一齊畫你自己夢想中女友個樣

259 回覆
40 Like 123 Dislike
嘿嘿連登出高圖
聖誕老人黎啦

首先比返張大少少既線稿圖先(我都係貼左上黎幾日之後先發現得400x400)

上色~其實呢張係我睇書學左電子上色之後既第4張上色圖
仲有好多改進空間,唔好見怪
因為我練既叫做動畫上色方法,顏色層次會少D,但如果畫面上面顏色多就會好睇
但得個頭就會顯得單調D

另外附上我既看板娘,呢張就係我之前講上緊色既另外一張畫既其中一部份(無錯,即係我第3次上色既圖)

嘩嘩...好靚
之前學上色上極都唔靚, 問題係分唔到咩色打咩色 (例如有時陰影色過深/過淺), 之後放棄左
你學左幾耐..?
你太抬舉我了,連登大把高手

我睇前幾頁介紹小野菊個個系列學
https://www.books.com.tw/products/0010754699?sloc=main_mb
第一本第三本都係教人物上色
我自己都未睇曬同摸熟本野
第一集一頁教既野就要用成一個鐘去摸索(我廢)
咁我都識丁屎咁多日文 有上youtube睇人教畫畫

我都唔係一個色感強既人,但我覺得一邊思考咁畫一邊有人比意見會幫到自己進步
如果身邊有人係畫開畫比到具體意見更加好
我以前D畫都成日比人笑似袁生咁
本生我都同你一樣,陰影打得太淺色
http://blog.esuteru.com/archives/9515812.html
睇左呢個分析之後我D陰影先好睇D
(我係同第一張圖一樣 課金game式插圖上色法)

同埋與其話學幾耐先會進步,我覺得花幾多時間係一張圖先係進步最大既要素
畫完>覺得唔好>思考邊度唔好>嘗試去改善佢
當你成功嘗試到點先係改善既方法,你就會學識呢個位要點樣畫,個個位要點樣畫既能力
同埋上色呢,每一隻顏色開一個圖層,當覺得唔順眼既時侯就可以逐隻逐隻謙色咁改
我上面張頭像相,本身都唔係呢隻粟色,但我上完陰影覺得同皮膚太似色就去左色

本身髮色係咁淺
https://www.youtube.com/channel/UCxuipVSw8ajLZPgSyKmw6Ag
https://www.youtube.com/channel/UCHXgFLFyqR-XqtxfTH3qiYA
呢兩個頻道都有D片有中文,我覺得講解得幾好,其中一個仲會提供埋素材比人試,你可以試下睇下然後畫返畫,放棄之前試多次
嘩, 感謝.
我一路都知邊度唔好, 但唔知點解決
個分析LINK解決左我個好多年既問題
我都覺得講解得幾好
而家唔畫啦, N年無畫過. 不過我用左以前畫畫D技巧去整公仔, 例如好似片入面講個D眼耳口鼻比例, 效果好唔錯
有無圖睇下

獻醜
好QQ呀
整呢D唔駛CARE陰影/顏色
下次掃掃擦膠碎
咁守護甜心feel
我果張?
你知唔知有無邊度可以學到插畫之類點構圖構得靚同D點靚衫顏色??
咁我諗首先要分清楚自己走乜路線先
例如畫人像,機械人,武器,風景為主題既構圖法都有D差異

如果係人像為主題既 我呢兩日再執D教材比你試下

衫呢方面呢,以我所知大部份畫面都係基於現有既實體,再加自行虛構想要既部份上去
我自己都有D教畫衫既衫
但動筆既時侯好多時都係上網搵材素參考
例如ig shop成日睇女女著衫

獻醜
好QQ呀
你知唔知有無邊度可以學到插畫之類點構圖構得靚同D點靚衫顏色??
咁我諗首先要分清楚自己走乜路線先
例如畫人像,機械人,武器,風景為主題既構圖法都有D差異

如果係人像為主題既 我呢兩日再執D教材比你試下

衫呢方面呢,以我所知大部份畫都係基於現有既實體,再加自行虛構想要既部份上去
我自己都有D教畫衫既
但動筆既時侯好多時都係上網搵材素參考
例如ig shop成日睇女女著衫

巴打們畫得好靚
畫多就靚架啦
D構圖其實係用來整公仔用.
我估應該係2個以上人物同一堆小道具互動咁
有時整左個場境出來好多人話感覺好亂唔知點咁, 人物姿態又單一, 所以想係畫畫個方面學下野.
衫我要整就好易, 但D顏色唔知點襯, 衫既顏色好似又要match返場景既顏色咁...
唔好介意我多口比D意見
用筆畫我建議買枝0.3/0.5MM筆芯(我自己用0.3mm2B)既鉛芯筆做線稿
畫個陣唔好怕畫得醜,放膽畫大D,利用張紙既空間唔好徙
最後出成品個陣,D線盡量唔好重疊而變厚(例如個膊頭位)
我自己鍾意成張圖既線條統一,睇落會靚D
就算缺點因為畫得大而放大左,你都更加容易改,醜又點?改到自己滿意為止就得
如果上陰影用傳統鉛筆,注意筆尖有無畫畫下而線條粗幼不一,都有影響架
有點做得好既,條裙既上色係同一方向咁「排線」,但係施力方面經驗未夠啦,同埋仲好唔太多空白位

比兩張我最近臨摹既圖你參考下(我都唔係畫得好既人

最近(2018)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞