一人一次學校最痴線嘅週會講座

841 回覆
198 Like 3 Dislike
死, 似乎我同時代脫左節
乜中學週會會邀請補習天王黎分享應試技巧架咩

btw, 我中學凡親sing con、試後活動的天才匯演、表演籌款
個家長教師會的主席都會唱歌,有次用粵曲腔唱My Heart Will Go On
過左咁多年諗返都仲會打冷震
有次學校請咗班人講劍擊,話講完之後就示範玩劍擊。但講解勁耐都未示範,原來其中一個人肚痾,其他人就喺度拖時間。最後個人痾完屎出嚟面容扭曲咁耍劍,鄧佢慘

有次就完早會,個負責總務嘅阿sir走出嚟呼籲同學愛惜公物,特別係廁所.大約咁講
Sir:最近學校廁所成日塞,希望同學可以愛惜廁所。(立即轉mode)你哋點痾屎嫁 工友通廁所同屎渠嗰時搵倒冷衫同校呔呀

全校笑到仆街
中文堂請補習天皇嚟教書,之後成級連埋中文老師聽佢教書...
中文科搞talk 請左條友黎sale佢自己本作文天書
條友懶係搞笑 教人作標語 又話自己教出好多5** 完全9up
跟住有同學問中文老師應唔應該買佢本書
老師話知人地黎咩目的 你自己諗下
好似有幾個on9買左 笑到仆街

蕭源?

如果係蕭源 我學校都試過

巴打學校係大圍?
你地d早會好特別

我地個d就係訓,訓,訓同再訓

Btw睇過下你地講個d作文書,根本老生常談
試過有老師請蕭源同龍小菌(?)做嘉賓
結果蕭源講到做宣傳咁
龍小菌唱歌台下一個人都唔識
聽講個老師下一年冇得再主持週會

我都係啵
巴打學校係大圍?
試過馬會派人嚟講talk宣傳馬術比賽
帶咗隻馬仔嚟
講下平時點養馬
馬術比賽係比咩
跟住抽啲同學去帶馬仔行圈、喂蘿蔔
少有地大家成身汗係樓下cover playground聽talk但超樂意咁聽
我記得仲係中學雞果時有次要播片比全校睇,好似係入dvd,跟住播片條撚樣唔知係咪入錯左播左個外國歌手既專輯
睇吓有冇人知

1.
有次好似係試後活動
家長教師會個會長搞咗個講座講護膚
其實實際上就係自己sell自己間美容院

結果過幾日好似上埋報紙

2.
有個咩保釣人士上嚟講釣魚台
完全照稿讀,連廣東話口語都用唔到

最記得佢講過兩位「保釣烈士」
一個好似係喺大陸宣傳緊嗰陣俾車撞死
另一個好似話去釣魚台嗰陣出事死咗
我附近啲人個個忍笑忍到癡線

wfn

同學

同學

一中好朋友
做六四主題嘅話劇,仲要唔止一年有

我學校都有 樓主學校邊區
請牛河博士
Topic 係咩已經唔記得
但q&a全部都問m記幾時有牛河賣
做六四主題嘅話劇,仲要唔止一年有

我學校都有 樓主學校邊區

我都有 其實好悶下
都係講下六四同佔中嘅故事
記得幾年前高form有一年
學校請左個男人嚟講
個男人係教人速讀嘅
啫係好快咁scan曬本書嘅內容
話係對考試同溫習有用
佢就攞左本書上台之後叫左幾個學徒嚟
話本書佢地未睇過
叫左一個做示範
本書有90頁
佢每四秒㨴一頁書
之後就果個講員問佢關於本書嘅內容
咁當然個男仔講得番啲內容出嚟
但係台下全部人都笑到仆街 (包括幾個老師)
之後仲喺度宣傳咩速讀班
15堂收成三千幾蚊痴撚線
仲記得有幾個低form走去報
學年完我地問佢係咪真係咁堅
點知全部人都話係戇鳩呃錢
唔知有冇人知我講緊啲咩

between 有冇啲更癲嘅週會主題

之前有一個類似嘅,佢話佢摸下本書就感應到本書講乜
教會學校
請咗個牧師(好似姓林)返黎講talk
最記得佢話男女挨近就會拖手
拖手->攬->錫->上床->有bb
叫大家唔好隨便同人挨近
唔係到時有bb就出事

歡迎相認

跟住係咪叫啲同學買貞潔指環,好似99蚊兩隻
請左個唔出名既導演黎播一套戲
之後佢就分享啲拍攝手法同埋套戲既信息
一路講一路夾雜住啲粗口
仲要好撚燥
啲同學個個忍住笑

個導演係咪女人嚟?
聽人講之前周勤才去港島民生講talk
佢教人地speaking既技巧
就係叫人地講野大聲啲
跟住佢叫其中一個area既學生叫"救命"練大聲
之後就搞到成個禮堂啲人喺度叫"救命"

諗返起幾年前 第一屆DSE 教聆聽要專心 叫人可以試下收縮肛門
條友懶係搞笑 教人作標語 又話自己教出好多5** 完全9up

係咪姓黃

我學校都有
黃燕萍
學校個陣仲特登整個書展比人買呃學生錢
買夠唔知幾錢送個爛鬼筆袋 唔少傻仔買

我中六嗰陣都係
不過好似係補課嗰陣請佢黎講
仲要用佢出既mock黎做,又話要用佢本書教既skills
雖然啲書係派埋,但我覺得入面教嗰啲咩5**萬用標題同口號好柒

係咪姓黃

我學校都有
黃燕萍

佢個陣係我學校有寫作班

中左伏既呢度

黃燕萍好串
但又唔返母校做老師教書
淨係搞啲作文班
就係咁講之前喺母校點點點

條八婆年年都去我果間開Talk開書展開班
煩到閪咁把聲 係咁話自己忙趕時間要介紹好多書
教會學校
叫大家唔好隨便同人挨近
唔係到時有bb就出事

歡迎相認

何文田?

係咪姓黃

我學校都有
黃燕萍

佢個陣係我學校有寫作班

中左伏既呢度

黃燕萍好串
但又唔返母校做老師教書
淨係搞啲作文班
就係咁講之前喺母校點點點

條八婆年年都去我果間開Talk開書展開班
煩到閪咁把聲 係咁話自己忙趕時間要介紹好多書

好心佢就咪咁柒啦
廣東話都講唔正
仲要開talk
教會學校
叫大家唔好隨便同人挨近
唔係到時有bb就出事

歡迎相認

何文田?

_ _
唔記得邊個電台資深節目主持人
當年佢竟然講美軍虐待俘虜係好正常既發洩途徑

完左個talk, 中文阿sir 即刻同我地糾正返呢d 思想
中學有個阿sir年年都講六四
好精彩
可惜佢退咗休

早兩三年退休?

姓賀?
Callstar 未出天梯爆紅前黎過我地學校唱歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞