會唔會熄auto start stop?

57 回覆
134 Like 2 Dislike
開咗聲稱會慳油啲 但係成日on off副引擎又驚易啲壞 開車仲要震一震

到底副引擎係唔係真係會易啲壞?上網睇好多人話車廠已經設計好唔會咁易壞

正皮:一上車就熄
負皮:由佢開住慳下油
最憎熄左冷氣會細風左
呢個系統其實係應對環保法例嘅產物嚟
因為計平均廢氣嗰陣會模擬埋停定
有auto start stop,停嗰陣就會零廢氣
咁計落平均廢氣條數就會細咗
熄左 engine
起步又慢

但通常要佢chok左第一下先記得熄
咁其實我哋係唔使陪間廠癲
講真慳得幾多油呀
之前tune電腦冇左反而唔慣
引擎玩到而家8年幾9年冇壞過
造引擎個陣一早諗過呢個問題啦
最好一世唔好熄火
逐架車就好少,加埋個減排量就多,但要犧牲駕駛體驗囉
咁你會唔會熄 就算唔易壞 次次一停車起步就震一震 個感覺都冇咁好
新車頭一年冇熄,一年就要換電池。
之後熄左,四年都冇換過電池。
利申,有長火cam
人地唔咁樣出唔到車啊嘛
歐盟啲regulations一年辣過一年真
reducing the average CO2 emissions from new passenger cars by -15% in 2025, and by -37.5% in 2030

不過理撚得佢買返黎改電腦整返個memory auto start stop 再換條順暢啲嘅exhaust
一定熄,唔熄出唔到迴旋處
一時時
有時熄咗又好掛住AUTO START個感覺
最麻煩係個冷氣會變熱
你仲未計電池同starter既損耗
我唔係話佢好呀,只係歐盟計廢氣排放量,大家跟住條題目造車,其他損耗一概不理
暫時一面倒都係熄
慳唔到幾多油,傷電/engine,影響行車質感。
一撻車即熄
你係咪冇揸過車唔知啲新車幾易壞
你睇下香港呢排啲天氣幾好, 你呀知道大陸停工之後嘅污染減少咗好多, 成日吹水話啲車有幾污染, 香港啲車冇少到, 但個天呢排點解咁清嘅呢?
一定熄
塞車出迴旋處慢幾拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞