[真人真事改篇]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》2

300 回覆
114 Like 1 Dislike
想當年我都淨係得一條formula走天下
formula用唔熟嘅話用翻自己方法計仲快
https://www.youtube.com/watch?v=SvEi8pnRcKs
[結局篇]第十五章(2)

「ASSO仔就站一邊 談何奮鬥踏入界線」
〈COME ON JAMES〉

「Yes!」K哥拿着成績表,來到James和Lemon的課室,興奮地抓着James的肩膀,說:「你估我幾多分?」

「有屁快放。」James沒好氣地看着K歌說。

「我竟然有雙位數呀!我全部都前一晚先笠一笠都有雙位數!」K哥興奮地說。

「超,我都夠有啦,拎黎睇過,」Lemon一把奪過K哥的成績單,看了看,不屑地說:「得嗰十分仲好意思攞出黎,我大拿拿高你兩分我都未出聲呀。」

「好心你兩個就唔好係到鬥低分啦。」Hannah看着二人無奈地說。

「收皮啦,你好高分呀?」Lemon說。

「唔高,所以我唔會好似你咁,驚死人唔知你地得嗰十分。」Hannah不屑地說。

「閘住,我唔係十分,佢係姐。」Lemon說。

「你咁『高分』諗住讀咩呀咁?」班主任眼見Lemon三番四次強調自己的分數,忍不住諷刺一下他。

「可以讀咩呀,咪又係嗰D,唔係拎1對我黎講已經好高分。」Lemon未拿成績單前已猜到自己的成績,只要夠分讀IVE便已心足矣。

「咁你諗住讀咩科呀?」班主任問道。

「未決定呀。」Lemon說。

「咁你地不如落去禮堂問下啲老師意見啦,唔好係到曬時間啦。」班主任說。

於是,他們便順着班主任的話,來到禮堂。

禮堂的人並不多,因為分數不足而又準備不足的,早出了去撲學校;分數低的不少已收到Asso、HD等的Conditional Offer,也不用着急;分數高的更不用說了,唯獨一小群分數高不成、低不就的在問老師意見。

看到這樣的環境,Lemon突然覺得他們不屬於這裏,因為他們就是早已收到Conditional Offer的低分一族,站在這裏好像成了異類。

「算啦,我地返去自己睇本升學指南好過。」當Lemon正準備走的時候,Jessie卻走了過來。

「你考成點呀?」Jessie向James問道。

「係喎,你幾多分?你啱啱好似無講過喎。」Lemon又一把奪過James的成績表,驚訝地說:「哇,十六分,出貓呀你?」

這分數在James的朋友堆來說已算是不俗,在Jessie面前卻低分得可以。

畢竟高和低只是一個相對詞,這並不能代表一切,但卻標示着他和Jessie之間的距離。

「你呢?」James看着Jessie問道。

「我夠分入U呀。」Jessie知道James的分數並不高,並不打算把分數說出來。

「姐係幾多分?」Lemon八卦地問道。

人地幾分關你咩事姐,反正你一世都唔會考到嗰個分,K哥心想。

「你幾多分呀?」James也問道。

「交換啦。」Jessie不想讀出自己的分數,便和James交換了看,Lemon乘機在一旁偷看,小聲地說道:「哇,幾乎係你一個double喎大佬。」

James對此並不意外,他知道Jessie很聰明,而更重要的是她這次確實很努力,甚至想要把他那份也一併努力。

只是有些事真的不能勉強,他始終不是讀大學的材料,而最重要的是他自己也相信了。

「邊有咁誇張呀。」Jessie說。

「咦,Jonathan係嗰度喎,Ken同Angel都係嗰度添,我地去問下佢地考成點囉。」

「喔,咁我一陣再過黎搵你⋯⋯」Jessie還未和James說完,便被Joey拉了過去。

那刻的禮堂分成了兩半,高分的在左邊,不夠高分的在另一邊;一邊和老師聊得興高彩烈,另一邊則心急如焚,卻沒有低分的位置。

James站在禮堂較暗的一隅,看着Jessie、Joey、Jonathan、Angel和Ken他們正交換着成績單來看,臉上盡是笑容,像是在互相道賀,聊着他們的錦繡前程。

而那裏沒有他們,他不應該出現在Jessie的萬里鵬程。

「食咗早餐未?去食野?」Jessie問道。

「Jessie唔係話一陣黎搵你咩?」K哥問道。

「佢地有排傾啦,我餓啦,食野先啦。」James說完便頭也不回地離開了禮堂,Lemon和K哥緊跟在其後。

「Jessie真係好勁,竟然可以咁高分,計計下,幾乎係你嘅三倍呀。」Lemon對K哥說,「枉你頭先仲咁開心,你羞唔羞恥呀你?」

「車,我又唔係要入大學,佢幾多分關我咩事?」K哥毫不在乎地說,「諗下PS4幾時出新Game好過啦。」

「你啱,一於食返個潭仔賀一賀佢!」

然而,Jessie那張幾乎是他雙倍分數的成績單不斷在James腦海浮現。

「一個蓄牲墨硯實小勒,一個搞菜青湯,一個個潮美線山小勒,一個大肚匪,三杯凍0勿,仲有毛?」侍應呀姐說。

「無啦,唔該。」K哥說。

「喂,唔好咁頹啦,你已經係我地裏面最高分嗰個架啦,你都咁嘅樣,我地點算?」Lemon說。

James沒有說話,只默默看着他的手機。

「係,雖然你同Jessie個分係差得有啲完,但Jessie可能唔介意呢。」Lemon再次勸說道。

「咁又唔係喎,依家唔介意,唔代表將來唔介意。有無聽挽歌之聲首新歌?」K哥問道。

「咩歌?」Lemon問道。

「你好彩,我今個月Data仲未用晒,開比你一齊睇。」K哥拿出手機,按進YouTube,搜尋那首剛出不久的〈Come On James〉來,對James說:「坐埋過黎一齊聽呀。」

「聽咗啦。」James語氣低沉地說。

與放榜的日子愈近,不知怎的,James就愈是不斷想起Jessie那天在M記說的那句話:咁你究竟有咩想做呀?

其實他不知道,若Jessie不問,他甚至想都沒想過。

從小他就沒甚麼大夢想,父母也對他沒甚麼要求,只要他生生性性,不要行差踏錯便足矣,沒有人告訴過他未來應該怎樣過。

難道一定要為夢想拼搏那才叫人生嗎?

也許,這就是他和Jessie的分別:她有夢想,她憧憬更好的未來,而他甚麼都沒有。

「有無覺得首歌寫緊你地?HKU同IVE仔。」K哥說。

「凍0勿。」這時侍應呀姐遞上三杯檸蜜。

「飲你杯凍檸蜜啦,IVE仔。」 James篤着杯裏的檸檬說。
嗰陣無諗過要開第二個PO
唔係架,佢地真係有啲好快捷嘅方法,秒速計完咁濟
仲有無人睇緊呀
啱啱入嚟就即刻有文
榜都放埋....即係好快完啦
我真係唔係好識用formula
同埋依家啲mc出到好難用formula
不過好彩數學最後都考得ok
16分ive?我聽啲fd講hkcc更稱心喎
Btw識有人16分入ou,其實James 鍾意畫畫ou都有啲科啱佢架
唔知點解明知結局係點都唔想佢會發生
分唔清楚個心係生理上痛緊定心理上痛緊
我再掌心雷種多次票可唔可以快啲出後續
我知啦
心理上個心痛緊,生理上痛緊嘅係個胃
自卑的人,自以為偉大地要求對方另尋幸福,其實說穿,只是一個最不負責任的想法。
就是想令一個對自己最重要的人永遠幸福,但自己完全不想亦不敢出半分力。
終於睇哂
其實未睇你上一個故
唔知James有幾仆街呢
係呀,結局篇嘛~
主要係佢唔想讀書
仲痛有無食胃藥
通常續集都無咁好睇
快啲去睇,睇完再返黎睇結局會有FEEL啲
[結局篇]第十五章(3)

「ASSO仔就站一邊 談何奮鬥踏入界線」
〈COME ON JAMES〉

「恭喜晒喎,Jessie,咁高分,準備揀咩科?」Miss Lui走到Jessie身旁問道。

比起其他學生,Miss Lui更留意Jessie的分數,即使她不曾過教過她。

因為她總感覺Jessie和當年的自己很相似,一樣冷漠而倔強,牙尖口俐卻不善與人相處,聰明卻有眼無珠⋯⋯

「未決定到,你有無咩建議?」Jessie問道。

「HKU嘅文學院都幾好架,我當年都係讀HKU,你可以考慮下呀。」

「我都諗住揀HKU。」Jessie雀躍地說。

「好呀,做我師妹,我仲可以送套書比你。」Miss Lui想起那套放在家裏多時,卻不捨得扔的舊書——記載了她和他的回憶的舊書。

就像過期罐頭一樣,教人食之無味,棄之卻又可惜。

「真係架?」Jessie問道,甚至連這天真的表情也和年輕的Miss Lui有幾分相似。

「真係架,當年讀U嗰陣買咗好多參考書,又貴又唔捨得dum,如果你真係入到嘅話,我拎返黎比你呀,你一定會用到。不過你要錫住啲書,都係我嘅珍藏黎架。」Miss Lui叮囑道。

「真係架?多謝你呀!」

「係呢,James諗住讀咩?」除了Jessie外,第二個叫Miss Lui會留意的便是James了。

「佢,唔知喎,Asso掛?」Jessie猜想道。

「Asso?你呢?等佢升返上HKU呀?」

「唔知呀。」

「其實你鍾意James啲咩?點解可以同佢一齊咁耐,仲諗住等佢升返HKU。」

老師突然問這問題,叫Jessie頓時害羞起來,不知怎回答才好。

「你真係好似我。」Miss Lui又一次說出這句話。

「邊個位?」Jessie不解地問道。

「好多個位都係。」Miss Lui欲言又止,續說:「但我希望你會同我唔一樣。好啦,諗好讀咩科,可以去慶祝下啦,唔好再留係到唔願走啦,唔係我地都無得走呀。」

「唔係呀,我未問完,我想知邊間Asso易啲升返HKU呀?」

「James自己都唔緊張,你咁緊張做咩姐?」Miss Lui搖搖頭說。

「唔緊要啦, 我問佢問都一樣姐。」Jessie笑笑說。

「其實都唔難升嘅,不過最易就應該係⋯⋯」Miss Lui一邊說,Jessie一邊拿起手機記下來。

吃過潭仔後,Lemon去了K哥家打機,James卻說自己累了要回家睡個回籠覺,三人便分道揚鑣了。

事實上,心煩的James根本不可能睡着,他不過是心情不好,想要一個獨處的空間偏偏這時候Jessie打來了。

「喂,你係邊呀?」Jessie雀躍地問道。

「我係屋企。」James語氣低落地說。

「做咩唔等埋我?」

「見你同啲老師傾得咁開心,廢事阻住你地。」

事實上,Jessie不僅是為了問Jupas該怎填,更是為了問有關Asso升回大學的事。

「點會呀,係呢,我決定咗Jupas點擺啦。」

「點擺?」James其實猜到,還是故作好奇地問道。

「我想讀HKU。」Jessie高興地說。

HKU,這三個字在James腦海迴蘯,讓他想起那首Come On James。

「係呀?」James敷衍道。

「你呢?」

「IVE掛。」

「真係唔試下讀Asso升返U?你都係差少少姐。」Jessie嘗試遊說James,因為她從老師口中得知,要從Asso升回U其實不難。

「但我唔想讀Asso,我唔想讀書。」James清楚知道自己並不喜歡讀書,不要說他努力讀兩年書已夠讓他難受,想到換來的結果竟是升上大學再多讀兩年他便覺得活不下去了。

「咁你想做咩?」Jessie問道。

其實她也並非一定要James和她一樣,考好成績、讀名牌大學,然後找份好工作,當然若能這樣固然最好,若不能也無所謂,她也相信行行也能出狀元,但前題是他清楚知道自己想做甚麼。

「我唔知,但我知我唔想讀書,我寧願讀兩年IVE就出黎做野。」

「咁你讀咩?出黎返咩工?」

「未諗到。」

然而,他不知道,這才是教Jessie最不安的。

Jessie很想繼續追問下去,然而,聽到James陰沉的語氣,她不敢再逼他,活生生地把剛到口邊的問題吞回去,說:「其實讀書都唔係咁重要,最緊要做到你開心,你鍾意做嘅野。係呢,你今晚得唔得閒?我地一齊去食飯呀?」

「無錢。」James推塘道。

「我請你啦,我私補賺咗啲錢,我地去食餐好嘅。」

「唔好曬錢啦,我係屋企食得啦,你請你媽咪食啦,佢咁錫你。」

「我會呀,不過唔係今晚咋嘛。我今晚無飯食呀,陪我食啦。」

分數比她低一半,還要她出錢請自己吃飯,哈,James突然覺得自己很可笑,可笑得他都快瞧不起自己。

「你搵Joey食啦。我琴晚無訓,依家好眼訓,補眠先,訓醒再打比你,早抖。」說罷,James便掛了線。

然而,掛線後,他卻沒有睡覺,而是坐在電腦前,又開始打起機來。
---------------------
放棄,都係未寫到結局,不過應該仲有1-2Part就完,早抖各位
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
叫一個人做冇興趣既事,永遠都唔會提得起勁去做,可以話James講極唔聽係佢唔好,但冇James既陪伴Jessie又可唔可以唔受屋企既事影響考試冇人知。
唔係想幫James搵藉口,不過唔係每個人都適合呢個教育同評核制度係事實,一個人會自知其實唔容易,而認清到事實帶嚟既冇力感James應該再清楚不過,但係咪James肯去温溫書就一定考到好高分呢冇人知,但至少係嗰陣既James絕對有做好作為Jessie心情唔好既特效藥。
Jessie 將未來放係James 手上
但係James 又唔為咗Jessie 努力
唔係要佢一定要入大學 但係點解咩都唔知
至少都要有一項目標吖
將青春交俾佢 佢就講啲咩為你好唔同你一齊
到底知唔知傷害會有幾大
講咩想你幸福 但係佢親手將你嘅幸福摧毁
睇到宜到有啲明白James
唔鍾意讀書嘅都無辦法自己讀
不過 覺得James 原來都唔差 有16分。。。
其實好多人都係冇咩目標
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞