今時今日仲邊有on9用相機影相?

36 回覆
59 Like 20 Dislike
我就係嗰個on9喇,成日話手機影相越黎越靚,就黎取代相機乜乜乜,但手機攝影同相機攝影根本從來都係兩個世界。即係快餐做得再快再好食,都唔會搞到呢個世界無咗fine dining。手機攝影當然有佢獨特嘅好處,但傳統攝影由佈光、構圖、後期等等一絲不茍咁構成一張相,始終相機先係最合適嘅工具。

更加唔洗講手機同相機嘅sensor大細、鏡頭、焦段選擇、景深差別、dynamic range、機器嘅Form Factor等等等等嘅物理差別。而且攝影嘅世界好闊,影樓燈光運用、生態微距攝影、運動追焦連拍,好多嘢根本手機唔能夠兼顧。

仲有,手機進步緊嘅同時,相機其實都同樣進步得好快,10年前揸住部D80,同宜家隨便一部無反都又Full Frame又盛,已經相差好遠!

影相我都成日用手機,但攝影都係用返相機啦。
所以兩樣嘢冇衝突 無可否認手機嘅方便程度已經夠普通唔識攝影嘅人用
係傻瓜機淘汰哂,除咗做地盤,公司買部專係公事用
個個都留意機身spec進步好大
但其實光學進步先大
同一個body 支AF-D 35/2 拍埋落之Z 35/1.8到
無論四角sharpness 色散 散景 柔和程度都差好撚遠
方便程度的確係
我由AF-S 24-70/2.8 G換Z 24-70/2.8都嚇咗一跳,
以為唔算太舊唔會差好遠,但支Z鏡真係sharp好多。
啲人買相機就係要掛住係身比人影
不服來辯
其中一個功能姐
不咩服來辯姐
如果你對相機有一定了解 你就唔會覺得相機只係影人像相拎住擺pose道具
鏡頭不嬲Nikon強項
Z mount啲鏡係好勁抽
菲林機時代, 影一張都計過度過先影

初出數碼相機, 可以影多D, 但一來當年電量有限, 二來記憶卡又有限, 都係影唔多

到玩單反, 大部又唔係成日拎出來, 又係影唔多

結果去完旅行食過咩見過咩, 隔左咁多年都冇晒印象

而家用手機影相, 無無聊聊等車又影一張, 食飯每上一個菜又影一張, 見到咩得意既又影一張. 你可以話全部爛相, 不過我經常攞出來睇都唔知幾開心
我拍片點計呀??手機有H265 10bit 4:2:2 4k 60fps HDR +景深 我咪用手機囉😂😂
但紅圈鏡出現率好似高好多
佢話扮晒野嗰班姐不過拍片買機翻黎第一件事係拆左條帶扣
用開d700+ 35.8d 50.8d嗰啲窮撚鏡
啱啱女朋友買左z50+支kit鏡
撚左陣,又輕對焦又快又有touch mon 反mon仲識拍4k片,連連拍都快我部機一倍有突
即刻唔知我部機仲有咩意義
如果z mount都出窮人三寶我都轉無反了
不嬲都係話攝影最緊要係支鏡,支鏡唔掂,機身幾勁都無用。所以情願一步到位買支鏡王,機身用個basic啲,唔夠先升級。
本身叫做有幾部機學下人影相
但買電話唯一唔睇spec係相機功能
呢個真呀
依家好多時用電話都係尻影
影正經野就攞部相機出嚟
理得佢3定4個鏡頭
講真
去旅行帶多部相機走嚟走去真心煩
用手機影冇咁嬲
講真
去旅行帶多部相機走嚟走去真心煩
用手機影冇咁嬲
講咁多廢話原來係圍爐扮高清
驚重咪拎電話唔驚重咪拎相機囉
電話影
成萬蚊部相機唔係個個負擔到

雖然好想買部無反玩吓
手機係方便, 但而家D無反仲掂!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞