進擊的巨人 131 英文

649 回覆
43 Like 4 Dislike
睇黎地嗚都係要停

ymir + historia 唔知會點做呢
唔好呀屌
抵啦
死毒撚
中東細路視角睇地鳴發生睇到好有壓迫感
爛尾味越黎越濃
唔知諫山點玩落去
最後發現細個可以發呆望天已經最自由
做返豬欄的豬(自由)
用個咁嘅FB頭像嘅毒撚話人毒撚
個人認為今集艾倫自白同三笠自白果集一樣咁高汁
呢個垃圾谷d傻仔就算啦
之前有集艾倫未問係咪因為食左高佬搞到佢冇哂d判斷能力(咁上下)
越諗越岩自從呀明變超巨大出場之後差唔多集集都係比人屌佢on9左膠
報仇
唔記得左個設定,巨人係咪本身可以睇到上一任記憶,唔一定要掂皇族?
所有繼承智巨都得,但未必係完整記憶

最尾呢句係armin仲對個世界抱有期望?

阿爾敏大有作為
今集好正 童年嘅純粹同現實殘酷互相衝突
而且唔係單純借艾倫把口講出嚟

艾倫個唔知幾多米巨人wide view真係好震撼
望到雲層 大海 土地 同埋地球個弧度 地鳴其間踩死幾多人已經冇所謂 因為睇唔到
而依個視角見到嘅嘢同兒時對牆外嘅想像出奇地相似
所以艾倫就好似意識到自己回到童年咁樣 童年純粹嘅夢想終於成真
但我哋作為有上帝視角嘅讀者都知係錯覺嚟
現實就係你望風景嘅同時 你踩死千萬人 但相反你唔開啟地鳴 你一世都唔洗睇到依個風景
有種好撚悲慘 但一切好似返唔到轉頭嘅感覺
諫山對唔同角色視角嘅想像真係好勁 好立體

最後仲將「牆」依樣嘢提升到精神層面
「但是……我想要相信,牆之外一定還有其他未知的事物」
成件事聽落好左膠 畢竟出自armin把口
好期待諫山會點處理armin同eren嘅意識形態之爭
到底諫山會企邊一邊
其實艾倫都意識到佢殺好多人,但都沒辦法,要為左自己自由,只有滅世
點出番去
成塊地平曬硬曬
冇錯 今集頭半部份就係講佢好早已經知道到佢大屠殺依個宿命
而且好內疚之餘又唔會返轉頭
不過當下望到果個咁宏大嘅風景 trigger到自己兒時嘅想像
所以一時忘記大屠殺嘅事實 好似返璞歸真咁樣 純粹咁望風景
我諗諫山係有意營造依樣嘢出嚟
當時我都以為阿明會打floch臉,證明自己
點知原來係打主角團+讀者
可能心理頂受唔住屠殺帶來嘅愧疚同衝擊,要ff下逃避下,平衡下心理好似萊納咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞