萊莎的鍊金工房2~失落的傳說與秘密妖精~討論區

903 回覆
10 Like 1 Dislike
露露亞好正
仲要全語音
啱啱開始玩1,個鍊金系統好似好複雜 唔知自己喺度做乜 有冇前中後期玩法、裝備教下
萊莎1個鍊金似係歷代最易
首先就係跟佢劇情指示玩
個鍊金就每樣配方都鳩掉啲素材合一件出黎
見有新配方就合埋出黎
初期啲怪廢冇咩裝備要求
打怪最緊要係有粒勁既炸彈
中期有得重組就合幾粒勁既炸彈
有時間可以合幾件裝
中期合到啲頂裝夠你打到完game
今集啲怪好廢
啲特性、品質係咪要升晒?
同埋當知道唔夠材料果陣點知邊度搵或者打?而家只能夠google
垃圾黃昏海洋

爛尾故事
一般合個炸彈個效果都夠用
效果係件合成品自帶既
你一入去鍊成陣睇到哂邊個block合到咩效果
盡量合哂出黎
合唔哂可以之後重組再合埋

特性就係你放果啲素材每件都有啲特性可以繼承既
咁啲合成品唔係可以繼承所有特性
係有分類既
記得唔知禁某個掣可以彈個menu出黎睇返你目前相關果啲野既資料
你可以睇下你件成品係咩類型
同咪果件素材既特性係咩類型先繼承到
果個掣係好有用
同樣你某件素材唔夠都可以禁果個掣睇返去邊個圖邊隻怪打出黎

另一個掣係search同sort掣都好有用
就係你放素材果時第一時間就sort哂邊啲素材品質最高屬性值最高
Search可以搵下你target邊啲特性

品質會影響啲裝同武器既數值
但我唔記得會唔會影響炸彈既傷害力
返去搵下粒掣先thanks
仲有特性記得係要開左某個block先繼承到
你會搵到鍊成陣入面有個block叫特性欄
會放到某個位個效果叫開放一個特性欄、開放兩個特性欄..
如果未開果個block就繼承啲特性其實係冇效果
你會望到個特性有個鎖係隔離
不過哩個只係裝備武器同炸彈回復先係咁
調合類既可以唔洗開(定其實開埋會有咩著數,有冇師兄解答到)
採集工具係放咩特性都冇效(好似)
所以採集工具合哂啲效果就得
唔洗理品質同特性
望最下面好似講哂有邊啲掣
好撚複雜
啲UI野用文字表達起上黎好複雜
你入個game搵兩搵其實就明哂
咁啲weapon做左出嚟之後重組同鍊成有咩分別
我淨係知重組淨係可以用一次 同埋 加多啲能力
鍊成就可以無限加
總之最緊要識用果兩粒掣
同咪明哂啲合成品既類別點分
效果同特性點玩
成個鍊金系列基本上都係玩哩啲
上代果啲要計日子或者玩類似拼圖既獨特玩又冇重組難玩好多
都明啲,係有時見到啲鎖唔知開唔開好,要用資源;例如爆裂海膽、卡夫,每件野都有十鳩幾個圈鎖住,驚做左又嘥gas

同埋鍊出黎既野係咪一定要放入裝備度先用到?
Cc點樣加上限?

戰鬥係優先用技定up tactic lv先
你開左重組個function未先
簡單講合成就係無中生有一件野出黎
重組就係拎一件合成品去強化
例如你第一次合成合唔哂啲效果咪拎去重組合埋其餘效果
重組要用果啲寶石
簡單就係掉啲素材去convert寶石
素材出街行一轉都一堆
返去燒哂啲寶石攞去重組啲裝
sor 我記錯係強化同鍊成 係個爐到禁
得武器可以用
兩個都可以加能力值咁點解要整兩個功能出嚟
合裝我覺得優先合啲效果先
睇你手頭上有幾多靚既特性
如果冇咩靚特性可以唔洗合個特性欄
最後有多餘次數咪合埋啲品質欄
前題你啲素材唔會拖低依家個品質

放入裝備先用到當然
記得出街就冇得換返你裝備以外既衫同炸彈
只可以同團隊其他人交換裝

Cc要中期同後期會拎到啲核水晶
基本上劇情推進就有
但記得最多去到15

戰鬥優先升tactic lv
技都盡量唔用
出技都係為左發動同伴啲指令
打人用炸彈先係王道
點為之靚既特性
Too old
個爐用第一個功能就夠
第二個功能記得係消勁多寶石先加到少少數值
哩啲留返比啲挑戰果啲災難難道果啲人用
個典藏成2000蚊cls
用果粒掣睇下個特性既圖監個解釋
例如果啲咩炸彈特性係提高20%傷害咪靚特性

有啲係會有lvl
例如提高傷害+
寫住最高可提升30%(最高lvl30)
即係每升一lvl先升1%
唔好以為放左個提升傷害+lvl1就以為有30%
其實係要疊到去30lvl先有30%

有啲特性叫咩騎士特攻果啲咪廢特性

或者你放左個唔岩類別既特性
類如金屬就多數合武器你放左個提升回復量既特性都冇咩用
多謝你呀清咁有心機教人

我再摸索下先,而家行行企企又過左2-3個鐘 但又好似無乜做過咁
係好能貴但啲嘢好似唔值 連個公仔都冇
我買埋secret island準備打啲難啲嘅怪
睇嚟都要用埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞