幾時先可以多啲post講相 唔係講器材

81 回覆
34 Like 3 Dislike
我都明總係有啲評論內容較為空洞,但十個入面有一兩個有心品評既話,已經係一個好開始,慢慢建構個良好風氣出黎就得
講技巧其實好難唔涉及器材
只係討論點樣用一件器材
會有得著過買邊樣器材好
rap
講構圖,器材既影響就唔大
大家都可以傾吓有咩器材可以影到咁核突,等大家引以為戒
有時我都諗究竟構圖
應該係屬於前期攝影做
定後期修正時候先決定
唔係下下都大wide shot, 後期先crop掛

睇到景未拎機出來時已經諗緊構圖啦
我覺得大wide shot crop只係啲好片面嘅講法
無可能張張相影果陣都完美構圖
尤其有啲街拍,影雀影運動呢啲object會郁嘅野
同埋除左構圖,出相嘅地方比例都好有影響
所以我先諗係前期係咪應該準備定後期修正?
既然都會修正,咁前期構圖係咪應該多元化啲?

都唔講雜誌同報紙班老編輯點樣用相同文字玩排版
最簡單例子,ig 比例係1:1
你相機係用3:2構圖
咁你會點樣取捨影果陣個構圖應該係點?
應該係用1:1 嘅諗法定係3:2定係兩樣都諗?

利申 sor唔小心認真討論左
後期crop當然必要, 但都係修正, 同睇情況轉aspect ratio

早年相機冇咁高resolution, 都唔係好多空間畀你crop
早年啲菲林仲未俾啲文青炒到咁貴
啲人都係黑房放嘅時候crop左/放左張相出黎再剪
雖然影果陣點樣諗個構圖唔係好關用咩機事

講到呢度我地都係返緊去講器材嘅循環
係問用咩機咩鏡
最近好似仲多左人拍片教人野
買過部相機
邊個猛人俾人識穿敗走咗?
貓神
其實香港人最唔好既事就係樣樣野都認為有教科書般既正確答案,導致有部分人覺得自己未夠班所以唔敢分享,同時都有人以所謂既正確答案去狠評對方。
事實上攝影並無所謂既答案,認為有啲評價唔合適咪當睇咗就算,重點係留意了解其他高質素留言
但總係有班有心人,希望可以做好啲。
例如你肯留言證明你都仲有心想做好個風氣
係啦, 慢慢做好個風氣, 唔係話要互笠高帽,
不過就算D相唔掂, 少D無建設性既負評, 俾多D 點改善既建議仲好
張相好靚喎,用咩機咩鏡影?

個人真係有sense,構圖光線色彩都ok的話,電話影都靚啦,最多放大唔夠細緻或noise勁啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞