[U 2 0][宇宙忍者無雙貓狗亂舞game] Warframe - 戰甲神兵

353 回覆
9 Like 2 Dislike

Golden Warframe Discord群
https://discord.gg/649gdCh

官方網頁
http://warframe.com/

官方 Fan Page
http://www.facebook.com/PlayWarframe

Discord 官方網頁 (RC 收皮)
https://discordapp.com/

Warframe Wikia
http://warframe.wikia.com/wiki/WARFRAME_Wiki

U 2 0
更新重點

Octavia - 音樂戰甲, 可以創作音樂應用於戰鬥中
Captura 模式 - 純粹娛樂嘅模式, 供玩家影靚相 / 拍片之用
中繼站音樂區 - 畀玩家開心 share 自己作嘅音樂
Limbo 修改 - 不過已經 nerf 了

本帖目錄
請善用 Ctrl + F 搜索功能
Golden Prime 加入條件 & 規則
遊戲特色

新手須知
常見問題
新手目標

Golden Prime 加入條件 & 規則

1. 常駐 Discord 群(一齊吹水一齊玩)
2. 加入前須報到 7 日 (多啲一齊玩就得)

紅紅!就係咁簡單!
只要你入 Discord 群, 報上高登名Game ID
叫管理員幫幫忙改你做廳奴就得了
然後,向管理員報到滿 7 日 (或者畀大家認識下你) 就會收你入公會
整完道場鎖匙,你就有權利入道場買公會戰甲、武器同交易

最重要係大家一齊玩,吹下水
有嘢大家開心些牙,有問題大家一齊解決
希望大家入來做朋友,玩到熟絡

遊戲特色

一.裝備多,各有特色(好似係)

而家U20,戰甲有 48 件,武器超過 290
寵物加埋哨兵有 20 隻,哨兵武器有 12

弓弩槍矛刀劍匕爪盾斧拳錘鞭拐鐮……
樣樣齊

榴彈、火箭、大炮、飛標、飛鋸、激光、噴火槍……
乜春都有

地、風、水、火、冰、毒、電、獵龍、犀牛、精靈
忍者、死神、獵人、狂戰士、聖騎士、快槍手、吟遊詩人
……
重有好多好多, 你中意邊件戰甲就玩邊件

二.唔洗畀錢,打機賺點

認真,你可以完全唔洗畀錢玩
戰甲神兵所有裝備、道具、Mod 都唔洗畀錢就打到
除咗要畀錢買武器/戰甲位之外,就得裝飾要畀錢買
你重可以同玩家交易賺白金
真係一個仙都唔洗畀,都玩得好勁架

三.兩個字:爽!

爬牆、跑牆、翻滾、飛踢,你點玩就點玩
硬食、閃避 潛行
重可以 殺出一條血路 呀 
最重要配合隊友技能,一齊合作過關

新手須知

首先去上面個官網到註冊先
但係註冊之前
你可以選擇入 Discord 群是但問一個人 / 問自己朋友仔攞條 Referral Link
用佢註冊既話, 對方會得到放武器 / 戰甲既格仔位同遊戲既 Mod 卡
而你就會得到一星期既經驗加乘, 咁你升裝備同 Rank 就快好多
註冊完當然就 download 隻 game 啦, 咁你更新可能都要 1 ~ 4 個鐘

設定

如果覺得lag機, 除咗入遊戲裏面調校特效之外
你重可以試下下面嘅方法

睇下 Launcher 右上角, 撳入去代表設定既齒輪
關閉 / 開啟 64-bit 模式
關閉 / 開啟 DirectX 11
關閉 / 開啟 Multi-threaded rendering

如果你鐘意嘅, 可以轉做繁體中文版
不過英文版會方便 Discord 群咁多位解決你地嘅問題

白金

初頭送嘅白金, 100% 絕對建議按照以下先後次序去洗
武器 / 戰甲位 >>>>> 薯仔 > 其他所有嘢

記住, 除咗格仔位同裝飾之外, 其餘所有嘢都唔一定要畀錢

常見問題

Warframe 入任 load 好慢 / 換裝 lag / 唔知咩事 lag

1. 跟上面 新手須知 > 設定 試下做

2. 唔得就照舊開 Warframe Launcher > 右上角撳 齒輪
3. Download Cache 下面, 撳 Verify
4. 入遊戲裏面試試, 唔得就試埋 Optimize

5. 真係唔得, 可以試下到遊戲裏面撳 Escape > Options > Gameplay
6. Gameplay 下面轉下 Region, 可以試下其他地區
(P.S. 摺耳貓飛踢由亞洲轉去北美, 即刻loading唔再lag)

Discord 「沒有路由」 / 0 ping

1. 入 Discord。
2. 睇最底,撳你個名旁邊個齒輪,即係「使用者設定」。
3. 睇左邊,入「語音」。
4. 睇最頂,入「進階
5. 取消Enable Quality of Service High Packet Priority
6. 重開 Discord。

新手目標
打完教學, 到底有咩好做?

第 1 個目標 : 當然係開晒所有星球既任務

你鐘意既, 可以入群搵新手自己慢慢開又得, Online 同鬼佬開又得
搵d日日無咩野做得閒到死既人做都可以
不過注意, 唔夠抽, 就唔好勉強, 去以前d星球練兩手先啦

第 2 個目標 : 緊係搵件自己鐘意既戰甲

你可以先去 Wiki 到睇睇咁多種戰甲邊樣你最想玩
又可以去 Youtube 睇人地玩成點, 先再決定
不過最快當然入Discord群到問番我地既意見啦, 即時俾到答案你
如果你只係想知邊件最勁 , 我就係到答你 - Rhino Mesa Excalibur Loki

第 3 個目標 : 主線任務

暫時真正嘅主線任務只有 Second Dream 同埋 The War Within
不過建議新手應該玩返 2 / 3 星期先好做, 唔只係啲任對新手幾難打
等你熟識 Warframe 之後, 你打落都會有氣氛啲

第 4 個目標 : 收集需要既Mod

夠錢夠材料夠Rank整槍整戰甲, 但係發現得d廢 Mod
Mod 有分 Common, Uncommon, Rare, Legendary, Riven 五種稀有度
一般黎講愈稀有愈有用既, 其實都只係話你知張野有幾難跌姐
咁當然, 好多必須既 Mod 都係 Rare, 所以都有排你玩

第 5 個目標 : 升 Mastery Rank

Mastery Rank 高唔代表勁, 但係代表你可以玩多d武器
暫時升到 Rank 12 就足夠, 可以買埋集團勢力嘅專有武器
除咗解鎖武器, 仲有交易次數限制同埋武器初始Mod容量
都係按照你 Mastery Rank 架 [x]

第 6 個目標 : 等!!!

等咩呀?? 等有警報 / 入侵!
除左裝飾, Warframe 全部裝備都可以打番黎既
警報 / 入侵重會有好多冇得買嘅武器打, 一定要留意
唔洗用錢買架, 如果你真係要白金, 可以玩交易賣野, 我就是成功的例子
順便再提一提, 白金最好買裝備格仔位, 除非你錢多無地方洗我就是成功的例子
所以, 等啦, 等到有薯仔, 有頭盔, 有武器就大大力打落去

等等, 仲有大把野
打生存, 打防守, 武器戰甲同 Mod、圖鑑收藏
去到後期打 Prime 裝, 打 Sortie, 打活動
裝飾屋企, 扮靚靚, 養寵物, 抽Riven

大把野等你玩, 你仲唔快d加入?

快d入 Discord 呀

毛留名
: Boltor 邊張rifen mod 有用?
: Boltor 邊張rifen mod 有用?

你問riven?Boltor riven冇用,插左仲可能衰過未插
新手打到火星留名
唔知幾時有得打金色mod呢
已經無興趣玩farmframe
根本所有野都千篇一律
新手打到火星留名

Mod呢啲係分佈唔同怪物怪物or任務獎勵,唔係打得越後既星球先有金
新手打到火星留名

Mod呢啲係分佈唔同怪物掉落or任務獎勵,唔係打得越後既星球先有金
新手打到火星留名

Mod呢啲係分佈唔同怪物掉落or任務獎勵,唔係打得越後既星球先有金

岩岩跌左塊近戰觸發+火焰
升到最高60%
有無用
留一留名
新手留名
新手打到火星留名

升到最高60%
有無用

有用
新手打到火星留名

升到最高60%
有無用

有用

基本上要齊哂
步槍,散彈,手槍,近戰
各自都有4屬性既status mod
即係冰火電毒
U10開始玩 21rank ID:Mr.DeathL
LM
U10開始玩 21rank ID:Mr.DeathL
LM

可以入discord 一齊玩呀
新手打到火星留名

升到最高60%
有無用

有用

基本上要齊哂
步槍,散彈,手槍,近戰
即係冰火電毒

我入左毒+金mod+80%傷
就無位lu
新手打到火星留名

升到最高60%
有無用

有用

基本上要齊哂
步槍,散彈,手槍,近戰
即係冰火電毒

就無位lu

把武器有冇上催化劑
上左催化劑可以變60容量
然後如果都係唔夠插就要forma
整多幾個極性槽對返張mod既極性就可以減一半容量消耗

升到最高60%
有無用

有用

基本上要齊哂
步槍,散彈,手槍,近戰
即係冰火電毒

就無位lu

把武器有冇上催化劑
上左催化劑可以變60容量
然後如果都係唔夠插就要forma
整多幾個極性槽對返張mod既極性就可以減一半容量消耗

Btw 入discord一齊玩,可以方便即時教
想問下隻驚係咩機玩?我ps4見到啱啱下載緊。你地係pc定咩?有無得同巴打們玩?
想問下隻驚係咩機玩?我ps4見到啱啱下載緊。你地係pc定咩?有無得同巴打們玩?

Ps4版比pc版本慢幾個版 我地係pc
所以要一齊玩就pc啦 不過入discord 交流下都okay

所以要一齊玩就pc啦 不過入discord 交流下都okay

支唔支援mac book?

系統需求

作業系統:WINDOWS XP SP3 或更高的作業系統
處理器:Intel Core 2 Duo e6400 或AMD Athlon x64 4000+ (~2.2 雙核CPU)

記憶體:2 GB RAM

顯示卡:Nvidia 8600 GT 或ATI Radeon HD 3600

DirectX: 9.0c

硬碟:10 GB 可用空間

對DIRECTX11 用戶:
作業系統:Windows Vista SP2 或更高的作業系統

顯示卡:AMD 5000 系列或Nvidia 400 系列或更高型號的顯示卡

欲要使用NVIDIA APEX PHYSX:
Nvidia 400 系列或更高階的顯示卡

擁有1G 顯示記憶體的Nvidia 顯示卡

驅動程式版本310.90 或更高的版本

請注意:目前不支持Mac 或者Linux 系統

系統需求

作業系統:WINDOWS XP SP3 或更高的作業系統
處理器:Intel Core 2 Duo e6400 或AMD Athlon x64 4000+ (~2.2 雙核CPU)

記憶體:2 GB RAM

顯示卡:Nvidia 8600 GT 或ATI Radeon HD 3600

DirectX: 9.0c

硬碟:10 GB 可用空間

對DIRECTX11 用戶:
作業系統:Windows Vista SP2 或更高的作業系統

顯示卡:AMD 5000 系列或Nvidia 400 系列或更高型號的顯示卡

欲要使用NVIDIA APEX PHYSX:
Nvidia 400 系列或更高階的顯示卡

擁有1G 顯示記憶體的Nvidia 顯示卡

驅動程式版本310.90 或更高的版本

請注意:目前不支持Mac 或者Linux 系統

人生阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞