【笑莫笑悲莫悲】低調置業討論區(329)

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
我借8成,有花紅雙糧
借8成,借360萬左右
有錢最好搵公司搞+買部空氣清新機。
同埋如果唔急搬,最好隔一個月先入。
由第一個低置po開始已經係咁, 點解仲未習慣
你無講錯, 香港嗰啲咪又係用大陸料, 只係人地度得準啲, 裝嵌手工靚啲
唔該哂ching
之前搵資料睇到甲醛好似係會慢慢係啲傢俬到釋放出嚟,清完都係會有
係,一般除甲醛主要都係封住佢,唔比佢滲出來,同有少少分解作用(e.g. 光觸媒),但效果好快無。唔信做完過一個月再度下D櫃內寵。
BTW,D甲醛機,就算好貴個D,其實都唔準,個reading只係靠測量其他野估計

當然,做一次又唔係貴,做下無妨既

何文田山畔1房800萬 4年實蝕逾百萬 (18:11)

文章日期:2020年7月23日

屢錄二手蝕讓成交的紅磡何文田山畔,最新再添一宗損手個案。市場消息指,紅磡何文田山畔一個1房單位,位於2座低層C室,實用面積369方呎,設開放式廚房,連露台,享球場景,最新以800萬元成交,實呎21680元。原業主於2016年8月以約867萬元一手買入,持貨4年,曾向財務機構作物業貸款,帳面已蝕約67萬元或8%,而連同入市稅項及經紀佣金計,估計實蝕約108萬元或13%。
個人意見唔換鎖,即係買自己屋苑保安穩唔穩陣
電子鎖依家3000-5000左右包安裝,我寧願慳d裝修同電器都唔會走去慳個鎖
唔係打手,啫喱唔得咖,你放成房咩
可以諗下買dyson 最新個部crytomic , 一般空氣清新機係靠活性碳吸甲醛,佢有之餘,另外仲有項新專利分解甲醛。

CCL 24-07-2020 181.77 +0.96
其實3年前到依家只係升左5-10%左右..有啲更加冇乜升過咁滯..疫情已經㩒住咗個升幅.. 遲早都要爆返上去
咁老實講CCL滯後2-3星期
武肺本土真正大爆都係2星期既事
再加上中美關係鑊鑊新鮮鑊鑊甘
都幾肯定黎緊半年樓價無力爆上去
但亦都唔會大跌
似高位橫行
本來一定係繼續爆升
如果唔係貿易戰加送中加武肺
CCL而家至少210
不過今次中美玩到咁大
有機會有意料之外既事發生
不過我短期都睇淡 始終負面因素太多 要市場正面番起碼要疫情後同美國大選後先得
月蛾同支那辦唔會比個市冧,因為廢老公務員同支那辦手持大量物業
要佢地嘔返d貨推冧個市,除非美國制裁香港中資銀行同香港大量官員,搞到銀行call loan
銀行call loan就未必會 但唔知林奠佢樓價跌條低線係邊 政府都仲有幾招出既例如取消AVD BSD
10%?15%?
我諗政府一定唔會比樓價跌多於25%,呢個肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞