進擊的巨人 131 英文

649 回覆
43 Like 4 Dislike

push,推爆去
劇情去到咁,如果收到靚尾

創哥就真係神手
Lm
小明明同annienie

高佬
滅世呀

睇返先發現當講到要滅世既原因的時候
我一直都留意緊艾島既生存危機,保護朋友同historic、報仇,但就忽略咗艾倫啲個追夢少年打生打死打左三季最後發現原來牆外面既世界唔係自由係一班想殺全島既人,個種夢想破裂既心靈挫傷同壓力

艾倫D個角色又更加立體左,創哥厲害

btw Eren最後個頁唔知點解令我聯想到耶穌受難個樣
離職儀式係要參加出現下
對艾倫黎講最重要既係自由,但係為左維護自己族人既自由,佢只好犧牲自己既自由去做佢唔情願做既事

諗返起美國兒童台既一套卡通片,降世神通.故事入面既男主角係個類似達賴喇嘛咁高地位既和尚,係結局果陣佢必需要殺死個大boss先可以阻止到佢侵略全世界,但係男主角係個連肉都唔食既和尚,更加唔洗講殺人. 係大戰前佢去左問一位德高望重既僧人既靈魂應該點做. 個僧人答佢: 好多僧人可以透過修道去脫離塵世,成佛,但係男主角唔可以,因為佢仲有拯救世界既大任係身,係大任面前佢既個人道德唔重要. 佢必需要犧牲自己去成就全世界. 最後係成個民族死淨男主角一個和尚仔,所以佢要不斷扑野生仔先可以復興自己個民族
細個既艾倫以為去到牆外就有自由
死老母之後以為殺哂D巨人就有自由
15歲以為去到牆外見到海就有自由
16歲知道要殺哂海另一面既人先有自由
依加既艾倫先知自己冇自由
地鳴係個好強大既武器,係50年內足以嚇怕其他國家令佢地唔敢侵略帕島,但係可惜智巨只得13年命,即係13年就換一個領導人,個個領導人既思想都唔同,難保幾時又會出現多一個145代王或者吉克,咁艾族又要等死.所以艾倫必需要係淨低果幾年入面解決依個問題,而解決既辦法就係殺哂艾族以外既人.咁樣就算出現多個145代王咁既始巨繼承人,佢都唔可以玩安樂死,除非佢想殺埋餘下既人類(艾族)啦

但係如果全世界淨係得返艾族人,咁人類既前途都好唔樂觀,到時全人類隨時都可以比始祖控制,要佢地做乜就做乜,隨時洗腦又得.歷史上既獨裁者尚且要得到政府高層同軍隊既支持先有人幫佢做野,又要餵飽百姓佢地先唔會作反(現代唔洗,因為菜刀同農具打唔過飛機大炮),所以歷史上既獨裁者都唔係想做咩就做咩.但係依套漫畫入面既始巨真係想做咩就做咩,如果得返艾族既話,到時個世界仲慘過北韓. 咁搞法不如比吉克幫艾族安樂死好過

我自己係唔希望艾倫搵到滅世以外既解決辦法,我比較想睇到艾倫面對道德兩難 救自己族人vs殺全世界人. 好多影視作品係主角面對道德兩難既時候就會有ex machina等主角可以繞過依個道德難關,希望進擊的巨人唔好咁老套.

唔知作者會唔會寫主角最後搵到方法解除所有巨人既能力啦,但係如果拯救左艾族,最後艾族反而生活得慘過北韓,個結局都幾有意思

隻閪腳 睇到好出戲
This is Freedom
最後為咗佢愛嘅人去滅世
都係佢嘅選擇
響呢一點上佢都曾經為自由嘅
只係最終選擇咗嘅路令佢失去自由
Lion turtle solves everything
今集啲畫好靚好有feel
lm
艾倫由一個橫衝直撞嘅傻仔
變成一個有勇有謀有血有淚嘅男人
唔知動畫最終季一出
艾倫人氣會唔會反cup兵長
見到大把外國人當艾倫真係變咗敵人真係支持佢地去阻止艾倫
見班25仔喺度殺自己人仲睇到好興奮,完全唔會思考創哥背後想帶出啲咩

想知係咪得香港人會支持艾倫
外國雖然大部份人都唔認同艾倫 但都唔會特別憎佢 但Floch就好多人都憎
Floch明明型到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞