Myradio總監怒數黃洋達為錢而生,黃毓民Liked !

475 回覆
68 Like 7 Dislike
Marco Toscanini
2小時 ·
有關 30,000 元的三個故事
當年,人網節目早朝天下,菠蘿雞一人主持,屎立蕭只請義工做控製員,對菠蘿雞更只支付微薄的金錢。
節目中,為扭錢,菠蘿雞大叫自己會過台,叫人去第二個台睇自己。屎立蕭發火,佢就收一收。隔一排,佢正式向屎立蕭“坳錢”,屎立蕭即覆“我不見你”,但就搵蕭定一和菠蘿雞食午餐,談談錢的問題。
菠蘿雞要求每月 30,000 人工,街知巷聞,作為主持早朝天下人工。
當日下午,我就在人網寫字樓,幾十小職員洩洩私語“果條友”(菠蘿雞)見完阿一會點呢。其中一職員竟說:如不俾錢,一定反枱,佢呢種人只會講錢。最後下午三四點,有職員已說,阿一決定一蚊都唔會俾佢!其後已無須多講,大家都知,扭不到錢,菠蘿雞當然即刻走人,辭做節目。
時至 2012 年 10 月 4 日,屎立蕭只予四日通知期及 MyRadio 無準備之下,強逼 MyRadio 即搬,MyRadio 就搬至旺角普羅會址。
旺角 MyRadio 10 月 8 日首播當日,菠蘿雞有到場,節目完後,所有人都在,佢對毓民說:“攪Chroma Key啦!” 黃生望一望我,我無出聲,之後,佢說:“毓民!你俾 30,000(元)我,我幫你起個台!使撚咁多嘢咩(即是我無謂)” 我亦無出聲。
隔了兩天,毓民問我,阿某話 30,000 蚊開到個網台喎…… 我即答:開一個月牙?
當時 MyRadio 只有舊爛器材,未有自己server,百廢待舉,零資源,屎立蕭付著每月 120,000 給 data center 買 bandwidth 派 video stream,別人已是高清網播了。
MyRadio 該攪 Chroma Key?一個背景非比尋常的 MyRadio 網台要靠外人的 Server 派內容?我選了最艱辛的路,全部由 MyRadio 職員自己做及安排。
一個月 30,000 元?我竟然一語成真。
2014年全年,我不在 MyRadio,早晨開了節目叫大香港早晨,是某報和 MyRadio 聯播的,後來我才得知,原來黃生秘書每月是會開支票予某報作為對大香港早晨的支持金。
黃生秘書每月就是要開 30,000 元支票予某時報!
2015年5月,我重返 MyRadio。當我得悉當時 普羅及 MyRadio 的財務情況,我非當擔憂,因當時普羅連交稅也曾出現困難。於是,千辛萬苦,花了整整七晚通宵,對外就做了節目月費計劃,對內就做了節目成本金計劃。
當時,我聽到有人說,某時報內部有人講:黃毓民不滿我地呀,其實係因為我地(某時報)做得太好,MyRadio就越做越差,佢眼紅唔抵得。
在那財務困難之時,每月的 30,000 元無一個月停過。換而來的,是某報內部對毓民在大香港的每月支持,作出一個卑鄙的奚落!
普羅及 MyRadio 的經常收入項目不算多,那些每月的 30,000 元從何而來?好大程度,就是從月費而來。
月費計劃站得穩後,時至 2017 年 1 月,某夫婦的友好葉某某及一些網絡街童,公開呼籲網友不交月費。我大為震驚,那將會是對普羅及 MyRadio 一個極嚴重的打擊!
黃生秘書,在敗選後,由金鐘立法會搬至深水埗普羅辦工,環境轉了,為節省開支,連聘請幾小時鐘點清潔工人也慳去,每天洗杯、吸塵、買花倒垃圾換蒸溜水,已無其他職員幫手,都只有她一人去做。但那某時報大香港每月的 30,000 元支票,就是由她親手寫好予黃生簽名,每月奉上的。
至上月,普羅支付某報大香港早晨,單一一項已累積超過 1,000,000 元!普羅決定資源增值,再無法每月支付這筆款項,而停止聯播。
不久之後,黃生秘書就被某時報陳某女人在 facebook block 了。No money no talk,exactly this is it. 還說甚麼民主自由人權法治!?
大香港早晨 800 集 gathering,某夫婦及眾狗都未曾有半句會多謝普羅或毓民!
說至此,再談道理、人情?談的是政治清算、爭的是政治利益,為的是實質利益。清算的實相,間接是打倒會威脅自己的人或機構,實際就是錢及利益。一切一切,只是一盤“生意”。為義士籌款要“扣除成本”,就是鮮明到絕的例子。
我被網絡街童連綿十多日的屈、砌、圍、唱、兇,現實我不覺怎麼痛,反而我經常會反思,我在此時空及環境幹著甚麼?我已有我自己給自己的答案,那答案只關係於 MyRadio 的支持者及黃生,沒有其他任何人。我活著的世界根本從無某時報,昨天、今天和明天都一樣,生命還是正常,身壯力健,過得挺好。怎會有人類不做而自願跑去當狗?這是顯淺的道理。
總結,去年選舉前幾月,有人提出,若選後某報傳媒大乞夫婦發起“龍頭網台爭覇戰”,會如何?……鄭經翰70幾歲對網絡是盲毛亦有心無力,屎立蕭只可日日吹簫息,某夫婦眼中,就只有已十年的 MyRadio 及低俗頻道吧…… 明顯不過。
去年選舉後,當李怡先生被攻擊之時,我直接向黃生在 whatsapp 寫了一句:黃生,請不要當上彭德懷。
最後,我要公開講,我從來不是以前毓辦或普羅 及 MyRadio 的職員,我只是普通一個市民,無公權力,無影响力。作為曾從政參選的人或團體,網絡上,不只一次對我施以屈、砌、圍、唱、兇方式的行動,請要知,人在做、天在看。
Marco aka Lifeguard
班熱狗好鐘意幫黃洋達含撚架
陣間你就知死
葉某呢種垃圾都有班傻仔跟佢炮打司令部,你就知熱狗幾咁不堪
睇得出呀,一選唔到就即刻宣布退出社運/移民,有心救港就唔會宣揚呢d野啦
跟本做咁多野都係為左錢
死番政事台
菠蘿雞係乜水
咁既質素節目原來要3皮。 班主持係實習程度,我有聽過架。
毓撚當初唔應該同老燒反面

係老燒同佢反面

係老燒同佢反面

性格使然,二來老燒要做大佬。咁你又唔可以完全食得住毓民﹙個時毓民,大班同老蕭都係同級,家下就一定係燈神。﹚
黃生秘書每月就是要開 30,000 元支票予某時報!

一早就知毓民係一直比錢熱狗運作

之前班熱狗死都唔認收毓民錢,

話自己好掂無靠過毓民

咁My Radio 個情況都係靠台長,毓民撐住 ,其他主持難以望其項背。
菠蘿雞係乜水

應該係尻達

高薪庇護工場

我都聽過,無鳩達做主持堅悶

係老燒同佢反面

性格使然,二來老燒要做大佬。咁你又唔可以完全食得住毓民﹙個時毓民,大班同老蕭都係同級,家下就一定係燈神。﹚

我覺得老燒同教主反面除左黃洋達外,仲有其他政治原因
最新一場內戰
諗起之前熱普城幾齊心就覺得好笑
葉某呢種垃圾都有班傻仔跟佢炮打司令部,你就知熱狗幾咁不堪

好心拉左葉狗去坐監啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞