多左香港移民到英國, 有無想過都改善英國

69 回覆
34 Like 5 Dislike
好似倫敦地鐵質素, 唔好衰過黨鐵
冇,唔應該咁快插手英國事務,6年後,住落左就唔同。
首先要有生產力比到佢地知先
一黎就話要郁人地D野好似唔多好
但同意到時有國藉時都盡公民責任參與下當地事務
民族性,日本仔好尊重鐵路產業,英國佬真係收皮,Top gear 都恥笑過英國鐡路
香港人會主動掃街 清潔垃圾,至少會將🇬🇧地鐵變得換燃一新
俾方法去改善LU / tube service係好事.
香港基建相對新d係因為人口密度高
如果唔係upgrade都冇乜成本效益
如果真係有一批人去左英國
相信會有誘因發展
railway operation & maintenance 成本好高
曼徹斯特近年逐步做都市改造同活化。希望d 住宅可以學到好似溫哥華咁靚,地面又多綠化空間,爭取做頭30名宜居城市。而家英國起d apartment 超樣衰,好多都冇花園空間。

英國佬都係靠黨鐵(主要係國鐵「九廣東鐵」通勤化嘅經驗)幫手
日本衰在用自閉系統,唔熟歐洲系統,又唔識變通,管理文化又唔同,好難自己營運外國鐵路,靠同德法荷合作落標
除咗生產車箱,營運方面都係差好多
所以正路係要幫日本公司國際化
打入英國市場
李家誠依家係英國建緊香港城
如果人大踢bno走
就可以將香港資產生意搬去英國
人哋只focus 倫敦一線地段
英國食店出名貴加難食,連美國d評論都話頂唔頂。睇下香港人有冇人帶頭搞下飲食
做義工
你無撚野啊

係你英國欠我哋香港人民主

比身份我哋係應份

當年縮沙淆底成個香港比撚返中共

你今時今日還返比我哋係基本

仲未計過到去頭六年交重稅但無福利
其實近年已經陸續改善緊
包括試緊隧道裝4G
新車新站
新信號系統之類

始終地方大歷史又長有排搞
打算移民既可以了解下當地宜家既基建再睇下有咩好撈
我地快手快腳,比英國人知道工作不必慢吞吞
超級市場收銀慢到癲
換左個首相先
係時侯到我地香港人話事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞