【笑莫笑悲莫悲】低調置業討論區(329)

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
買多間收租啦緊係 d錢扣死晒落層樓 無現金流
愈早愈好 一次過報幾間
簽臨約後1-2日內?
同埋大家有無搵按揭中介?
有搵既話搵邊間?
我當年買有搵中介 可以比較下佢地既回贈
都係搵出名果2-3間
幾按供幾年?
我下年想做九按30年
月供成26k...
半份糧有多
借七球?
如果只能二揀一既話,
想住得更舒適就換三房
想快點財務制由就揀一開二
好耐冇入黎
VicF巴打仲係度?
一排冇入黎喇

菁雋開放式額印貨233萬 一年帳賺近兩成
文章日期:2020年7月19日 20:10

屯門「龍牀盤」菁雋自日前錄得有開放式戶以230萬元易手後,最新再錄多一宗額印貨成交。美聯助理區域經理蔡偉傑表示,上述單位為低層33室,實用面積135方呎,採開放式間隔,原業主早前叫價240萬元放盤,議價後,最新以233萬元易手,實呎17260元。不過,原業主去年7月以196.8萬元購入,持貨僅1年,須繳付樓價10%的額外印花稅,即23.3萬元,據悉由新買家支付,即原業主轉手帳面賺36.2萬元或18%。
遲巴點睇未來三房同兩房需求
兩房係咪始終需求大啲?
巴打
我糾結係其實我而家都睇岩幾個兩房盤
大過而家住果到100尺左右
太太單名上會

我諗緊係而家買左先
定係等過幾個月賣左而家住果到先換三房(而家買唔起三房)
定係等睇多幾個月先決定渣住兩層兩房/換三房/換大兩房?
因為而家政治環境同疫情都變化好大

我計劃未來兩年會生小朋友
巴打你地點睇?
前排去左沙田睇樓, 睇左河畔果堆同第一城, 自己大約借盡先400萬, 有150萬多D首期

河畔就岩價D, 400中至尾, 269呎, 呎價好撚貴, 不過個環境唔錯, 高層望遠山, 都開揚, 但交通老尷, 行去沙田圍站都耐, 加上女友番港島, 但個價都幾硬淨

第一城就最平要500中, 首期果到要去盡先上到, 大型屋苑, 都有兩房, 交通同生活配套方便D, 樓望樓景

自住保值係咪都係第一城好D, 但筆直好抆水, 有諗過買河畔上車先, 過幾年換第一城, 是否ON9?
269尺你地真係接受到?
講真第一城500中都係得得果少少 換黎都只係好少少
如果真係budget問題我係你會直上第一城
河畔真係太細同唔方便
一來一回買賣又要錢 租多陣平樓好過
金獅500萬買321呎兩房,大把車出港島....遲d大圍有商場
有真實居住需要既話,先上左三房再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞