實,推健康碼市民行蹤無所遁形

1984: 建制派倡推港康碼 持者可晚市堂食
https://lih.kg/2148340
重點係 宜家????
lz唔係呀哇
一直都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞