其實多唔多人覺得香港其實係無得救/救唔到?

439 回覆
606 Like 168 Dislike
就係要每隔幾多再屌醒大家
事隔一年有多,有幾多人仲真係有心抗爭
撇除道德衛生觀念黎講
武肺其實係個好機會
多幾個超級傳播者去令更多人有武肺
我相信醫療系統唔會仲頂到宜家
但係主流同意係咪就代表有可能做到先

如果係嘅麻煩講解吓點樣達致光復香港嘅目標

而家問題係呢樣啫

唔好同我講「唔試就一定冇可能」

咁其實同水人進攻功能組別嗰啲人一樣咋

我發現勇武抗爭路線有個問題

就係永遠冇一個清晰嘅藍圖

去話畀人聽點樣光復

每次就只係流於「唔全民抗爭就死硬」

「只要有100萬個死士就有希望」呢啲論調

但係就冇人認真去諗

「當我已經有咁多人支持 咁點先做到呀?」

最嚴重係當有人提出呢個疑問

就會有幾廿條友圍攻笑鳩你錦鋰

大佬呀 你話呢樣嘢係work

又唔解釋吓點解係work

我問你細節 你又屌返我轉頭

咁撚有人支持你咩

好啦 到冇人支持你 你又喺度怨

「唉 香港人唔值得有民主㗎啦...」

最尾就用呢種眾人皆醉我獨醒嘅心態打飛機

如果真係覺得自己係啱

不如認真去諗吓點樣話畀人聽

「呢條路點解值得去做」好過啦

ps.我係屌緊嗰啲笑人錦鋰 唔做實事嘅撚樣

希望唔係講你 共勉之
打稻草人嘅極致條友被迫害妄想症
千萬不要對香港人抱有太高的同情,他們現在所承受的屈辱和苦難,多是他們應得的。

裝睡的人是屌不醒的
有幾多人真係有革命心態
移民都算係一個攬炒計劃

畢竟人同財產走咗

嗰個地方就會慢慢衰退
嗱我知長文(?)冇人睇㗎

覺得有用就正皮吓 冇用都理性討論吓

純粹分析吓現象&屌人啫
咪係, 當年好多人灰心無力又好, 真係五毛又好
事實當年就好多依d post, 個句完全事實陳述
佢想屌人屈毛搵第2個留言啦, 搵我都9唔搭8
勁同意 成日某類人講啲浪漫到死嘅必勝抗爭式
但永遠唔會諗點樣達到 只係識怨婦式:香港做唔到㗎啦 香港人都係自私 香港乜乜77環境做唔到
莫講話香港 曾經流血抗爭的國家都未必一朝一夕做到大量人勇武啦
咁藍人親中親政府好正常啫

同埋唔好期望佢哋會醒

最多係變犬儒心態咋
你坐係到等天收唔代表其他人無做野
港豬係咁架啦
勇武抗爭都係作為另外一種手段黎做

最重要係香港人個心有勇武既心態係度啦
連個心態都冇 點樣抗爭呢
點會冇得救
中共短時間內俾美國聯同全球打到收皮啦
到時咪得救
勇武抗爭同全民勇武由poly一役就睇到已經到咗極限
光復路線初期已經有,但個敵人無恥則無敵
同dq議員一樣,比你有哂plan abcd咁又點
大家實力懸殊點玩
其實都唔係完全無希望
不過應該係要經歷極痛苦先會翻生
最近先應該係經歷緊個開始
但你要喺呢個極黑暗時代下生存到過來先可能見證到
經濟好嘅時候其實就愈難翻生
最好就係愈來愈多人無工開 即管睇下政府派津貼派到幾時吊唔住啲低下階層條命
好殘酷?試問歷史邊場戰爭係啲有錢佬出黎勇武抗爭?
想喺呢個環境下唔成為流血的一群?好好乜都裝備下自己啦
你唔講都無為意...原來bob叔真係del晒之前直播片
樓主唔好禁負
雖然前景真係好唔明朗,但係都嘗試做自己做到嘅事先。
我相信堅持就有希望,而唔係有希望先堅持。
共勉之
去到有呢個心態 就會有人開始互屌

「又話自己勇武 我未見過你做勇武嘢喎」

所謂「個心有勇武心態」其實咪又係

要實踐出嚟先證明到

唔係嘅話700萬人話自己勇武都得㗎啦

有呢個心態唔代表可以全民抗爭

正如某某人接受到叔一燒

但係唔代表佢有能力親身去做

所以學上面位ching話齋

「保持一顆憤怒嘅心」

其實呢個算係大家目前可以求同存異嘅事

「全民勇武」、「死士」

呢啲我暫時會當空中樓閣
移民先叫攬炒
啲錢啲人走晒
個地方自然衰落
呢班鬧緊嘅人
有幾多個人真係會沖出嚟啊
中共係人類歷史上最大型既黑社會, 殺過最多既人, 擁有最富經驗既維穩機器同文宣手段, 錢糧武器權力法律完全掌控係中共手中, 香港只係臨淪陷前受過十年左右既民主選舉啟迪, 唔好講人心係咪完全連成一氣, 就算係, 係咪可以完全抵抗中共於門外都係問題.

所謂獨木難支, 古往今來比香港更團結既國家多的是, 但面對強權侵入, 例如匈奴, 羅馬, 波斯, 蒙古人, 帖木兒, 鄂圖曼, 阿位伯, 拿玻倫, 納粹, 蘇聯, 一時之間你根本無法面對機器碾壓.

但係構成國家主體既唔係政權政府本身, 唔係槍炮本身, 係人心. 凝聚人心, 就算亡國大家都一樣存在, 他朝時機有變就係機會. 如果人心不聚, 就算國無滅亡, 社會都唔會有活力, 一樣係走向死亡.

平時大家見到d灰心post, 指責好多人死心, 唔記得呢樣嗰樣, 唔肯罷工, 又速食主義, 又搵錢, 係表徵矣. 香港出左名搵錢城市, 你試下1997前同人講香港人會玩到200萬遊行, 雖然之後就係返去訓而唔係起義, 但1997前既你如果聽到有人咁預言, 你都會捉佢入青山啦. 究其原因唔係因為香港人良心畀狗食左, 而係我地為凝聚人心既事做得唔夠, 睇唔到希望, 覺得維持唔到落去, 咪咁. 就好似你開舖頭整野食, d客唔入黎食唔通係d客錯咩.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞