進擊的巨人 131 英文

649 回覆
43 Like 4 Dislike
作者講過係「迷霧」式結局
姐係點?
睇返動畫第一集,一開始艾倫無啦啦喊
有冇人估到咩意思
00果個咁都算外傳式結局?
宜家起碼138先完 希望做到3季
2季真係會比人屌到pk
迷霧全部人死晒 主角上一秒幫完佢屋企人自殺 下一秒佢諗住自殺個陣有援兵到
不過諫山之後有講過話唔用迷霧結局,因為估唔到套野咁高人氣
開心係咁早出
同埋劇情估唔到

btw
阿爾敏鐘意阿妮,有相關劇情?(唔計受超巨影響)
同埋阿妮聽完表白臉紅係因為鐘意阿爾敏? 係既話有相關劇情?
定係鑑尷先臉紅?
睇到眼都突埋呀呢段
依段應該透過表白講阿妮覺得自己無資格俾人鍾意 因為覺得自己殺好多人之類 阿明就同佢講話佢都殺好多人 佢都唔係咩好人 承接返艾倫段劇情 兩邊都冇資格自稱咩正義之士
Annie 對 Armin 有好感肯定係真
無啦啦叫 Armin 坐隔離
又示好話封住自己o個陣最想同佢 Armin + Hitch 傾計
仲要問 Armin, wasn't there someone brighter and more fun?
Armin 無o既話, 咪即係 Annie 係最 bright 同埋最 fun
迫到 Armin 間接表白

呢個動作我之前諗唔明
阿妮咁cool點會咁做D咁既動作?
明明本身有距離都傾到

唯一解係阿明之前同佢傾左咁多年
關係近左同埋鋪表白
24集一定講唔哂,資訊糧太多
Mist套戲?

《迷霧》這部電影的結構是這樣,在進行到一半的時候它還是一部典型B級片,到了最後,主人公在無意識地採取了他相信是正確行動,然而最後的反轉卻證明這個行動是錯誤的。

諫山:當初是想參考《迷霧》,現在想的是平和一些的《銀河護衛隊》那樣發展。就是說(重點)不在於到底是bad end還是happy end,而是作為作者的態度,以及娛樂(觀眾)方式的種類(和原來)不一樣了。

(疑似就是以前是極端治郁繫結局,後來改變成和平過渡的微悲劇結局)

//
睇埋今集,諫山借阿爾敏口,暗示牆外仲有第二個世界/ 並唔係好似馬萊 岶島咁殘酷?

電影劇透

唔通初頭個諗法係咁
劇情上好難造到傳統個種happy end,無咩理據
加上講埋得5%
反cup到又有point就只好服撚左創哥
跟本安樂死 同 韓吉派主和計劃都係cls
呢獲避到又點
50年科技冇得追,資訊量 知識量冇得追
二戰咪又俾人清算

有人會話係岶島種族清洗先
都成二千年前既事,係咪要呢刻既後代承受都係大問題,諫山借假b成章講咗

而且馬萊都冇資格啦,咪又係拎咗巨人黎清洗岶島人

再講島外班聯合軍同馬萊攻打岶島都唔單單係私怨咁簡單,當中蘊含住覬覦島內資源既陰濕諗法

諫創喺 岶島=極大威脅 所以要攻打既情況下,加咗呢三個前設,令兩方行動都唔係絕對正義,好配服

Btw 吉克派 同 韓吉派既行為無疑係 等同 種族清洗(岶島)
根本冇資格同艾倫談判
兩條賣國打靶 同支持者都要切腹
btw睇多次仲係接受唔到
阿明(唔受超巨影響下)本身鐘意阿妮
阿妮靠傾計咁就溝到
理據好弱
睇到131話第一次睇巨人打左個突

當睇gabi x falco,萊納同女王,艾倫同三笠or女王 等感情線都唔會咁
仲難接受過劇情上既其他bug位,唉屌
俾個建議你
Quit左佢
不過佢話當知道牆外面有其他人覺得好失望
我覺得有妒忌成份係入面
如果阿妮有意識
佢結晶化自己呢幾年其實等於坐監
咁講 明 同 希琪 真係佢唯一保持自我既救續
創哥

差呢步咋

完到靚尾就上神廟
Love and peace
我個人覺得
按前面d伏筆
結局十有八九都係玩輪迴穿越開放式opened
分分鐘艾倫最後關頭放下屠刀
用座標力量返去以前
做牆之王 叫後人屈係牆入面唔好搞事

劇情:
阿明三笠女王可能比人混亂中殺死
艾倫心痛欲絕搵救人方法
回到過去 去返艾倫最開心果段日子
創哥好似講過唔會係輪迴
2千年後既你已經解左,但最開頭艾倫喊既原因好似未講,果刻佢未繼承巨人
如果跟迷霧就暗示艾倫結局『唔出好過出』
想問下邊到有呢套漫畫既公仔figure買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞