[真人真事改篇]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》2

300 回覆
114 Like 1 Dislike
難得跟到咁貼
haha
if you are around check ig
好,大家都訓咗,咁就唯有聽晚先繼續啦
希望聽晚我可以早啲更文,阿們
未囉。
「呀,漏咗啲野未比你地。」james突然從袋裏拿出幾張手工紙砌成的相架,遞到他們三人手上,說:「我琴晚畫咗成晚架,送比你地嘅,當係多謝你地黎送我機啦。」

係jonathan啊
其實睇呢個故我都好身同感受,就好似睇番自己既往事。
所以Jonathan 係去法國?
吓 真架 啲眼淚已經浪吓浪吓啦喎
所以有嘢一定要講
自己收埋人哋點知喎
淨係諗住 我俾唔到幸福你 我唔應該同你一齊
其實有冇諗過人地眼中嘅幸福只係要有你係身邊
就係你冠冕堂皇咁叫囂住要人幸福然後轉身離去嘅果刻
已經將人地嘅幸福斬首處決
Jessie完咗呢個故之後會有咩新創作?
不如預告吓吖
唉屌 男女都係
有d女仔會忍住d不滿 咁男ge 你唔講又點會知
然後忍到最後就分手 想改都太遲啦

點解唔可以畀個機會大家
JAMES
唔洗訓
Sor,即刻改返
歐洲嗰邊
其實我琴晚以為自己打得晒所以出咗新故了
唔記得講嗰陣其實Joey、Jonathan有搵埋Jessie一齊去畢業旅行,但Jessie最後無去到
---------------
[結局篇]第十五章(7)

送完機後,Jessie和Joey來到巴士站乘機場巴士。

「Jonathan真係勁,竟然可以話得咁似。」Joey看着手上的紙相架說。
等了幾秒還是得不到回覆,Joey抬起頭,才發現Jessie仍盯着手機不放,完全沒聽到她的說話。

「James仲係咁唔嗲唔吊呀?」Joey問道。

「依幾日約親佢都話唔得閒。」Jessie說。

「比人拒絕咁多次都唔放棄,我都服咗你。」

明明有個更加好嘅係面前又唔要,係要揀個唔嗲唔吊都唔知自己想點嘅,Joey心想。

「咁我唔開心嘅時候佢會氹返我,係佢唔開心嘅時候,我都好應該氹返佢呀。」Jessie說。

「其實佢會咁都好難怪嘅,佢同你爭咁遠⋯⋯」

「咁又點?我都唔介意。」

「但佢介意呀嘛。」

「我已經同佢講唔讀U其實都無問題,讀IVE咁又點?依個年代,讀U都唔一代表一定有出路,未來一定平步青雲架。」

「咁又係,唔好咁愁啦,可能好快佢就會諗通呢。」

「唉,希望啦。」Jessie嘆了口氣說。

「鈴!」清晨三時多,Jessie的手機突然響起,吵醒了正在熟睡的她。
邊個半夜三更打黎,Jessie心想,迷迷糊糊地拿起手機說:「喂。」

「起身啦,我地去睇日出。」

Jessie聽到是James的聲音,再看了看手機屏幕,確認真的是James打來後頓時清醒不少,問道:「日出?咩日出?」

「你唔係話想睇十八歲第一個日出咩?我地依家行上山就趕得切睇日出。」

咁你都記得?Jessie心想。

James十七歲生日的時候,Jessie故意說沒空替他慶生,卻暗地約了他好朋友,在沙灘上插滿蠟燭,捧着蛋糕等他來。這是第一次有這麼多人替James慶祝生日,深受感動的他曾問過Jessie的十八歲生日想要些甚麼,Jessie卻說她最想親眼目睹十八歲的第一個日出。

那時James還不解地問Jessie十八歲的日出有甚麼不同,為甚麼一定要看日出,換成其他禮物不更好嗎,他可以送所有Jessie想要的東西給她。然而,Jessie卻堅持要看十八歲的第一個日出,可她也知道懶睡的James不可能早起,所以她也沒認真。

沒想到,他竟記得她說過的話。

「但夜媽媽行山?咁恐怖,唔好啦。」平日熱愛看鬼片的Jessie腦海頓時浮現各種恐怖畫面,還未行已把自己嚇了一遍。

「唔驚架,我上網見人地都係咁行,我帶晒水同電筒嗰啲,係你屋企樓下啦。」James興奮地說。

「咪住先,」Jessie看了看手機的時間,驚訝地問道:「依家得嗰三點半,你點起到身架?」

「你估下?」

「你唔係無訓過呀嘛?」

「聰明,果然係我寶貝!快啲落黎啦,我係你樓下等咗好耐啦。」

「你認真架?」雖然Jessie很想看十八歲第一個日出,但只要想起那些可怖的畫面便卻步了。

「真架,快啲落黎啦。」

「好啦好啦,我有咩要帶?」Jessie問道。

「所有野我都帶晒啦,你帶個人落黎就得。呀,有啲涼,記得着多件外套。」James叮囑道。

「好啦,我換件衫就落黎。」雖然捨不得暖烘烘的被窩,可想到James竟就在樓下等她,還為了她宵夜不眠,Jessie便馬上爬了起床。
---------------
真心就完,今晚一定結局!有無人等緊?有嘅話我會打快啲架
話說我打緊行夜山時啲恐怖野,點知屋企道門無啦啦打開咗,嚇到我彈起
結局就係一齊睇日出?
不管未來的傷心欲絕,此時此刻的日出我在你身邊
好浪漫又好傷心
唔好嚇我啦我好細膽架
我都做過同jessie差唔多嘅嘢
女朋友開心到傻

睇日出就不了
我試下半夜嗌醒佢
佢實斬開我幾份
沒想到,他竟記得她說過的話。

其實呢句隱藏嘅信息係
沒想到、竟 —— James 從來冇將Jessie 講過嘅嘢放喺心上,所以當佢記得嘅時候Jessie 覺得好開心
咁應該話係好事定唔好事呢?
唔知點解呢句說話睇到我好唔開心

望下你後面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞