(26)電瓶車交流區[81]

1001 回覆
6 Like 19 Dislike
邊個仆街仔唔開po
電瓶車的老司機們呢
準備俾大訂係時候買定車冚、手機架同雨褸
其實你地買車程序係點

我個時佢話落1皮訂,或者即刻fullpaid都得,咁岩個排我d 錢拎左做cash要等入返銀行所以我先分左兩日比

佢好似話未比大訂佢都唔會同你出牌又乜又物
我落咗1成訂,大訂頭先問啲巴打都係話3成左右
但我無問到車行
跟住拎車再比尾數?
LM
攬炒派馬嬲世界第一
置頂post未完成,請接龍

Q: 想學電單車, 邊間好?
A: 關於學車問題, 請移玉步至隔離post 「考緊26?你問我答!」

Q: 新牌買咩車好?
A: 請參考

https://www.youtube.com/watch?v=VFszC8jutcs&list=PLfxONAWHqrehSVzgiONfbl5GOCQc40V2N&index=3

Q:邊到買車好?
A: 二手: 28car, facebook marketplace
新車視乎牌子: (紅色係總代理, 其他係分銷商, 以下為大路牌子)
Honda: 燦基 (旺角), 恆基 (銅鑼灣), JMCA (土瓜灣)
Yamaha: 萬里達 (太子), 銀星 (深水埗), JMCA (土瓜灣)
Kawasaki: 泰力 (北角), 翔利 (土瓜灣), JMCA (土瓜灣)
Suzuki: 鈴木科研 (觀塘)
Ducati: Ducati Hong Kong (新蒲崗)
KTM: KTM Hong Kong (新蒲崗)
SYM (三陽): 奧士 (大角咀)
Vespa: Motoplex (土瓜灣)

水貨車: DS MOTO (大角咀)

Q: 學車買咩頭盔好?
A: 睇$做人 大路鋪頭有
土瓜灣: 車迷 油麻地: 頭盔 元朗/深水埗: 預瘋 九龍城:熊興(Arai代理) 花墟:加利(Shoei代理)

Q: 電單車(26)有咩種類?
A: 同46一樣, 有分棍波同自動波, 外型大致上可分為:

啡鈴(sport bike): 棍波為主, 模仿真實賽車的外型, 坐姿偏高, 騎姿會比較趴, 因為有流線型外殼(fairing)包裹故俗稱啡鈴

街車(naked bike): 棍波為主(亦有少量自動波款), 坐姿比啡鈴舒適, 適合於市區使用, 因為無外殼所以英文會叫naked bike

巡航車(cruiser): 棍波為主, 特點係腳踏偏前, 坐姿舒適且坐高低, 適合長時間駕駛

綿羊(scooter): 自動波為主, 亦細分有龍骨同平地台(無龍骨), 坐姿舒適且靈活, 另外有大容量貯物空間, 適合於市區使用

爬雞(dual-sport/off-road): 棍波為主, 車身輕而且坐高較高, 主力用於非鋪裝路面(爛路/越野)
屌埋巴仆街仔唔開post
留名 燒車佬1001唔開post下次又燒過
我諗係攞車再話你聽
仆街仔出黎喇咩
睇住又燒
靚喎
平時打開32 車房幫我打38 有新體驗
尾碌?
揸車記得帶口罩

人地fat check左
頭尾 熱車上到42
呢兩日都冇帶
訓爆佢

下次打氫氣
有個姐姐問譚文豪,譚文豪問左相關部門

回碌話你揸26同時身處車內同車外,姐係要帶

同時身處內同外,每個字都識,夾埋就唔識
唔支持政府既帶左當你冇帶
支持政府既帶唔帶都冇所謂

好似係
你岩,我今日開始都係藍屍,愛國愛黨撐驚察

大叫驚察叔叔好應該唔洗帶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞