[26] 繼續電單車經驗交流 (4)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
黎緊想出部gsx750 有無巴打開緊
我頭先上觀駕同駕院睇考26 plan
2間都加曬所有野(包括學牌 租車同考試)
觀駕6300 駕院8100
點解可以差咁撚多?
我係觀駕考多次先=駕院1 take
大家認為觀駕有無伏?
同埋佢個漸進課程夠唔夠時間?洗唔洗加鐘?

(26真係煩過46好多....就快無從入手)
點解可以差咁撚多?
大家認為觀駕有無伏?

駕院有私家斜路嘛
點解可以差咁撚多?
大家認為觀駕有無伏?

駕院有私家斜路嘛

觀駕路試車伏阿sir伏
點解可以差咁撚多?
大家認為觀駕有無伏?

駕院有私家斜路嘛

觀駕路試車伏阿sir伏

呀sir點伏法?
有冇揸開46加26既朋友?揸車心態係咪好唔同?
我自己揸26保守好多 好多時自己係正線或優先都收慢啲先 一陣啲盲毛衝埋黎真係剷到我飛起

今日先有架tesla係我等燈位就停定先硬cut埋黎 差幾cm就夾到我腳 唔知佢真係睇我唔到定以為自己大撚曬
600CC 又未去到洪水猛獸既,4 缸車易快難收,未夠經驗就真係要小心渣,玩車唔係玩命

1000CC 就另一個世界,油門三分一都址住去,好邪惡

香港地1000CC冇得發揮
我自己揸26保守好多 好多時自己係正線或優先都收慢啲先 一陣啲盲毛衝埋黎真係剷到我飛起

今日先有架tesla係我等燈位就停定先硬cut埋黎 差幾cm就夾到我腳 唔知佢真係睇我唔到定以為自己大撚曬

無26牌
但講真個句10個tesla有9個都係on9既
個個都以為自己0-100 3秒大曬
係燈口起步cut又有 highway連續硬cut3線都有
見親tesla都無咩好人 由其model s個班
點解可以差咁撚多?
大家認為觀駕有無伏?

駕院有私家斜路嘛

觀駕路試車伏阿sir伏

呀sir點伏法?

少伏啦, 未算好伏
講細節野唔夠多
8字又唔算教得好

第一堂太多理論 廢話 DUM波鐘

無26牌
但講真個句10個tesla有9個都係on9既
個個都以為自己0-100 3秒大曬
係燈口起步cut又有 highway連續硬cut3線都有
見親tesla都無咩好人 由其model s個班

一球有找,分期供先萬令蚊,
所以呀豬呀狗都買得起,又有呢個起步,前世未威過,仲唔乘機show off 咩
點解可以差咁撚多?
大家認為觀駕有無伏?

駕院有私家斜路嘛

觀駕路試車伏阿sir伏

呀sir點伏法?

少伏啦, 未算好伏
講細節野唔夠多
8字又唔算教得好

如果你有個選多次 你會去觀駕定駕院?
600CC 又未去到洪水猛獸既,4 缸車易快難收,未夠經驗就真係要小心渣,玩車唔係玩命

你夠膽 highway 都夠你試極速架

你夠膽 highway 都夠你試極速架

我揸R6都唔敢,一想扭個心就會諗捉到就停牌,戰勝心魔
有無師兄行街將頭盔放入背囊?有咩背囊可以放到頭盔

600 我覺得冇咩問題

1000 就真係睇你有冇信心,一黎車重會唔慣,1000 車一跌就唔見錢,二黎油門會好敏感,怕控制唔到

明白哂
好想出架17年r6

你第一架車就出 R6

物邊有冇人渣開 26 先? R6 座高好高,雖然你 176 過但腳唔長既話應該會唔係幾夠腳,首先要單邊腳停車,但你唔係渣開你好大機會會唔習慣個車重跟住慢部跌車,再加上 R6 坐姿都幾戰鬥格,你都係去代理坐下部車先決定

同埋 R6 低轉比其他 600cc 低轉偏細力,高轉又突然爆馬力,power band 好細,唔易渣

真係出既話小心渣車,同拎車就換曬 d fairing 做大陸仔野,跌花都唔肉痛,因為實會跌,同換條好 d 既胎

第一架車就出fairing 真係要好好好小心
唔易上手

轉彎操控方面?

最好操熟細車先上大fairing

我就剛剛換左R6,可以比少少意見過你,點解個個人都話要操下車換R6,因為越大馬力嘅車個操控要越微細先揸得掂,尤其是個油門,起步真係比好少好少油就夠,遇到慢車塞車就比較難搞,轉灣方面同你學車果陣完全兩個世界,fairing主要係靠傾側轉灣,基本上都唔會靠扭軚來轉灣,所以有時候遇到要掉頭嘅情況就會呢咁hea
講住咁多先,等其他師兄再補充

推軚都未熟就上r6 好容易波out或攬山
啱啱上完老強第1堂 用z7感覺唔錯 輕身又通風
不過今日都好涼
有無師兄行街將頭盔放入背囊?有咩背囊可以放到頭盔

有手抽袋,可以加條繩揹住
元駕一take pass 交足戲俾佢 唔落黃金右腳就win

想出 ninja300 /R3

明白哂
好想出架17年r6

你第一架車就出 R6

物邊有冇人渣開 26 先? R6 座高好高,雖然你 176 過但腳唔長既話應該會唔係幾夠腳,首先要單邊腳停車,但你唔係渣開你好大機會會唔習慣個車重跟住慢部跌車,再加上 R6 坐姿都幾戰鬥格,你都係去代理坐下部車先決定

同埋 R6 低轉比其他 600cc 低轉偏細力,高轉又突然爆馬力,power band 好細,唔易渣

真係出既話小心渣車,同拎車就換曬 d fairing 做大陸仔野,跌花都唔肉痛,因為實會跌,同換條好 d 既胎

唔易上手

轉彎操控方面?

我就剛剛換左R6,可以比少少意見過你,點解個個人都話要操下車換R6,因為越大馬力嘅車個操控要越微細先揸得掂,尤其是個油門,起步真係比好少好少油就夠,遇到慢車塞車就比較難搞,轉灣方面同你學車果陣完全兩個世界,fairing主要係靠傾側轉灣,基本上都唔會靠扭軚來轉灣,所以有時候遇到要掉頭嘅情況就會呢咁hea

https://youtu.be/CP_51v0TE_I
好片一推

你第一架車就出 R6

唔易上手

轉彎操控方面?

好片一推

聽到你地咁講都係R3玩住先 安全至上
踩開單車都好似無乜幫助
點解可以差咁撚多?
大家認為觀駕有無伏?

駕院有私家斜路嘛

觀駕路試車伏阿sir伏

呀sir點伏法?

少伏啦, 未算好伏
講細節野唔夠多
8字又唔算教得好

如果你有個選多次 你會去觀駕定駕院?

我路試肥左後搵左私人, 考大球場

唔易上手

轉彎操控方面?

好片一推

踩開單車都好似無乜幫助

揸電單車識得控制重心好重要,慢慢操下先,操熟左會發現條腰先係重點,正所謂好腰好腎好男人
啱啱上完老強第1堂 用z7感覺唔錯 輕身又通風
不過今日都好涼

師兄

唔易上手

轉彎操控方面?

好片一推

踩開單車都好似無乜幫助

揸電單車識得控制重心好重要,慢慢操下先,操熟左會發現條腰先係重點,正所謂好腰好腎好男人

我好似明白左小小野
元駕一take pass 交足戲俾佢 唔落黃金右腳就win

想出 ninja300 /R3

想知巴打埋單幾多銀
有無加堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞