研究紫微斗數[telegram]

303 回覆
9 Like 1 Dislike
h
j
🤔
小弟研究左一排但不得要領,想搵同好一齊研究

https://t.me/doushu

樓主歡唔歡迎中州派弟子?
命宮有文曲星 文昌星

點解我考試咁廢

天盤命宮有冇昌曲化忌先如果昌曲化忌可以係文盲wor
同埋你唔一定係天一盤
巨門入田宅宮係咪好差?
財帛宮空宮係咪會好窮?

都係果句你唔一定係天盤
如果你辛年出生你天盤的田宅宮巨門化祿果時田宅宮in general 應該唔太差(不過都係要全個盤看不能只看巨門一粒正曜)
命宮有文曲星 文昌星

點解我考試咁廢

昌曲要睇配咩主星, 唔是凡昌曲就主讀書好, 第二睇你讀書成績流昌流曲先係最重要, 不過呢個就進階少少嚕。

👋🏻👋🏻係巴
命宮有文曲星 文昌星

點解我考試咁廢

昌曲要睇配咩主星, 唔是凡昌曲就主讀書好, 第二睇你讀書成績流昌流曲先係最重要, 不過呢個就進階少少嚕。

如果命宮本冇受化忌星影響對正曜為太陽天梁又有 祿存 昌曲 讀書應該好勁
又戓者星命宮正曜為紫微 昌曲 讀書都幾好
又或者命宮 權星 昌曲 讀書應該唔差
不過都係要定岩盤再批
對會借主耀影響力大唔大

基本上算命都係先睇本對 再睇三合 然後看鄰宮夾住宮位的星系
對會 影響力好大而且short run就出 夾宮的影響反而要long run先出
巨門入田宅宮係咪好差?
財帛宮空宮係咪會好窮?

你睇埋對宮先la
大部分盤都有at least再個空宮跟據安星法只有紫微天府/七殺嘅盤先會有機會冇空宮
巴打有冇幫人睇過命宮有紫貪嘅人,暫時男嘅遇到一個,女嘅仲未見到

鄧小平咪紫貪命lor
命宮有文曲星 文昌星

點解我考試咁廢

因為你座丑未位

要全局睇架 入gp 研究下

係㗎要睇埋三方四正幾個宮位黎講,我自己都係得閒研究下三合派。

btw 文曲文昌同時出現係可以代表才藝嗰類藝術才能,要讀書考試好叻嘅除非你係 陽梁昌祿格。

其實唔一定要陽梁昌祿讀書先叻 因為出太陽天梁嘅 先決條件係命盤要係紫貪盤。但好多時讀書叻嘅人會係紫府 紫殺 紫破 紫相的盤
我有個朋友公開考試好多條A大學讀三大神科first hon grad我同佢定好盤後,發現佢命宮紫微天府化科 文昌文曲 三台八座
巴打有冇幫人睇過命宮有紫貪嘅人,暫時男嘅遇到一個,女嘅仲未見到

紫貪冇乜特別,紫貪命要本對見火/玲或火玲夾+吉化先有機會好
命宮有文曲星 文昌星

點解我考試咁廢

因為你座丑未位

要全局睇架 入gp 研究下

係㗎要睇埋三方四正幾個宮位黎講,我自己都係得閒研究下三合派。

btw 文曲文昌同時出現係可以代表才藝嗰類藝術才能,要讀書考試好叻嘅除非你係 陽梁昌祿格。

同埋陽梁昌祿格唔一定讀書叻如果命主係甲年出生太陽化忌命主本身也是羊陀夾忌格。跟據安星法祿存星同主考試的博士星一定安在同一宮位。所以命主考試運極其惡劣。我有個患有嚴重學習障礙嘅朋友佢甲年出生佢勤力讀書但成績好差定好盤發現佢係陽梁昌祿格同羊陀夾忌格
入左gp喇,我都係新手
歡迎歡迎
c
乜都唔識但想入gp學嘢得唔得

神巴你跟師父學定係自學?同埋你研究邊一派紫微?

全書果派 用陰忌
t

全書果派 用陰忌

What do u mean by陰忌?
有冇北派既師兄?
有冇北派既師兄?

你學北紫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞