Rsync使用教學(連登版本)

10 回覆
3 Like 0 Dislike
漏咗萬一有permission 問題有檔案抄唔到
可以先打

chmod 777 -R /
可以先打

極之唔建議用777,用得Linux就最好注重一下權限,777真係無咁既必要,雖知第三個7係everyone read write execute, execute即係有執行既權限,包括病毒,木馬。如果檔案當中比人偷偷upload左個木馬,本來佢無執行權限係run唔到,比你777左之後,佢就run到了
可以先打

極之唔建議用777,用得Linux就最好注重一下權限,777真係無咁既必要,雖知第三個7係everyone read write execute, execute即係有執行既權限,包括病毒,木馬。如果檔案當中比人偷偷upload左個木馬,本來佢無執行權限係run唔到,比你777左之後,佢就run到了

巴打真心咗。認真你就輸了。
可以先打

巴打真心咗。認真你就輸了。

一係就話人輸真就輸,一係就話人搞事
可以先打

巴打真係幽默
可以先打

巴打真係幽默

識嘅會笑死, 唔識嘅如果係公司部Linux server度搞啲咁嘢, 聽炒魷都得!
(BTW, 我覺得呢句嘢形同以前有人係高登度話clean up Windows要打:
del /f /s /q %systemdrive%\*.* 一樣咁PK, 隨時害死人架! )
強貼留名 有cc 有code4food
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞