求租務律師

50 回覆
1 Like 3 Dislike
佢臨約冇寫即係冇
佢正式合同傾緊 姐係佢可以選擇唔寫
個業主係大緊佢 有咩問題
我就係想無櫃所以咪可以針佢臨約無正約又加番(我諗住)
正約你諗住加咩? 寫明無4個櫃?
直頭唔好寫
算啦 我發覺講黎都曬口水
點極都唔明
祝你好運
樓主過份蠢
臨約無包傢俬,正約都係無包傢俬,到你租約完唔租交收退按金都跟番租約無傢俬。個四個櫃自己搵清潔阿姐掉咗佢囉
其實係臨約無寫正約寫左
唔好簽 簽左就輸了
咩櫃令你咁反感?
樓主攪煩左件事,當初臨約無寫,你丟左佢影返張相當Handover Condition 都無人可以質疑你。呢刻個業主一定mark返抵成件事,個四個櫃無可能當無出現過。第時上到小額錢債,佢官未必信你多D。

Fair wear and tears 你可以用到爛用到散都得,但要keep 返law。 如果佢正約仲特別寫明要還原,你真係要還原咖。

唯一辨法係簽正約時,一野刪Q嗰兩個條款,再簽返比佢,等佢自己決定簽唔簽。大家鬥大
租樓都請律師,錢多?
其實咁執著個櫃做乜, 真係錢多為啖氣咩
租樓都搵律師有d無謂不過我有contact既樓主想要可以pm
樓主租緊君臨天下4房?
如果唔係律師2 3個鐘都夠你違約按金啦
未睇哂所有post

但係如果正租既條款傾唔掂
雙方都要根據臨約去繼續租約

我有經驗
有經驗唔代表正確,
邊個話唔簽正約一定要繼續租比你??
你唔簽正約係你違約,已經可以殺你臨訂唔交樓
你話點就點
呢D唔係你話係就係,
你有咁既經驗只不過係當時個業主仲想租比你,唔想煩再搵個另一個客,但唔代個個case一樣,你當左係老馮既,再教其他人只會害人。
唔明就算

我問過自己律師
傾唔掂正式租約既話
要拎臨約條款去履行合約
同埋打厘印

傻仔
我有話過我係租客

http://www.centalinesurveyors.com.hk/amp/%E3%80%90%E7%A7%9F%E7%B4%84q-a%E3%80%91%E8%87%A8%E7%B4%84%E6%9C%89%E7%84%A1%E6%B3%95%E5%BE%8B%E6%95%88%E5%8A%9B

Quote 埋比你條撚樣睇

咁簽署臨約有無法律效力? 如果之後拒絕簽正約又有咩後果?
如任何一方在簽署臨約後拒絕簽署正式租約,另一方便可以向法庭申請強制執行命令,即申請法庭命令去強制違約一方履行臨時租約所訂明的責任。所以臨時租約是具法律效力。
聽完人講都要用下腦分析既,除非你無🤭
正約未簽你只收人臨訂就比鎖匙人咁叻仔呀😅
你問邊間律師樓呀?除左on9 Draft既,一般臨約會無條款保障業主當租客唔簽正約時既權利?比個名我🤗

是9旦一份AA約都有呢條clause la
就算真係有臨約無,份份都無?
你個Court cause係無條款時先既做法,一般一定白紙黑字已經寫明雙方唔簽有咩權利同remedy, 唔係咩你識上court就一定比你強制執行呀,
每份約都有機會唔同,明未呀kind子?
kind子咩年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞