相信有唔少人對GK有興趣,但一知半解,到底有無版權?入黎話你知(2)

1001 回覆
12 Like 14 Dislike
多謝各位巴打支持,
估唔到竟然開到第二個Post
希望繼續分享一下雕像,或GK嘅資訊,
同埋多個地方比大家討論下。
上個POST:
https://lih.kg/1958411

我都開左個IG:chihow_channel
會keep住update自己新開箱或者gk資料。

當你想訂某款,但又心大心細,可以黎問下大家意見。

當你買左新款,除左自己開箱好開心(或者不幸中伏好嬲),可以黎分享一下。

汲取上個post有唔同巴打嘅意見。
希望都改到大家先入為主嘅定義。

其實「gk」主要係白模,而家開訂個啲應該稱之為

雕像

我youtube channel有分唔同playlist,一為有有版權嘅雕像:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL-K08VWYmPW7cKvG0OI7I6t3a2NtKquZS

一為無版權嘅雕像:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL-K08VWYmPW5MTr02u1LGjvoXWXEwSg0d

同時希望大家尊重下知識產權。
我聽好多人講版權對佢黎講無咩特別,唔係吸引之處。
甚至話玩版權雕嘅人唔好炫富,扮哂野。

有版權最主要就涉及金錢,閣下唔買唔係問題。
但請尊重有版權嘅工作室同堅持買版權嘅收藏家。

好多工作室百花齊放,有好有唔好,
好就有良性競爭;唔好就侵犯緊版權,同埋好易中伏或者呃錢。

以下會有啲簡單Q&A
如果有幸再繼續開新post,會繼續update大家嘅問題同答案係第一頁。

1)講左咁耐,邊啲工作室有版權?
日漫就主要Tsume,開天,RYU,UA,鐵風箏,集美(?)
美漫就主要Prime 1,XM,Sideshow
等等

2)邊到可以買到/訂到?
現貨就要問下代理,有機會會有小量現貨,或者有人棄單,
或者上Facebook d 二手Group徵。
由於涉及版權,灰色地帶,唔會有鋪頭明碼實價擺現貨賣(海關有機會搞)
有錯請指出。
-
訂嘅話請搵比較出名嘅代理,近排聽唔少騙案,唔好貪平個少少。
我自己搵龍珠gk toys同專業gk訂開,香港gk都係比較大嘅代理。
本人就唔太建議淘寶嘅,差少少寧願比返自己人賺。
真係要淘都係搵啲大店,XXHome,X智,猴X,萌布X等。

3)訂 / 轉單 嘅流程係點?
訂:搵間信得過嘅代理,比訂金代理>等工作室整>準備出貨>補款>速遞到付
-
轉單:同賣家傾好價錢,最好開個WhatsApp group,代理+買賣家,講明轉單,
到時準備出貨>補款>速遞到付

4)土地問題,啲盒掉唔掉好?
隻雕唔係好貴,收藏價值高嘅話,啡盒就唔建議留(衞生問題);彩盒就最好留,除非你肯定自己唔會搬屋/唔會賣/唔會移民,或者好瀟灑平賣都無所謂,否則無盒你要將隻野帶離屋企都幾困難。
我自己就租倉擺盒,全部都有留盒。

5)買返黎爛左點算?
新買嘅就算無位擺出黎住,都最好拆開檢查下(除非一心轉賣,有人追求全新未拆),
發現有損,即刻通知代理同工作室講,通常售後都會寄返補件比你,由於香港寄返廠唔平,佢未必要你寄返爛件比佢。
-
二手買嘅照問下代理,太耐無得售後就只能夠課金搵手藝人修復。
唔想課金就自己買啲混合膠痴下,最緊要過到自己個關。

6)閒閒地都一二千,大舊啲就三四千,我買返十零廿隻景品唔好?
當然閣下有自己嘅選擇權,我只能夠以過來人嘅經驗同你講,
當你開始買雕,會發現完全係唔同層次,就會慢慢覺得景品買黎只會阻掟。
我間唔中都會買返一兩隻,但對景品嘅需求愈黎愈細,
只會諗點樣可以擺多幾隻雕。

當然閣下有錢有位嘅話,WHY NOT BOTH

Marvel Venom

Dc Batman Ninja

呢兩隻等電腦整好/有新電腦先剪片share
另外分享下啲日漫,大部分係上網睇到

來頭好大咁
姐係其實佢咁貴係因為版權

呢個資訊好有用

咁平有冇伏
睇圖幾正
希望有比達

好似之前個間k soul咁

出完一隻好賣嘅話實陸續有黎

lm
有有人喺p1s官網訂咗一輝?試過幾次都話唔寄我填嘅香港地址,但其他產品全部冇問題

幫推呢個,不過建議直接問返官網
LM
聽講佢話全球2500隻
不過最後都係香港代理訂左隻 試下水溫
佢個價低到咁
應該大把人衝
我都想買。但好怕有伏 驚買完返黎造工差
樓主點睇mrc超四悟空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞