幾時先可以多啲post講相 唔係講器材

81 回覆
34 Like 3 Dislike
借問聲咩電話有tele
LIN登只會批評 不會評論
又唔一定 係新個個post 相post入面都好多人評論 都好正面啊
我指影得靚唔靚係靠個腦,你冇sense俾返一樣硬件你都冇用。你有sense,大約都估到係tele/wide/standard
請問偏wide鏡點練tele sense
要問blocked sir
其實你係咪真心左
feel到佢地曲到天真無邪
我自己盡量少執相就通常前期決定,訓練下自己對構圖嘅敏感度,我通常係手頭上枝鏡唔夠tele先後期做返crop
我目的唔係真係叫人影大wide shot再crop
只係覺得前期如果要做到太完美
會大幅收窄左好多後制既空間
當然主體擺位, 角度透視呢啲其實一拎機拎鏡就應該諗
只係拎左上手影既時候會點樣留空間俾後期
但係同時間, 如果留左太多空間俾後期構圖
執相果陣個諗法又同影果陣唔同左, 個構圖可能又唔一樣
所以我一直諗緊前期構圖既重要性應該去到邊個位

唔知你有無試過影完相俾人執或者執人地啲相
有時就係啲相限死左係相機原用比例
無得搞最後出唔到要揀過張唔太滿意既出
一嚟有d 例位個個都想去影張公廁相呃like
二嚟香港太細,有d地方又唔比人影嘢
係我地角度去睇 香港街道對我地黎講係一樣稀鬆平常的事
同時不斷的重建其實已經令一啲好靚既街景消失得七七八八 要搵到街景 好有特色又靚既位置唔易
有某啲位你唔係住個頭你都無乜機會發現到
咁樣分享出去個啲位可能多咗人去 但同時個附近其他既靚景都有可能因為咁被人發現
香港少人真係玩攝影, 影女玩器材多
影星的話就唔會有器材討論了,
因為總知就係要大半圈high ISO, 要後期,
咩機咩鏡都顯得唔重要了
不過影星post多數會出現大量人問點影
成班2手佬 ,pr帶風向
想係呢到有正常討論?曬鳩氣啦
唔討論器材邊引到傻仔買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞