美國最應該封殺嘅中國企業:騰訊

337 回覆
894 Like 8 Dislike
我覺得只係遲早既問題
Thx 等我pin返先

2015年7月,樂遊科技聯同完美世界,以7320萬美元(5.67億港元)收購Digital Extremes 61%股權[2],並於2016年5月收購剩餘的39%股權,成為Digital Extremes 97%的控股股東[3]。Digital Extremes是一家位於加拿大的視頻遊戲公司,曾參與虛幻、生化奇兵等遊戲的開發,目前主要開發和運營一款名為《Warframe》(中文名為「星際戰甲」或「戰甲神兵」)的科幻題材第三人稱射擊遊戲。

2017年3月,樂遊科技以總額不高於1.5億美元(11.7億港元)的代價收購了Splash Damage集團,成為該子集團的全資控股股東。Splash Damage集團位於英國,主要從事視頻遊戲開發,曾開發或參加開發了《雷神之錘III》、《重返德軍總部:深入敵後》、《毀滅戰士III》、《深入敵後:雷神戰爭》等備受歡迎的射擊遊戲。
希望會係咁
好似tiktok咁,強迫騰訊賣
經濟戰係咁
記唔記得呢幾個月既托市 就係QQ最受惠,隻隻都回落,佢返而上返$500+

上面仲有巴打貼左,好多貨仲係五眼d基金hold

佢地一沽會點
叫袁爸爸同嗰邊反映吓
佢靠香港既資金炒起股票,先有子彈周圍收購,多謝金融界班仆街一路吹捧,有邊個fund 佬做港股唔買/唔唱好700?

成日話騰訊係高科技,佢研發左咩技術?
仲要最慘係,Sony原本都想用十幾億去收購樂遊架,想佢地出多隻ps5既主打遊戲,係中途殺左隻垃圾企鵝出黎,你知香港無法拒絕中資公司啦,於是就冇左了

dllm死騰訊
push
無可能
APEX , LOL , OVERWATCH
好似蜘蛛俠、毒魔、PIXAR 迪士尼 好多artists 都係中國人做
子彈永遠都夠,人就永遠都唔夠! - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2139726
毒瘤公司對人類文明發展完全無貢獻
靠財技吞併掠奪文明世界嘅研發成果
侵蝕文明世界嘅自由、知識產權
短期係,但係呢行係靠idea 同錢;idea 係無limit ,而且啲始創人賣股賺左咁多錢之後,絕對有資源從頭黎過。無左企鵝制抓,可能有更多創意。
Twitter 戰線繼續傳比pompeo睇到
一定要
太大
等睇愈升愈高
唔怕啦
中國人咁愛國
實會自己辭職返中國
想佢地死好耐,快d唔該
嘩 郁lol準備打ww3啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞