進擊的巨人 131 英文

649 回覆
43 Like 4 Dislike
btw

回帶問
馬萊就咁派4個小朋友去艾島唔合理
至少派D人一齊入城做內應etc

之前好似有討論過
有答案解到點解只派4個人去未?
要結構強到頂到幾百隻咁高大嘅巨人行過,頂得順佢嘅熱力
就算結構頂到,通風都係問題
地面啲空氣熱成咁,
吸入地底會熱死人
全部細佬 由細訓練到大
忠誠度夠 唔會反面 睇萊納咁忠直就知
實力夠 可以做間諜 睇呀妮就知
當時科技嚟講 4個巨人之力係好撚誇張嘅力量嚟
剩係萊納同貝爾托特都幾乎可以捉走艾倫
但細路始終都係細路 唔夠機心同計中計
佢地計漏咗牆內假王同格里沙從中作梗
btw

回帶問
馬萊就咁派4個小朋友去艾島唔合理
至少派D人一齊入城做內應etc

之前好似有討論過
有答案解到點解只派4個人去未?
全部細佬 由細訓練到大
忠誠度夠 唔會反面 睇萊納咁忠直就知
實力夠 可以做間諜 睇呀妮就知
當時科技嚟講 4個巨人之力係好撚誇張嘅力量嚟
剩係萊納同貝爾托特都幾乎可以捉走艾倫
但細路始終都係細路 唔夠機心同計中計
佢地計漏咗牆內假王同格里沙從中作梗

就算4人有實力執行任務

但無理由派4條友去艾島前,都唔偵察先
馬萊打開仗,無理由唔知情報重要性

點捉始巨,係見步行步諗出嚟

吉克去到艾島先知有立體機動裝置,派4人去前又唔查下艾島有冇進步

同埋艾島同馬萊之間無通訊手段,等某年月圓之夜吉克嚟會合4人,萬一半年內捉到始巨,邊有船坐返馬萊

就咁派4人去艾島好似真係講唔通,應該搵方法潛入去先攞夠情報再派4人

個計劃由馬來高層提出=有機會係戰鎚指使
戰鎚知不戰之約係廢的 咁咪會覺得派邊個去打都夠做
但係估唔到有進擊的巨人

戰鎚背境仲係好神秘
不過打仗大國唔做偵察好似講唔去
利申
唔係搵交嘈,只係想巨人完美完結無死角
唔係講左當時瑪雷仲有同其他敵國打緊仗咩
所以獸巨同車巨都冇份去艾島
咁調唔到其他人手去偵察都好合理
台灣人以為講自己
香港人以為講自己
世上所有被欺壓既民族都以為講自己
只有德國人知呢套野真係講自己
講緊過多50年
美國佬都有原子彈
到時乜春始祖脊椎渣都無啦
以為人地50年唔會進步咁
唔係講左當時瑪雷仲有同其他敵國打緊仗咩
所以獸巨同車巨都冇份去艾島
咁調唔到其他人手去偵察都好合理

好似講過話馬來自己放太多巨人係島上面
搞到自己都冇辦法靠近牆果面

啱 所以一般人根本冇辦法去到
要有巨人之力先去到
你比作者更了解巨人
認真
夜晚你要搵個冇障礙嘅空地降落都係一個問題
認真
夜晚你要搵個冇障礙嘅空地降落都係一個問題

啱啱睇返,如果巨人冇延期仲係10月嘅話
會同 咒術迴戰 同期
一樣都係MAPPA

兩套大作同時做,好驚巨人會崩
佢去搵阿妮好似係由食咗 bertolt 開始
咁大陣仗
又怕被始巨發現就開地嗚
出4個智巨去潛入算ok啦
智巨係最高戰力
馬萊人覺得安全啦
成個計劃只係比萊納搞衰哂
一開波害死左個智巨
之後念都唔念就自爆捉艾倫
正常咁打 超巨秒殺左艾倫再走佬啦
配合番本身萊納由細到大都係垃圾既制定

不過佢地直接攻城再潛入
呢個計劃係幾好既
超巨直接踢爆城牆咪仲高調
女神老豆實知係馬萊人搞事,但有冇提過佢迫個女攞返始祖之後打算點做
重點係想知點解唔調查下先,再派4人?有原因要咁急?
直接派4人唔合乎打仗經驗多既馬萊做法

我個例只係FF者,要諗可能有其他方法
加上去攞始祖但怕有地鳴,要多D準備吧!?

btw
我睇返派4人去既背景:
94話:
會攻艾島(但原因無講,有既話講聲)
馬萊同南方打完仗
》》無迫切性既話,咁點解唔做偵察先?

95話:
馬加特質疑只派4人好冒險
但個軍官話唔覺,反問佢見唔到巨人摧毀一個國家?
個軍官仲話艾島有一日會打馬萊(但原因無講,有既話講聲)

同一話,當4人去到艾島
超巨都話:「就算爆牆,王都未必用始巨之力嗎?」
萊納:「你要質疑馬萊研究結果?」
》》暗示派4人個計劃有問題

PS:如果無新資料,個軍官決定真係

照睇就有

咁日頭有能見度差好多

而且跳傘技術都唔知萊納細個陣有冇發展到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞