林鄭夠膽唔俾BNO出境既話, 我地可以用居英權計畫反制

28 回覆
50 Like 5 Dislike
可能好多香港人唔知, 有一批BC holder係97主權移交前係通過居英權計畫取得 (https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B1%85%E8%8B%B1%E6%AC%8A%E8%A8%88%E5%8A%83#cite_note-5)

呢一批人, 主要係:
公務員
紀律部隊

通過呢個計畫取得BC既人, 佢地下一代都會有BC, 但只會有一代既inheritance, 除非佢地既後代去英國生仔後代先再會有BC。當中最出名既人, 係689同林鄭一家, 而家仲有好多狗都係用呢個方式拎住BC

但係, 呢個BC中國係唔承認的:

全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會 關 於 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 的 幾 個 問 題 的 解 釋:

三 .

任 何 在 香 港 的 中 國 公 民 , 因 英 國 政 府 的 「 居 英 權 計 劃 」 而 獲 得 的 英 國 公 民 身 份 , 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 不 予 承 認 。 這 類 人 仍 為 中 國 公 民 , 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。

但係呢本BC中國方面係無資料咩人係通過呢個方式取得既, 如果林鄭block BNO經香港機場出入境, 呢單野我地可以玩大佢, 玩到佢全家都唔可以再用BC經香港機場出入境
居英權計畫個細則同香港係廢紙唔係好多人知, 淨係知舊既公務員同狗有BC

意見可以畀議員
可以點樣俾資料佢地?
資料佢地本土會有
只係畀個意見佢地可以有呢步行動
最好唔承認BNO
到時英國直接將BNO持有人轉為真正英國護照,到時睇下政府敢唔敢唔承認
都唔會認,要認居英權計劃堆bc都認左啦
但就變成300萬英國居民被禁固係香港囉
驗腦
其實支那有晒居英權計劃嘅名單
呢班人揸BC放棄唔到支那籍架
BN(O)持有人(都算係英國國民啩?)真係俾港共以呢個理由唔俾用佢出境應該被視為禁錮,咁算唔算同英國宣戰?
um...點講呢
bno呢個存在本身就係bug來,唔可以話係「真」英國國民
但bc無得唔認
bno 係六種英國國民身分之一
唔可以用B C喺香港出入境對佢哋有乜影響?
理論上除左BNO同BPP之外,其他大部分都可以轉換做BC
唔係話bno唔係英國國民,只係大部人都認為只係同英國有關系,但唔係一個「完整」既英國國民
係無英國居留權同福利嘅國民身分
所以一個無居留權既國民,正常都唔當係「真」英國人,但如果可以轉換做bc/直頭變bc就唔同講法
咁叻係咪要讚下你
「我地」有咩權
咁勁。
用特區護照出境去英國攞居留權咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞