【笑莫笑悲莫悲】低調置業討論區(329)

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
跟住房屋台幾位阿 Sir 就手舞足蹈黎慶祝
18年6-7月CCI 188.64
19年7月CCI 190
而家CCI 180左右
本身樓價普遍比上述2個顛峰係跌左5-10%左右
而家個CCI仲未反映武肺第三波核爆
我諗黎緊3-4個月落番175唔奇
跟住房屋台幾位阿 Sir 就手舞足蹈黎慶祝
唔明有乜好拗
有D巴真係好激動
人地買貴買平都係自己事
點解要拗到爆血管咁

比我同我媽媽更關心樓價嘅升跌。
租淡一見樓價跌少少好似有金執咁
今日hsbc hibor 0.26
睇咩類型盤。
豪宅加主打大陸人市場,唔止1~2%
例如 柯士甸,九龍站,屯田,元朗,東涌個d豪宅盤。

某部分俾人炒太高,都會回一回。
例如沙田第一城,金獅花園個類。當然唔少得劏房都會俾人劈少少

但正常用家主導,尤其800萬以下2房,我睇企穩甚至微升
其實500-520可能係殘裝/ 其他因素。
依加比之前更難壓價。壓到20算係咁。仲想壓480
股市都未先跌穿前底。證明d人未睇咁淡。
慢磨持平機會大d。
邊區,近唔近黨鐵
係啊。買得真3房(唔係自己間個隻),都已經係豪宅盤
市區2房閒閒地8xx-9xx萬, 3房就要千幾萬
首期由1xx-2百萬, 變到400萬以上, 差距太大, 冇番咁上下實力都升唔到上去
購買力集中晒係800萬以下, 啫係2房d 單位
尋日俾咗細訂,頂樓
落女朋友名,我唔洗做擔保(但得返66折按保折扣)
會全爆

你地覺得要唔要埋天台好(象徵式收$1 + 律師費)但有任何保養就要業主食

原來落咗訂先係惡夢開始,好多嘢煩
幾多年樓齡?
如果20年下可以考慮要埋
27年
如果你諗住長住就唔要
如果諗住會再賣出去就要 連天台賣個價高啲
檢查清楚間屋天花有冇漏水情況 有冇水漬

裝修先見真章,唔好咁快叫煩住
就係煩呢樣
女朋友要求都唔少
木紋磚
無印風
換喉換線
要焗爐
最少4呎半床
三人sofa
等等等
但得378實呎
暫時仲係阿公地方
所以有咩事係管業處負責
我可以偷雞用但唔可以放嘢
如果買咗,保養係我食
但可以名正言順放儲物櫃,駁水駁電
咁要有個 layout 先諗點做到

有 budget 就不如搵設計師諗掂佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞