其實多唔多人覺得香港其實係無得救/救唔到?

439 回覆
606 Like 168 Dislike
幾個PR日日喺度post長江三峽post
日日推幾十頁打飛機唔知做乜
同意,就算件事已經去到國際層面,香港人都唔可以放曬手唔理
仲有好多野可以做!
仲有你講個堆問題
如果香港人有主權
要解決都只係時間問題

宜家政治都未搞得惦 邊有人想理民生
但係藍絲思維永遠就係民生重要過政治
政治問題先係所有問題既根本
總有人唔捨得香港嘅
同埋批新移民由鬼國落到黎香港可能覺得辛苦少少都好過留喺鬼國 又移民唔到去外國喎
咪有批呢啲人留喺香港維穩 減慢攬炒進度

其實都係嗰句 勇武唔同和理非割已經好好
你又知人地無做野
有心咁諗係好事, 不過你將所有香港人放係同一間舖頭就有少少過份樂觀, 明擺著就算200萬香港人入面都唔係個個當正自己係老闆, 或者幫襯呢間舖頭, 枉論話所有香港人都係開舖嗰個啦. 事實上如果有一堆香港人自此甘願放棄所有自主意識, 做一隻同搵錢支那豬無分別既港豬, 佢係咪一定"死"呢? 我地梗係覺得佢行屍走肉, 但佢唔會覺得自己"死"架, 呢個其實係幾十年來民主派文宣既缺陷, 就係唔貼地. 香港人對香港人既遊說真心係唔可以忽視既, 呢樣同國際線無排斥, 甚至係相輔相成
但有時都諗上年香港人係嚴重透支左自己
無論體力上精神上定熱情上, 都真係要回下氣
既然依家國際大國自己都等緊怖齊局 / 大選完
現階段選擇做又好休息又好, 都可以理解

純粹個人睇法
今日睇到立Dee 個 post

「我乖所以我對」是東亞社會獨有的想法,在任何地方,你乖乖跪下來然後被殺,別人不會可憐你,就算可憐你也只是可憐你蠢。贏得的不是認同而是恥笑。

覺得全世界看你的方式,都像你學校個成世未出過社會既老師或者那個煮飯比你食個老母一樣,欣賞乖乖仔,只是一廂情願。

係香港咁既社會,先會將乖仔當好人,係呢個世界,幫到人先係好人,幫唔到人既弱者就只係弱者。

我知道乖呢件事係香港社會可以用黎討好選民,大把人一見到乖仔就旗都扯埋,要票要捐款好似倒水咁,但去到國際社會一文不值,好唔好?

https://www.facebook.com/656167356/posts/10158460182837357/?d=n
照實際情況黎睇 香港人係金錢至上既精神咖啦
不論抗爭也好 打風也好 疫情也好 都係會翻工搵錢
係咪先?
試問係香港呢個地方要果班高收入人士交完稅 得個吉
佢仲會唔會留係到先
無錯 可能或者會有新移民落黎 但我覺得佢地同藍絲一樣囉
有著數咪拎 冇著數我落黎做咩
我十分支持攬炒 就算攬炒到我我都無問題
反正由細窮到大而家搵到少少錢 但如果一齊攬炒有機會反勝 比起逝去嘅手足我呢啲算得係啲咩
所以呢啲咪左膠lor
好明顯無得救
除非共產黨收皮
屌你睇攞住權啲撚樣,林鄭個堆
中共無開聲都自己跪地奶鞋底
根本中共依家係香港做咩都得
無法侓可言
第日明顯由中國人話事
重要職位由中國人做,香港人機會只有極少

我最唔明某啲藍絲,有錢就話搵中國佬錢扮藍
無錢無學識個堆
憑啲咩覺得中國人會當你地係自己人?
佢地自己都分上海北京咁分,自己人就揀
有接觸大陸人就知,關係行先
佢地眼中,香港人澳門人唔係自己人
放長雙眼睇班仆街點折墮
啱呀 尤其啲港女成日係ig po文宣但轉頭又走去食玩約仔 根本後生有7成都係跟風埋堆先做黃 問佢地點解要反送中 呢場革命有咩意義都可能唔知
所以期待個政府垃圾到要增加稅收到啲人真心要走路
武肺手足幫緊你幫緊你
重用百萬打飛機計數就知咩事
點樣1百萬一齊沖可唔可以實質講一下
做國際線其實已經算易
唔洗出街出汗出血

而休息我都覺得需要,唔好迫得自己太緊,適時要抽離,Keep好自己狀態
我地應該好好利用武肺手足
唔講道德觀念既話
有幾多個係到串77既有去旁聽?
心照啦
我地早啲知個現實嘅或者無咁難受
都幾期待見到底層藍絲被出賣而發爛渣
最好笑係多數啲土生土長老藍絲啲普通話又廢
到時出黎搵食比班新移民取代晒
一日咪淨係識講我係黃囉
一日咪淨係識講我係黃囉
我自己認為我哋呢一代未必睇得到so called「光復」。

我睇而家嘅情況尚算樂觀(或者我一心想睇到啦,我自己都唔敢肯定
講吓美國,呢個係我覺得無辦法預視嘅一個因素
呢度無乜真係美國本土住緊嘅人,而我哋好多時接觸到嘅「美國民意」全部都係靠上網、睇MSM、睇民調睇番嚟
而家好多媒體都一致唱衰牙侵選情,但係有時又會見到右派人士會有反對聲音,話牙侵選情其實好樂觀
所以我真係睇唔撚透
不過澄清番,我唔算係撐佢(但睇佢撚狗又真係幾開心嘅
而係佢個班底,特別係而家嘅Pompeo
如果痴呆戀童登真係做到總統,到時個班底十有八九都唔會再係好似Pompeo咁嘅對華鷹派人物
我驚到時又重蹈89後覆轍,分分鐘養番起支共
同埋我個人覺得好多人有個謬誤,成日講話「就算拜登上到去而家反共都係兩黨共識,唔撚驚」
呢個係我睇法啦,我自己就真係唔撚信美國民主黨
早排都已經有唔少巴打解釋佢哋嘅不可信程度
何況如果美國總統真係講到可以比國會拖住嚟行,咁駛撚選咩
而家又已經放哂風話會唔撚收中國關稅又乜又7,點樣信佢呀
(唯一希望得番到時民主黨唔好反轉豬肚全撚部都係屎,其實撐香港都只係做樣/到時跪低,真反華派成為少數派,咁樣共和黨推咩法案上去都好,就算過到去遞到上總統檯頭被BAN番落嚟都無得行使三分之二嘅否決權)

但其餘國家我都算睇好嘅,英澳呢兩個國家而家開始硬、加拿大都好明確頂多得番紐西蘭仲尻吓尻吓咁;而支共盟友真係得啲第三世界國家(仲要非洲都開始因為一戴一露反咬佢)
契哥呢啲唔駛講添啦,一帶一路踩到契哥條尾搞到佢直接送軍武比印度

如果老美總統大選變天,其他國家又砌唔低支共,香港人係真係得番走佬呢條路
1,仲未差到變成啲落後國家咁樣軍閥割據啲人無啖好食,香港人和平太耐,去到真正「無退路」,講緊係真係會死嘅話先有可能。
而在此之前,有遠見嘅走,有錢嘅都走,最後真係淨得低幾多個?
加上你而家同啲港豬、藍絲講遲早入集中營,佢哋最多咪笑你ON9,然後到真係殺埋身,貼撚住哂咁滯先知仆街
2,實力懸殊,真係唔撚駛解釋,支共建黨建國到而家滿手鮮血,維穩手段幾十年前已經開始用緊嚟控制自己人民,喪心病狂嘅程度去到老毛話死幾千萬人姐,無乜嘢

香港一個彈丸之地,比你計到最早都係14年開始有人覺醒(唔知計唔計12好,然後03年跪咗所以好多人當贏,無認知到有第一次就會有第二次)
有人會覺得以下幾句嘢好膠,但我真心認同(亦都係事實)嘅就係臺灣用咗幾十年,更甚嘅有波蘭人用咗將近二百年。
革命係權力或組織結構嘅根本性改變,
再望番上面,一個咁痴撚線嘅國度,全球最大黑社會,唔講話香港,美國都係開始對抗佢哋無耐。
呢個世界無咁多嘢係一蹴而就,真係真係真係無得強求。

上年嘅運動我哋仲係齒輪,但而家反共機器已經啟動咗,淨低嘅得番求神拜佛唔好停;
而求神拜佛望天打卦唔係叫你坐係隔離乜撚都唔做,聽到啲零件好似有啲棘住咁嘅時侯就走埋去擠啲WD40,好似係,除非唔係。
武肺係真手足 又加速攬炒
但又咁啱重點搞著藍絲
其實佢都幾有道德觀吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞